Mi lesz veled, belváros?

Vannak órák, napok, a turistaszezon bizonyos momentumai melyekre megtelik belvárosunk, nyüzsgő élettel telítődik Szeged, de valójában, életszedrűen üres a centrum. Ezért szerintem szükséges foglalkoznunk a város helyiséggazdálkodásával, tömegközlekedésével, parkolással.
Ami a parkolást illeti, ma felfestett csíkok vannak, nem parkolók. Valójában nem szolgáltatás ez, hiszen az autós tulajdonképp a befizetett díjért annyit kap, hogy megállhat. Azt értem, hogy van forgalomszabályozó hatása, de meg lehet ezt oldani másként is. Szegeden nem kell a belvárosban parkolási díjat szedni. Csak feszültséget hoz. A megoldás az lenne, ha az autós a belvárosi zónában ingyen tehetné le az autóját, de korlátozva 1-2 óráig, utána már igen magas büntetést kell fizetnie, ha sokáig marad az autós. Ezt könnyen lehet kamerás rendszerrel ellenőrizni. E mellet építeni kell őrzött garázsokat, amiért már fizetni kell, de lehet kialakítani fizetős parkolókat foghíjtelkeken is, ez már szolgáltatás.

A tömegközlekedés helyzetét is újra kell értékelni. Vannak olyan helyek, ahol egymás mellet megy el busz, troli és villamos, ezzel azt érte el a fejlesztő, hogy hatalmas helyet foglalt el, és nincs hatékonyága. Egy tömegközlekedési vonalon nincs szükség mindhárom elemre. Egységes egyensúlyt kell teremteni. Ezzel párhuzamosan a kerékpáros fejlesztéseket tovább kell preferálni, de a kerékpárút nem egyenlő egy felfestett, sárga csíkkal, vagy közös gyalogos-kerékpáros járdákkal.

Harmadik elemként pedig vissza kell csalogatni a kereskedőket, hogy legyen miért a belvárosba jönni az embereknek, ne az Árkádba, a kereskedelmi központokba járjanak csak, ahol ráadásul megtalálja azt a parkoló lehetőségeket, amit a városban nem. Sajnos olyan magasak az üzlethelyiségek bérleti díjai, amit nem lehet kigazdálkodni. Valamilyen módon a kiskereskedőket kompenzálni kell. Vagy bérleti díj, vagy adó csökkentésével, vagy más kedvezménnyel. Jöjjenek vissza a kereskedők a belvárosba, de ki lehet alakítani e területen egy minőséget is akár, azokat a vállalkozókat kell megerősíteni, akik nívós dolgokat árulnak. Kedvezőbb feltételeket teremteni, mint a multiknál.

Végül pedig figyelni kell a nyári rendezvényekre is, egyrészt, hogy lehetőleg az egész szezon legyen valahogy kitöltve, másrészt szükséges gazdagítani a programokat is, akár kisebb eseményekkel, és mindezt ötvözni a belváros kínálatával, bevonva akár az éttermeket, vendéglőket, kereskedőket. A tervező asztalon kreatívabban kell dolgozni.

A témához szorosan kapcsolódik az egyetem kampuszjellegének kialakítása, a fiatalság integrálása, a város mediterrán hangulatának hangsúlyozása a tiszai élet, a Tisza-part fejlesztésével. Ezekről a blogom következő részében részletesebben beszélek majd.

28 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  28. LUFIPOLGARMESTE
  2013. augusztus 9., péntek, 04:30
  Válaszolok

  három hatossal fut
  pedig nagy igazságot irt most a B.ur az iskolával kapcsoaltban
  a dmtrollokat olvasgatva nekik bizonyára
  kimaradt az illem óra.
  szerencsére amiota moderaljak magukat 😛 azota kevesebb jut be.

 • '>
  27. jobbos
  2013. augusztus 8., csütörtök, 19:25
  Válaszolok

  Nemtudomka: a nevedhez méltó volt a hozzászólásod! Még jó. hogy nem 69-essel futsz 🙂 !

 • '>
  26. Nemtudomka67
  2013. augusztus 8., csütörtök, 06:09
  Válaszolok

  25. Bartha László hozzászólt “Sok mindent lehetne tanítani már általános iskolában. Pl. sok országban -élen járnak a skandinávok- már elemi szinten oktatják a kerékpározás szabályait …”
  Bartha Úr!Ugye a tanterv kialakításába nem kíván ennél mélyebben beleavatkozni?Van Önnek tisztességes szakmája!Ott tessék brillírozni!Pl.:drog,alkohol,dohányzás elleni küzdelem!

 • '>
  25. Bartha László
  2013. augusztus 4., vasárnap, 07:52
  Válaszolok

  Sok mindent lehetne tanítani már általános iskolában. Pl. sok országban -élen járnak a skandinávok- már elemi szinten oktatják a kerékpározás szabályait és csak megfelelő jártasság és alkalmasság után engedik a gyerekeket és “uram bocsá” bizonyos kor felettieket kerékpározni. A biciklizés infrastruktúrája mellett emelni kell annak kultúráját! A kommentek többsége olyan problémákat vett fel, melyekre valóban megodást kell találni, de ezekhez bizony idő és türelem kell.

 • '>
  24. 5.BÉLA_mutji
  2013. augusztus 4., vasárnap, 04:43
  Válaszolok

  az iskolakban kellene a tanároknak arra tanitani a tanulokat hogy a tisza parton ne dobják el az üvegeiket szemeteiket
  ne adj Isten én még olyat is láttam amikor egyenesen a tiszaba dobta a fiatalember a fém dobozát
  friss élmény:egy nö kijön a kv-jával a boltbol,aztan az utca közepére dobja a kanalát
  hát utana mentem és elvittem a lakasa elé :))
  kampanyolni kellene táblákkal is
  ezügyben.
  Mert mit is olvasni az ut menti orias plakatokon?
  pl.ezt:
  49 ft a füzet.
  hmm,megéri oriasplakaton reklamozni egy 49 ft os tételt?
  érthetetlen.
  mennyibe kerül egy oriasplakat?

 • '>
  23. 5.BÉLA_mutji
  2013. augusztus 4., vasárnap, 04:37
  Válaszolok

  ázsia liget (2-es vili)nél nonszensz volt a buszmegalloban álldogalo polgárokra ráereszteni a kerékpárutat
  életveszélyesen száguldanak ott

 • '>
  22. 5.BÉLA_mutji
  2013. augusztus 4., vasárnap, 04:35
  Válaszolok

  hát elég nagy hiba a kossuth lajoson a sinekre engedni a buszt
  nonszensz kategoria
  ez fogja tönkretenni a sinpályát ki tudja hanyadszor
  Összességében alapjaiban egyet értek Bartha Ur gondolataival.

 • '>
  21. 5.BÉLA_mutji
  2013. augusztus 4., vasárnap, 04:30
  Válaszolok

  ocska amerikai szindarabokat bemutatni