Középpontban a helyi értékek – háztáji piac a Szent István téren + FOTÓK

szent_istvan_piac20_gsPéntekenként helyi termelők és kézművesek portékái közül válogathatunk a Szent István téren, ahol nemcsak sajtok, füstölt húsáru és savanyúság, hanem például kézműves termékek is várják a vásárlókat.

„A meglévő vásárlói igényeket szeretnénk kielégíteni ezzel a kezdeményezéssel, így immár kézműves termékkel is a lakosság rendelkezésére állnak a termelők és kereskedők a piacon. Bízom benne, hogy sikeres lesz a kezdeményezés, és pozitívan befolyásolja a piac jövőjét” – fogalmazott Erdei Péter a megnyitón. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a környékbeli termelők mellett kézműveseket is várnak, például egy szegedi szappankészítő is kínálja portékáit.

„Az a célunk, hogy a vásárlókat egészséges magyar árukkal lássuk el, melynek útja nyomon követhető a termelőtől egészen az asztalig” – szögezte le Kispál Ferenc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke emlékeztetett, egy program keretében februárban tanyasi termékek piaca nyílt a Mars téren, mely nagy népszerűségnek örvend, hiszen egyre keresettebbek a helyi termékek. „Érdemes tudni, hogy Csongrád megyében 9000 kertész van s rengeteg problémával küzdenek. A környéken működő TÉSZ-ek megszűntek, s a termelők nem tudtak mit kezdeni a terményeikkel. Fontos lépésnek tartom az ilyen háztáji piacnyitásokat, s remélem ide tudjuk csalogatni a kuncsaftokat, és minél többen megismerik azokat a helyi ízeket, melyeket a környékbeli termelők állítanak elő” – nyilatkozta portálunknak.

szent_istvan_piac17_gs

A körzet Fidesz-KDNP-s képviselője a háztáji piac megnyitóján emlékeztetett, 2010-es választási programjában is szerepelt, hogy újra élettel töltsék meg a Szent István teret. „Ez nehezebbnek bizonyult, mint korábban gondoltuk, mert a korábbi élő piactér átkerült a Mars térre, így mind az árusok, mind a vásárlók elszoktak innen” – fogalmazott. Haág Zalán hozzátette, fejlesztések történtek, például ponyva került az asztalok fölé, ami védi az árusokat és a portékákat egyaránt. Ezen felül több rendezvénynek adott otthont a tér, ezzel is a népszerűségét szerették volna növelni.

Juhász Csaba burgonyát kínált a Szent István téren, s mint elmondta, reméli, vissza tudják csábítani a belvárosi terecskére a vevőket. A Mars téren is szokott árulni, s tapasztalatai szerint, egyre többen kérdezik meg, hogy hol termelte a krumplit, vagyis egyre tudatosabbak a lakosok. Hangsúlyozta, vegyszert alig használ, hiszen ő is ezt a terméket fogyasztja, így bátran meri ajánlani mindenkinek. A hódmezővásárhelyi Halász Imre különleges sajtokat árult, de savanyúságot is láttunk. Fehér Klára kézzel készített, kecsketejes szappanokat árult, s mint megtudtuk, kizárólag természetes alapanyagokat használ fel, még az illatosításukhoz is.

Mint ismeretes, a víztorony és környezete 2006-ban újult meg, előtte hosszú évtizedekig a belváros egyik igazi agorája volt, ennek szellemiségét idéznék fel ismét a piaccal. Ezentúl péntekenként délután két óráig várják a vásárlókat, tavasztól pedig további programokat is szerveznek, hogy felpezsdítsék a Szent István tér életét.

10 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  10. belvárosi
  2013. november 30., szombat, 09:28
  Válaszolok

  Játszóterek, sportpálya, évi 10 millió az egyházaknak a körzetben, ev.tempomtér rendbe tétele, 43-as út kiterelése a belvárosból, ponyva a z asztalos piacra… Csak példák a Szegedmáról. Aki nem itt él hanem a szocipártszékházban, annak mindez smafu 🙂

 • '>
  9. FeketeBerkenye
  2013. november 30., szombat, 03:49
  Válaszolok

  7,sicska_becézve_ugy jar majd mint a szolnokid?

 • '>
  8. FeketeBerkenye
  2013. november 30., szombat, 03:47
  Válaszolok

  a tér büne az ahogy felujitottak
  bóccss
  10 méteres “piacc”?vicccc kategoria
  a tetejét elsumalkolták,aztan huztak rá egy ponyvát
  az árusok méregdrágán árulnak
  azért nincs ott forgalom
  mellette a felvizezett tejet árulják
  soroljam még?
  a sarki kolásujsagos bezárt,nem volt forgalma stb stb
  stb…

 • '>
  7. Sicka
  2013. november 29., péntek, 21:18
  Válaszolok

  Zalán (vessző)futását láthatjuk élőben, az utolsó képviselői ciklusának végső hetei ezek. A piac nem fog beindulni két új eladótól és káros dolog a Bödön piacnak riválist csinálni közpénzből. Miért akarják a maguktól szerveződő, jó dolgokat kisajátítani maguknak a politikusok? 2010-től Zalán semmi érdemit nem csinált a szájtépésen kívül, 2013 decemberére ráébredt erre?

 • '>
  6. ostor
  2013. november 29., péntek, 20:35
  Válaszolok

  Szerintem is jó kezdeményezés, igenis a belváros ezen területe is megérdemli az odafigyelést, amit 3 éve meg is kap a mostani képviselőjétől. Miért is baj ez?

 • '>
  5. belvárosi
  2013. november 29., péntek, 15:29
  Válaszolok

  A szedett vedett bódékat nem is kell visszasírni, a több mint 100 éves piacot igen! Örülünk, hogy itt is megmozdul valami. A friss zöldség gyümölcs pedig inkább ennivaló, mint kampány 🙂

 • '>
  4. tér
  2013. november 29., péntek, 14:48
  Válaszolok

  Beindult H. Z. kampánya. Azért a felújítás előtti kuplerájt annyira nem sírnám vissza. A tér bűne az, hogy a komenisták újították fel, maga Sátán Fletó is jelen volt az átadásán.

 • '>
  3. FeketeBerkenye
  2013. november 29., péntek, 14:04
  Válaszolok

  Erdély mindig is Magyar marad
  a rablók hiába vették el-ott Magyarok élnek ma is
  jövöre is

 • '>
  2. k.bogár
  2013. november 29., péntek, 13:15
  Válaszolok

  Ferenszállás?
  Az már Románia. Szóval Román kumpli

 • '>
  1. karikás
  2013. november 29., péntek, 12:59
  Válaszolok

  magyar krumpli lassan alig kapható. múlt héten vettem Ferencszálláson 70 kg.-t