Fenyőmustra a Marson – a nordmann az egyik legkeresettebb

fenyovasar_mars_ter13_gs

A legtöbben a karácsony előtti napokra hagyják a fenyővásárt, a Mars téri piacon az árusok arról számoltak be, hogy szombaton élénkült meg a forgalom. Az ünnep ékének is tartott tűlevelűek közül a nordmann az egyik legnépszerűbb fajta.

A Mars téri piacon 53 árus kínálja a fenyőfákat, s ahogy Németh István, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az ország minden pontjáról hoztak Szegedre fákat, így mindenki talál ízlésének és pénztárcájának megfelelő fát. „Nálunk mindent be lehet szerezni, ami a karácsonyhoz szükséges. Ha továbbsétálunk a fenyőárusoktól és bejövünk a nagycsarnokba, akkor a kofasoron mindent meg tudunk venni, ami a karácsonyi étkekhez szükséges. Ilyenkor mindig felélénkül a forgalom, a legnagyobb roham most is az ünnep előtt utolsó hétvégén volt” – fogalmazott Németh István.

„Nagyon széles a választék, nekem nagyon tetszenek a nordmann fenyők. Tízezer forintot költünk idén a fenyőre, nagy a családunk, és az öt unoka miatt minden évben nagy fát választunk” – mondta el Tanács Gáborné férjével alkudozni is próbáltak, az volt a céljuk, hogy a legszebb fenyőt vásárolják meg. Ők minden évben a Mars téri piacon választanak fenyőfát, mint elmondták, a kínálat miatt jönnek ide évről-évre. Egy másik család kimondottan ezüstfenyőt keresett, mint elmondták, számukra az a legszebb, és az is fontos szempont volt a választásuknál, hogy egészen a plafonig felérjen a karácsonyfa.

fenyovasar_mars_ter14_gs

Koros Tamástól megtudtuk, hogy nem emelkedtek tavaly óta az árak. „Sokan keresik a nordmann fenyőt, próbálnak tartós, szép fát választani, de természetesen az ár is fontos szempont. A nordmann nem olcsó, lassan nő meg, ez a 240 centis fenyő több mint tíz év alatt nőtt meg ekkorára, ezzel szemben egy luc már három-négy év alatt eléri ezt a magasságot” – magyarázta. A luc is népszerű és a kisebb fákat is keresik, és nemcsak a vevők pénztárcája, hanem az is meghatározza a választást, hogy kinél mekkora hely van a lakásban. A lucfenyő métere 2000 forint körül van, az ezüst 3500 forintnál kezdődik, míg a nordmann fenyő méteréért 5000 forintot kérnek. Koros Tamás elmondta, az idei csapadékos időjárás kedvezett az idén ültetett fenyőknek, ám még ősszel is hajtottak a fák, ami viszont nem jó. A Somogy megyei Csurgóról érkezett Bolla Józsefné Julika, aki hosszú évek alatt azt tapasztalta, hogy eleinte mindig a nordmann fenyőket keresik az emberek, a lucot csak az utolsó napokban vásárolják meg, hiszen a távfűtött lakásokban hamar lehullatja a tűleveleit. Mint elmondta, ő sem emelt árakat, a hagyományos lucfenyő méterét 2000 kínálja, 4000-ért az ezüstöt, míg a nordmann fenyő 6000 forintba kerül.

Fenyőtalpat kínál a Mars téri piacon Temkó Tivadarné, akinek a férje több mint harminc éve készíti a különböző méretben a talpakat. „Mivel tartós termékről van szó, viszonylag kevés a vevő, és azt tapasztalom, hogy csak a szenteste előtt egy-két nappal vásárolják meg az emberek a karácsonyfatalpat” – mondta el. Hozzátette, ő – akárcsak a többi árus – szerdáig várja a vásárlókat, mert a tapasztalatok szerint sokan tényleg csak az ünnep előtti órákban vásárolnak.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. vöcsök
  2014. december 22., hétfő, 15:28
  Válaszolok

  Igen, átnevezi, sőt ismét lesz Lenin körút! 🙂

 • '>
  4. Digi
  2014. december 22., hétfő, 15:20
  Válaszolok

  Mi lenne, ha két-három hétig tartó dolog miatt nem vágnának ki minden évben egy fél megyényi erdőt?

 • '>
  2014. december 22., hétfő, 15:19
  Válaszolok

  a nem szegedi varosvezetes átnevezi vajon a mars teret ismét marx térre?

 • '>
  2. Zebu
  2014. december 22., hétfő, 12:22
  Válaszolok

  évek óta a Mars téren vesszük a fát. általában Somogy megyei termelőt keresek.

 • '>
  1. Rezső
  2014. december 22., hétfő, 12:21
  Válaszolok

  a fenyővásárláson már túl vagyok…