Kultúra

Zenei szendvics – a Szegedi Szimfonikus Zenekar a MüPában

Zenei szendvics – a Szegedi Szimfonikus Zenekar a MüPában

2008. május 23., péntek
Zenei szendvics – a Szegedi Szimfonikus Zenekar a MüPában

Fotó: Gémes Sándor

A Művészetek Palotájábanlépett felmájus 6-án a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Magyar Szimfonikus Körkép programsorozat keretében, amely az ország legnevesebb vidéki szimfonikus zenekarait volt hivatott felsorakoztatni egy-egy előadás erejéig. A Szegedi Szimfonikus Zenekar ezen sorozat záróakkordjaként adott koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Vezényelt Gyüdi Sándor, közreműködött a Vaszy Viktor Kórus, valamint Cselóczky Tamás, Szegedi Csaba (képünkön) és Cser Krisztián szólistaként.

A MagyarSzimfonikus Körkép tematikája alapján a repertoárok magukban foglaltak egy kortárs magyar darabot is. A Szegedi Szimfonikus Zenekar esetében ez Szőllősy AndrásTransfigurationi (Átváltozások) című, 1972-ben született nagyzenekari darabja volt. A nemrég, 2007. decemberében elhunyt mesternek ez volt egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott kompozíciója. Izgalmas választásnak bizonyult Szőllősy oeuvre-jéhez nyúlni, akit bár Kurtággal és Ligetivel egyenrangú nagyságként tart számon a szakma, darabjait mégis ritkán játsszák.

Merész, érdekfeszítő kombinációt nyújtott a két korai Puccini-darab és a közéjük ékelt Szőllősy-mű hármasa, miként Gyüdi Sándor is fogalmazott a koncertet követő állófogadáson, egy „zenei szendviccsel” találkozhattunk, amelyben egyaránt örömüket lelhették a legkülönfélébb zenei ízlésű hallgatók. Az intellektuális, a repetícióra és az aszimmetrikus kompozícióra építkező Transfigurationit kiválóan ellensúlyozta a két Puccini-darab, az 1883-ban bemutatott Capriccio sinfonico (amely Puccini konzervatóriumi vizsgadarabja volt, és melynek témáit később a Bohémélethez is felhasználta) és az 1880-as Messa di Gloria romantikus motívumait.

Gyüdi Sándor, akit nemrég választottak a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává, az állófogadáson meleg hangon méltatta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem által nyújtott világszínvonalú hangzásélményét, amely még inkább lehetővé tette a művekben rejlő szépségek kiaknázását. A vájtfülű hangversenyrajongók akár kísérletet is tehettek ennek megtapasztalására, ugyanis előző nap ugyanezzel a repertoárral lépett fel a zenekar a Szegedi Nemzeti Színházban is. A Szegedi Szimfonikus Zenekar szervezésében buszjáratokat is indítottak a Nemzeti Hangversenyben tartott koncert látogatására. Az érdeklődést jelzi, hogy három busszal érkezett a zenekar fellépése iránt érdeklődő szegedi közönség, amely számára egyúttal tárlatlátogatást szerveztek a Ludwig Múzeumban is.

Az ötvenéves jubileumát ülő Vaszy Viktor Kórussal legközelebb május 30-án, pénteken találkozhatunk a szegedi dómban, ahol az Egyházzenei Hónap záróhangversenyét adják elő, szintén Gyüdi Sándor vezényletével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.