Bulvár

A porckopás az új népbetegség - Van rá gyógymód!

A porckopás az új népbetegség - Van rá gyógymód!

2014. március 18., kedd
A porckopás az új népbetegség - Van rá gyógymód!
kabay_patika03_gs

Hazánkban népbetegségnek számítanak a különböző mozgásszervi problémák. Ezek közé tartozik a porckopás, vagy orvosi kifejezéssel artrózis. Mód Lászlónéval, a szegedi Kabay Patika vezetőjével beszélgettünk a betegségről és a megelőzés lehetőségeiről.

- Valóban olyan gyakori a porckopás, hogy népbetegségnek tekinthető? Mi okozza valójában a problémát?

- Magyarországon a 45 év feletti korosztályban minden harmadik felnőttnek térdízületi porckopása van, és minden ötödik ember csípőízületi kopással él. Azonban nem csak a felnőtteket, hanem egyre több tizenéves gyermeket is gyötörnek a túlterhelés miatt kialakuló kezdeti porckopás fájdalmai. Az artrózisnak nevezett betegség során a porcok elkopnak, elvékonyodnak. Ennek okát úgy lehet legegyszerűbben és mindenkinek elképzelhető módon elmondani, hogy megbomlik az egyensúly a porcok terhelhetősége és teherbíró képessége között. Lehet, hogy az egyébként egészséges porc túlterhelt az erős fizikai munka, intenzív sport vagy túlsúly miatt. De az is előfordulhat, hogy a porcszövet nem elég erős a normál terhelés elviseléséhez – például ez okoz problémát fiatal korban. Ha az egyensúly megbomlik, elkezdődik a porcok kopása.

- Gondolom, nem csak ez az egyensúlyi állapot jelent problémát. Meddig megy el a folyamat?

- Ez csak a legérzékletesebb megfogalmazás. A képet színezi még, hogy például idős korban a porcsejtek már nem tudják a rugalmasság fenntartásához szükséges alapanyagokat előállítani, de ez hozzá tartozik az egyensúly kérdéskörhöz. A legsúlyosabb esetekben a porcok akár teljesen lekopnak, ez pedig ellehetetleníti az olyan mindennapos tevékenységünket, mint a járás. Ilyen esetekben többnyire műtétre kerül sor.

kabay_patika01_gs

- A fiatalokra miért veszélyes ez? Tehetünk valamit a megelőzés érdekében?

- A fiatalok szervezetében a fejlődő porc puhább, mint a felnőtteknél. A fiatalok testtömege sokszor gyorsabban növekszik, mint ahogy a porcok fejlődnek. Beleérthetjük ebbe a fokozott növekedést, de az elhízást is, ami alaposan megterheli a fejlődő szervezetet. Sőt, meglepő módon óriási rizikófaktort jelent az élsport is, de nagyon sok teniszező vagy tornász is küzd ezekkel a problémákkal. Nagyon fontos, hogy fiatal kortól kezdve figyeljünk oda az ízületeink terhelésére, felnőttkorban pedig segítsünk egészségben megtartani a porcainkat, optimális terheléssel és szükség esetén például porcvédő étrend-kiegészítőkkel.

- Mit ajánlana azoknak az olvasóknak, akik szeretnének porcvédőt fogyasztani?

- Elég sok készítmény áll rendelkezésre, mi általában a kombinált készítményeket javasoljuk. Azokat, amelyek tartalmazzák a legtöbb porcvédő hatóanyagot és még esetleg gyógynövényeket is. Ízületi problémák esetén gyakran keresnek a vásárlók gyógynövényeket is, ilyen például az ördögköröm vagy a kurkuma. Szívesen ajánljuk, és a vásárlók is nagyon elégedettek a GCA 2700 étrend-kiegészítővel.Ez az előbb említett növényi hatóanyagok mellett porcvédő hatóanyagokat is tartalmaz: a porc szerkezeti elemeinek felépítéséhez szükséges kontroidin-szulfátot, glukózamin-szulfátot, MSM-et valamint hialurolsavat.

kabay_patika02_gs

- Miért olyan kedvelt ez a furcsa nevű készítmény?

- Glukózamin-szulfátból napi 1500 mg, kondroitin-szulfátból 800 mg az ajánlott napi mennyiség, ha önállóan szedjük ezeket a hatóanyagokat. A GCA 2700-ban – szinte egyedülálló módon – közel maximális mennyiségben találhatók meg ezek a porcvédők. Azért szeretik az emberek ezt a fajta értrend-kiegészítőt, mert már néhány hét után érzik, hogy könnyebben mozognak. Három hónapig naponta kétszer javasolt fogyasztani az étrend-kiegészítőt, majd három hónap szünet beiktatható. Tudni kell azonban, hogy 18 éves kor alatt készítmény nem fogyasztható.

- Mibe kerül nekünk a porcaink karbantartása vagy védelme?

- Maradva az említett példánál a GCA 2700 esetében 6220 forint, ami közel 210 forint naponta. Amikor étrend-kiegészítőt vásárolunk érdemes odafigyelni, hogy mennyi hatóanyagot kapunk a pénzünkért. Ebben tudunk segíteni mi is a gyógyszertárban, de mindenki magának is kiszámolhatja a dobozokon feltüntetett hatóanyag-tartalom alapján. Most a GCA 2700 internetes rendelése esetén egy kupont kapnak a vásárlók, amit a kurkumát tartalmazó Arcuma nevű készítményre válthatnak be itt a Kabay Patikában.

(X)

cga_600x160

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.