A PC- alapú kasszák átállításának határideje kedden jár le

2013. december 31., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

A kereskedelemben üzemeltetett, számítógép alapú, úgynevezett nagykasszák online pénztárgépekre történő átállásának határideje december 31., de azoknál, akiknél még nem történt meg az átállás az adóhivatal az ellenőrzés során mérlegeli, hogy a kereskedő megtett-e mindent a határidő betartásáért.

Az adóalanytól elvárható magatartás a NAV szerint egyebek mellett az üzembe helyezési kód igénylése és a pénztárgépre szóló megrendelés megléte. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) januártól szigorúan ellenőrzi a feltételek meglétét, és büntetésre számíthat az a kereskedő, aki nem tesz meg minden tőle telhetőt a jogszabályoknak való megfelelés érdekében.

A NAV mulasztási bírságot szabhat ki azzal az adóalannyal szemben, aki megszegi a pénztárgép üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségeket. Ennek összege magánszemély esetén 500 ezer forintig, nem magánszemély esetén 1 millió forintig terjedhet. Sőt, 2014. január 1-jétől az adóhivatal 12 napra be is zárhatja a pénztárgép üzemelésére vonatkozó szabályokat súlyosan megsértő adózó üzlethelyiségét. Ellenőrzésre és szankcióra számíthatnak azok is, akik akadályozzák az online pénztárgép beüzemelését, például azt nem veszik át, illetve azok, akik még regisztrációs kódot sem igényeltek a NAV-tól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint az online pénztárgépekre átállás a kereskedők és valamennyi adófizető érdekeit szolgálja, a tisztességes vállalkozások számára teremt kiszámíthatóbb környezetet. Az adóhivatallal állandó elektronikus kapcsolatban álló kasszák forgalomba helyezése után fény derül a vállalkozók tényleges forgalmára, így az online kapcsolat jogkövető magatartásra szoríthatja az adóelkerüléssel tisztességtelen versenyelőnyhöz jutó vállalkozásokat, fehéríti a gazdaságot, és javítja a tisztességesen adózó vállalkozások versenyhelyzetét.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.166.152.111 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére