Az ország legkorruptabb ügyének választották az elrulettezett szegedi óvodát + FOTÓK, VIDEÓK

2015. január 13., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

ovoda_kontra_jatekkaszino01_gs

A szegedi Deák Ferenc utcai óvoda bezárása nyerte a Transparency International és a 444 közös lobbipályázatát. Harmincévnyi működés után, 2007-ben került lakat a Down-os és autista gyermekeket egészséges társaikkal integráltan nevelő intézményre, a gyanú szerint a közelben nyíló kaszinó nyomása miatt. Egykori érintettekkel és szakemberekkel idéztük fel a történeket.

Több mint hét év után került ismét az országos média hasábjaira a Deák Ferenc utcai óvoda bezárásának ügye és az azt kísérő kaszinóbotrány. Egykori kollégánk, Dobó Csaba a Transparency International és a 444 közös lobbipályázatára nevezte a szegedi intézmény körüli botrány anyagát, amelyet a zsűri elsőnek választott a beküldött korrupciós sztorik közül. Hogy miért kellett bezárnia a belváros egy jó hírű, integrált nevelési intézményének? Mi köze van az egészhez a Híd utca sarkán nyílt kaszinónak? A tiltakozás élére álló egykori önkormányzati képviselővel, Szabó Lászlóval idéztük fel a történteket.

Ingyen is helyrehozták volna a fűtést, mégis bezárták

Botka László soha többé nem játszhatja el az esélyegyenlőségért harcoló, szociálisan érzékeny politikust, miután mondvacsinált okokból bezáratta Szeged egyik legjobban működő, integrált óvodáját” – hangsúlyozta Szabó László. Az egykori politikus személyes érintettséggel bírt az ügyben, hiszen két gyermekét is a Deák utcai oviba íratta be, elmondása szerint nem csak a színvonalas nevelői munka, de a modern, toleráns szemlélet miatt is. Három évtizedes működése alatt az óvoda sikerrel nevelte együtt a down-szindrómás és autista gyermekeket egészséges társaival – előbbiek jobban teljesítettek a hagyományos óvodai környezetben, míg utóbbiak elfogadóbbá válhattak társaik iránt.

ovoda_kontra_jatekkaszino16_gs
2007-es kép a még működő óvoda ablakairól…

ovoda_kontra_jatekkaszino02_gs
…illetve egy nem sokkal utána készült fotó a rövid életűnek bizonyult Merkúr játékteremről

2007 szeptemberében váratlanul bejelentette az önkormányzat, hogy bezáratná az óvodát, melyet egy ÁNTSZ vizsgálat eredményére alapozott. A tisztiorvosi szolgálat szerint az épület fűtésrendszere elavulttá, balesetveszélyessé vált, a javításra azonban nem kívánt áldozni a város, mikor pedig egy vállalkozó jelentkezett, hogy saját pénzből megcsinálja a szükséges javításokat, felajánlását elutasították. Ezúttal pedig az oktatási törvény 2008. augusztus 31-én hatályba lépett módosítására hivatkoztak, amely előírja, hogy udvar nélkül nem működhet óvoda, így pedig az épület felújítását is feleslegesnek tartják. Ez az indok is gyenge lábakon állt, hisz országos szinten sem egyedülálló, hogy intézmények együttműködjenek, és egymás udvarát használják, a belvárosi ovitól néhány perc sétára játszótér és óvodai, iskolai udvar is akad.

Két óvoda bezárt, egy kaszinó megnyitott

A szülők felháborodására az ÁNTSZ visszakozott, mint mondták, ők csak javaslatot tettek a felújításra, nem kezdeményezték az ovi bejárását. Még a várost vezető koalíciót is megosztotta az óvoda példátlan, év közbeni bezárása, az SZDSZ-frakció egy nyílt levéllel fordult Botka László polgármesterhez azzal a kéréssel, hogy a Deák Ferenc utcai óvoda működhessen a nevelési év végéig. December elsején végleg bezárta kapuit az integrált ovi, a 47 gyermek – köztük 13 speciális nevelésű – pedig egy külvárosi intézményhez került.

Hiába a könnyek, hiába a tüntető szülők, lakat került az ovira. Alábbi fotóink a bezárás előtti utolsó estén készültek!

Különös módon épp ezidőtájt zárt be a szomszédos Oroszlán utcában működő Micimackó Magánóvoda is, miután az önkormányzat drasztikusan megemelte a bérleti díjukat. A szülők a két ügyet egyre inkább összefüggésbe hozták a Merkur Kft-vel, amely az óvodák közelében, a Híd utca sarkán nyitotta meg játékbarlangját. Ilyen, szerencsejátékos profilú beruházás gyermekekkel foglalkozó intézmény 200 méteres közelében nem nyithatott volna meg, a szerencsés véletlennek köszönhetően a vállalkozó elől minden jogi akadály elhárult, pöröghetett a rulettkerék. A sors újabb fintora csak, hogy a változó politikai szelek a kaszinók alól is kirántották a talajt, így nemsokára a Merkur Casino Club is távozni kényszerült.

Az ügy országos médiaérdeklődést váltott ki, hírt adott a Magyar Nemzet, az Index.hu, a Hír TV az alábbi riportot készítette róla.

Az óvoda épületét 2009 augusztusának végén a Szegedi Közlekedési Kft. vette birtokba, összevont ügyfélszolgálati irodája a mai napig itt várja az ügyfeleket. A gyerekeket a Gyík utcai óvodába csoportosították át – hogy a down-os gyermekeknek milyen nehézséget okoz az új környezetbe beilleszkedni, már sokadlagos kérdés volt.

A Rigó utcaira költöttek – hogy aztán ledózerolják

Szabó Lászlónak mint önkormányzati képviselőnek felajánlották, hogy gyermekeit vigye át abba az óvodába, ahová Botka László gyermekei is járnak, ő erre csak úgy lett volna hajlandó, ha a Down-szindrómás apróságok is megkapják ugyanezt a lehetőséget. “A nevelői gárdát szétszórták, a szülőket pedig kész helyzet elé állították: vihetik a gyereket egy teljesen más szemléletű óvodába a város másik végébe. Ismertem egy családot, akik Szegedről Franciaországba költöztek ezt követően, mert egyszerűen nem találtak a környéken ideális képzést nyújtó intézményt” – mondta el Szabó László. Hozzátette: ugyan a városvezetés sajnálta a pénzt a speciális gyermekekkel is foglalkozó Deák utcai ovi rekonstrukciójára, a kenderfonó épületében működő Rigó utcai óvoda felújítására áldozott, majd az egészet bedózerolták, hogy a helyében felépülhessen az Árkád bevásárlóközpont. A belvárosban így csupán két intézmény fogadja az ovisokat, a Nádor és a Toldi utcában, égető hiányát érzik a helyiek egy óvodának.

ovoda_kontra_jatekkaszino06_gs

Kevés óvoda van felkészülve egy autista gyermekre

A néhány Down-szindrómás gyermeket végül sikerült máshol elhelyezni, és bár nekik sem volt egyszerű megszokni az új környezetet, a nagyobb problémát inkább az autista gyermekek óvodába íratása jelentette – tudtuk meg Patyik Gabriellától, a Szivárvány Szülő Alapítvány elnökétől. “Az autista gyermekek esetében nagyon széles a spektrum, vannak enyhébb és kimondottan súlyos esetek. Mindenféleképpen speciális szakember segítsége kell az óvodás csoportba, hiszen sajátos a kommunikációjuk és a világlátásuk, többük nem is képes megfelelően elmondani, hogy mi zavarja, és agresszív módon reagálja azt le” – magyarázta a SZEGEDma.hu kérdésére Harter Árpádné, a Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke.

Mint mondta, a Gyík utcai óvodába van ilyen szakember, illetve a dorozsmai oviba is járt egy autista kisfiú, a szülők lehetőségei azonban nagyon szűkösek. Annak ellenére, hogy a szegedi Óvodák Igazgatóságának alapító okirata alapján a félszáz telephely közül 47 tagintézményben sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelését is elvállalnák, a felvétel nagyban függ a gyermek állapotától is. “Sajnos az a tapasztalat, hogy nem sok óvoda fogadja szívesen ezeket a gyermekeket, egyszerűen mert nincsenek kellőképp felkészülve rájuk” – magyarázta az egyesület elnöke.

A három nyertes korrupciós sztorit a TÁP színház egy-egy darabban is feldolgozta, a díjátadóról készült videót alább, és a 444.hu weboldalán tekinthetik meg!

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 30 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 10. pszihiáter hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 11:33
  Válaszolok

  Én meg azt akarom!!! (nem szeretném) tudni,hogy mi van a Szepesi ügyvéd féle házzal amit az IKV játszott a kezére fillérekért. Joga van minden szegedi polgárnak tudni,hogy mi lett a közvagyonnal.

 • 9. SP hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 09:20
  Válaszolok

  Ballib-re szavazók igen tájékozatlanok voltak. Rosszul döntöttek ikszeléskor.

 • 8. SP hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 09:13
  Válaszolok

  Obama a korrupciós lista első oldalán van USA-ban.

  Listát bárki írhat.

 • 7. geza hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 09:06
  Válaszolok

  Nahát ilyenek történnek városunkban?!
  Hogy mik vannak :D
  Ha kapargatnák sok ilyen story-t lehetne elővenni

 • 6. Orbánista , hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 08:56
  Válaszolok

  Elképesztő a cikk szerző tobzódása / mint a kisebbségi/ CIGÁNY /ELNÉZÉST /és a benne nyilatkozó országot ,ma kiraboló személyek. Az hogy 10 év ,elévülése nyomán , nem azzal foglalkoznak hogy a Magyarország minisztere a leg korruptak között ,szerepel ,hogy a NAV MILLIÁRDOKAT LOPATOTT EL A .HOGY MINDENKIT MEG GYALÁZNAK ERRE EGY NEMNORMÁLIS BE DOB EGY ILYET .SAJZE HUNGARIKA !

 • 5. pszihiáter hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 08:26
  Válaszolok

  Érdekes Ország Magyarország–Érdekes Emberekkel,és érdekes törvényekkel.

 • 4. bibi hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 08:10
  Válaszolok

  Egy a bibi, Lurdy, ahhoz, hogy engedélyt lehessen kérni, először az óvodát kellett bezáratni, amit a szoci városvezetés tett meg.

 • 3. SP hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 07:48
  Válaszolok

  Itt a kaszinó előtti sérelmezett eseményről van szó. Azaz a bezárásról.

 • 2. Lurdy hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 07:23
  Válaszolok

  Egy bibi van csak, kaszinóra engedélyt nem a város, hanem a NAV és a megyei kormányhivatal szerve tud kiadni.

 • 1. tollforgató hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 07:02
  Válaszolok

  így köll ezt csinálni! gratulálok! hátha egyszer a szegediek is tudatukra ébrednek…

Ugrás az oldal tetejére