Szerdától tartós esőre és viharos szélre kell készülni

felhoszakadas_vihar_zivatar_04_gs

Szerdától több napon át jelentős esőzésekre és viharos szélre kell készülni – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden.

A magyarországi időjárást meghatározó ciklon kedden és szerdán a Kárpát-medencétől délre, délkeletre kezd kialakulni. A ciklon hatására szerdán az ország délkeleti harmadán már jelentősebb mennyiségű (10-20 milliméter) csapadék hullik. Emellett kezdetben a Dunántúlon, később északkeleten is viharossá, 60-90 kilométer/órás erősségűvé fokozódik az északnyugati, északi szél.

A ciklon – melynek centruma Erdély térsége felett lehet – tovább erősödik, aminek hatására csütörtökön az ország más részein is intenzív esőzések várhatók. A Dunántúlon és északkeleten pedig már 90 kilométer/óra feletti széllökések is lehetnek.

Pénteken tartós és intenzívebb esőzés leginkább a nyugati és északi országrészben várható. A szél veszít erejéből, de nyugaton még lehetnek 80 kilométer/óra körüli széllökések. A ciklon a hét végére hagyja el térségünket – fejtették ki.

A meteorológiai szolgálat repülésmeteorológiai és veszélyjelző osztálya közleményében azt írta: összességében – a jelenlegi számítások szerint – a lehulló csapadék mennyisége országos viszonylatban 25-70 milliméter között várható, de kisebb körzetekben ennél több is hullhat.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.