Római kori települést tártak fel Mórahalmon + VIDEÓ

_DSC0040

Sosem tudhatjuk, milyen értékeket rejt a föld, amin járunk, amin játszanak gyermekeink, és amelyen az ember felépíti életét. A mórahalmi elkerülő út építése során régészeti feltárásokat végeznek, amelyek nem várt, csodálatos eredményeket hoztak.

A magyar állam által is támogatott ásatási törvények előírása alapján a régészeti lelőhelyeken feltárásokat kell végezni. Ennek megfelelően a tavalyi évben végzett próbafeltárások során olyan leleteket találtak Mórahalom elkerülő útjának szakaszán, amelyek okot adtak a szakembereknek a folytatásra. Azonnal behatárolták a munkaterület kiterjedését, melynek eredményeként mintegy tizennégyezer négyzetméternyi szakaszon folytatnak jelenleg kutatásokat. Mórahalmon még nem végeztek ehhez fogható munkálatokat.

A július 16-án kezdődő munkálatok alkalmával II. és III. századi, római kori településre bukkantak. A furcsa alakzatok, amelyeket 50-60 centiméternyire a föld alá ástak le, a települések maradványait tartalmazzák. Egy jól bevált, összetartó csapat tagjai – régészek, technikusok – azon igyekeznek, hogy megtalálják és épségben a felszínre hozzák a római kori értékes árkokat, gödröket, házakat, avar és római temetkezéseket.

Mórahalom a legnagyobb régészeti feltárása elé néz, hiszen Pópity Dániel, az ásatás vezetője, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa a mostani munkaterületet délnyugati irányba szeretné akár ötvenezer négyzetméternyire is kibővíteni. A régész reméli, hogy az ásatások során fellelt különböző korok emlékei egy hatalmas és egy komplett történelmi keresztmetszetet adnak. Hozzátette: „Fontos, hogy védjük a régészeti örökségeket. Ezek közkincsek és mindenkinek érdeke, hogy megismerjük saját őseinket és múltunkat.”

8 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  8. mórahalmi
  2014. július 30., szerda, 21:04
  Válaszolok

  régen is jó hely voltunk:)

 • '>
  7. Szuda Sándor
  2014. július 30., szerda, 18:02
  Válaszolok

  Tisztelt otiopasco és laikus!

  Jogos az észrevételük, természetesen, négyzetméterről van jelen esetben szó. Az elírást javítottuk.

 • '>
  6. laikus
  2014. július 30., szerda, 17:55
  Válaszolok

  Bocs,” csak” 50.000. átragadt a hülyeség.

 • '>
  5. laikus
  2014. július 30., szerda, 17:53
  Válaszolok

  50.000.000km2 délnyugati irányba?? Nem lesz az egy kicsit sok? Mit szólnak hozzá a szerbek?

 • '>
  4. otiopasco
  2014. július 30., szerda, 17:52
  Válaszolok

  “a Móra Ferenc Múzeum munkatársa a mostani munkaterületet délnyugati irányba szeretné akár ötvenezer négyzetkilométernyire is kibővíteni.”
  Szóval Magyarország több mint felét ásatási területté nyilvánítanák, most ennek örüljünk? Vagy esetleg szerbiai területeket ásnánk???

 • '>
  3. jozkó
  2014. július 30., szerda, 15:33
  Válaszolok

  Minimum egy római kori gyógyfürdő is előkerül…
  Ámbár a rómaiak nemigen voltak aktívak ebben /abban…/ a térségben. A Marost Erdélyből érkező, a Tiszán és a Dunán leúsztatott rakományaikhoz viziútként,Szegedet átrakó állomásként használták…de úgy látszik, Mórahalom már akkor is “nyomult”… 🙂

 • '>
  2. babérkoszorú
  2014. július 30., szerda, 14:23
  Válaszolok

  no és maga Nógrádius Zolix:)

 • '>
  1. lúciusz
  2014. július 30., szerda, 13:29
  Válaszolok

  nem véletlenül épült Mórahalmon Colosseum Hotel…