Mi lesz veled, szegedi sport? – II. rész

Ami egy város sportkoncepciójából hiányzik, avagy befektetés a jövőbe. Szegedi játszóterek, vízikomplexum, tömegsportbázis.

A város sportkoncepciójának a témakörében az első fejezet főként a SZVSE pálya mögötti rekreációs és sportközpont tervéről, az úgynevezett Kiemelt Utánpótlás Sportközpont létrehozásáról szólt. Ahogy arról már beszéltem, itt épülne fel egy új sportcsarnok is, így az újszegedi terem funkcióját tovább lehet gondolni. A meglévő medencék mellett e fedett csarnokból lehetne kialakítani egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas uszodát. Ez a terület így egyfajta vízikomplexum lehetne, ahol vizes európai, sőt világversenyeket is lehetne rendezni. A Kisstadion területén ugyanis további gyakorló- és más típusú versenymedencéket alakíthatnánk ki.

Ha a vizes oldal már az újszegedi lett, akkor az Etelka sori stadion lehetne az atlétikai versenyek színtere, és a tömegsportbázis helyszíne is. A most meglévő tervek szerint ide épülne egy új futballstadion, de meglátásom szerint sem parkolóhely szempontjából, sem elhelyezkedés miatt nem ez lenne a legjobb választás, a stadion helyszíne sokkal inkább a SZVSE-pálya lehetne. Az atlétika most minden koncepcióból ki van hagyva, miközben egy alapsportágról beszélünk, amely az egyik legnépszerűbb a világon, nem beszélve arról, hogy ez minden sportnak az alapja. Ezért az Etelka sori stadionnál egy atlétikai típusú átalakítás felé mozdulnék, a terület maradék részét pedig megnyitnám a lakosok számára. És ha már ott vagyunk a Tisza-parton nem szabad megfeledkezni a vízitelepről sem, ami az Etelka sor szomszédságában, a folyó mellett fekszik. Itt a kajak-kenu versenysport mellett helyet kaphatna a tömegsport rész is: lenne olyan területe a telepnek, ahol a lakosok bérelhetnének kajakokat, kenut, és ennek a fenntartását is az ottani sportklub láthatná el, mintegy tömegsport szakosztályként.

A vizes blokk, a tömegsportbázis után a harmadik elem a legkisebbek mozgásra nevelése, ami az 1998–2002-es polgármesteri időszakom sikeres játszótér-fejlesztési projektjének az újjáélesztése lenne. Jól látható, hogy e játékterek zsúfolásig tele vannak, kívánatos lenne megduplázni ezeknek a számát. Így összességében egy olyan struktúra állna fel, ami egész Európában irigylésre méltó, és csak az első időkben kerülne pénzbe, utána bevételt hozna.

Ahogy már az előző részben mondtam, ennek a financiális bázisa lenne több más elem mellett a helyi adó önrendelkezése, ami hasonlított a mostani kormányzati TAO rendszeréhez. Akkoriban a helyi adójából minden cég 5 százalékot arra fordított, amire akart, alapítvány, egyesület, közhasznú szervezet részére. Ebből egy-egy alapítványnak 20-25 milliós éves bevétele lehetett. A helyi sportszervezetnek ezt a financiális kaput kellene újra megnyitni.

9 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  9. focivikike
  2013. június 24., hétfő, 09:10
  Válaszolok

  a tisza parton kellene uszni,van is medence
  csak ki kéne takaritani
  nem ujban kellene gondolkkozni

 • '>
  8. focivikike
  2013. június 24., hétfő, 09:08
  Válaszolok

  bodkának “köszönhetjük”hoyg romokban a város
  20.ooo boton botorkálo lett
  a 10 éve alatt

 • '>
  7. Gábor
  2013. június 24., hétfő, 07:56
  Válaszolok

  Sok szép terv! 🙁 Botka volt az egyetlen , aki már nem akart adni ennek a senkiházi Kapics és a bandájának! Mekkora magy szája volt majd ez az elintézi! Elintézte szépen Szeged NBII.es csapaetát a közel 200 millió , amit már ezsebelt annyi de annyi mindenre jó lett volna,,,,,,,,,,Atlétika pálya , viziparadicsom, uszoda rwnoválgatás felszántani a SZVESE pályát és újra füvezni! Ugyan arra mennyit költött számlailag! Éresztőőőőőőőőő ne Botkát fúrjátok ne csak nézzetek lássatok is!

 • '>
  6. Jobbos
  2013. június 24., hétfő, 07:44
  Válaszolok

  Na itt a várt koncepció folytatása és meár el is tüntek a kommentelők, senkinek érdemi véleménye. Akkor így jó ahogy van a terv. Szerintem, igen jó lenne ezeket a javaslatokat meg is valósítani.

 • '>
  5. SZEOL AK
  2013. június 21., péntek, 09:18
  Válaszolok

  A Jóisten mentsen meg bennünket attól, hogy ön ismét polgármester legyen! Pláne attól, hogy Jobbikos városvezetés legyen önnel!

 • '>
  4. szoszi
  2013. június 20., csütörtök, 20:10
  Válaszolok

  a tisza ingyen van
  csak a volt polgármesterek se népszerüsitik ezt a tényt

 • '>
  3. Bartha László
  2013. június 20., csütörtök, 18:03
  Válaszolok

  Ki, honnan megy úszni lehet közelebb és távolabb.
  Egyébként meg gyakorlatilag “kényszer” hiszen a medencés sportokat az elmúlt 20-30 év Újszegedre telepítette. Ez egy adottság, amivel szerintem azért lehet együtt élni.

 • '>
  2. Gonda István
  2013. június 20., csütörtök, 17:49
  Válaszolok

  Én az uszodát pont nem Újszegedre gondolnám, hanem a város egy másik szegletébe (pl. Rókus), hogy ne kelljen olyan sokat utazni érte.

 • '>
  1. idur
  2013. június 20., csütörtök, 13:15
  Válaszolok

  Egy koncepciót komplexitásában kell kezelni a lehetőségeket figyelembe véve a többség érdekeit szemelőt tartva Ez alapján Szeged mindennél fontosabb egy harmadik híd, utána egy uszoda , 6-8 ezres alácsövezett fűthető talajú fedett lelátós foci pálya , pár száz nézős jó hátterű/öltözők stb/atlétikai pálya esetleg egy nagyobb 4-5 ezres csarnok minderre lesz is látva a gazdaság szárnyalását addig is álmodozhatunk bár némelyiknek van realitása