Vélemény: Epeömlés hóviharban, ünnepen

2013. március 17., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

S akkor – a nehéz körülmények ellenére – az előállt helyzetben megkezdődött a mentés, a viharban rekedtek kiszabadítása. A sztrádák mentén a falvakban kinyitották az iskolákat, a művelődési házakat és a sportcsarnokokat, egy helyen még a szupermarketet is, csakhogy legyen melegedő, tea, legalább egy-egy szelet zsíros kenyér a bajba jutottaknak.

Most az egyszer tényleg nem mondhatjuk, hogy váratlanul szakadt ránk az „égi áldás”: egy héttel korábban már figyelmeztettek bennünket az időjósok a várható hidegfrontra és a havazásra, amely lassan közeledett felénk Európa nyugati országaiból. Láthattuk/hallhattuk, hogy Franciaországban, Németországban, Svájcban, majd Ausztriában is milyen káoszt okozott, mind a közlekedésben, mind pedig az ellátásban. Beleértve az élelmiszer- és a energiaellátást is. Láttuk az elzárt településeket, a leszakadt villanyvezetékeket, a behavazott, jeges autósztrádákat. Tudtuk, mondták, hogy mindez előfordulhat a mi vidékeinken is, elsősorban a Dunántúlon és a keleti megyékben.

Azután be is következett a természeti csapás. Egyik pillanatról a másikra. A szörnyű hóviharban, amelyet időnként és helyenként 90-100 kilométeres orkán erejű szél kísért előbb csaknem ötven gépkocsi szaladt egymásba, majd olyan hóakadályok keletkeztek, amelyek lehetetlenné tették a gépjárművek további közlekedését. Csaknem 4 ezer gépkocsi, 2700 teherautó és mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába. Sötét éjjel, településektől távol, eleinte minden segítség nélkül. S ez a legborzasztóbb állapot, amelyet az ember megélhet, amikor úgy érzi nincs kapaszkodó, nem támogatja senki, kilátástalan a helyzete. Hála a modern kor vívmányainak, a maroktelefonnak, a hozzátartozók és a hatóságok is hírt kaphattak a bajbajutottakról.

S akkor – a nehéz körülmények ellenére – az előállt helyzetben megkezdődött a mentés, a viharban rekedtek kiszabadítása. A sztrádák mentén a falvakban kinyitották az iskolákat, a művelődési házakat és a sportcsarnokokat, egy helyen még a szupermarketet is, csakhogy legyen melegedő, tea, legalább egy-egy szelet zsíros kenyér a bajba jutottaknak. S ebben nemcsak a katasztrófavédelem vette ki a részét, hanem nagyon sokszor a helybéli polgárok, akik élelmet, meleg ruhát, gyakran szállást is felajánlottak a szerencsétlen helyzetbe került utasoknak. Micsoda heroikus magatartásról olvashattunk ezekben az órákban, láthattuk a behavazott és elzárt településeket, amint az ottaniak saját erőgépeikkel igyekeztek utat törni a hó fogságába került emberekig, hogy biztonságos helyre szállíthassák őket. De az egész szituációban talán az volt az egyik legemberibb cselekedet, amit a vasutasok tettek meg egy szülés előtt álló nő megmentéséért: mozdonnyal vitték be faluról a városba, ahol a mentő várta és a kórházban egészséges fiúgyermeknek adott életet! Olyan példa ez, amely talán felébreszti a letargiába süllyedt népben a reményt: szorult helyzetben is meg tudunk még tenni mindent egymásért, embertársainkért, a születendő gyermekéletért!

Nemzeti ünnepünk most ezzel telt: vártuk a híreket, aggódtunk, imádkoztunk a bajbajutottakért, a rendőrség, a Vöröskereszt, a tűzoltóság, a honvédség, az orvostársadalom, a karitatív szervezetek aktivistáiért, a villanyszerelőkért, hogy minél előbb mentsék ki a szerencsétlen embereket a hó fogságából, illetve biztosítsák az áramot a sok ezer háztartásban, falvakban, sokáig elzárt településeken. S ők tették a dolgukat. Ki 12, ki 24 órát vagy annál is többet dolgozott, majd néhány óra pihenés után ment vissza segíteni. Ország szerte összesen mintegy 30 ezren vettek részt a hóvihar kezdetétől a mentési munkálatokban. Közöttük sok volt az önkéntes, aki pusztán azért állt be a segítők közé, mert kötelességének érezte embertárásának a segítését. Nem kér érte sem kitüntetést, sem vállveregetést, sem köszönetet. Meg nem is panaszkodik.

Bezzeg, jó magyar szokásunkhoz híven, alig kezdődött el a mentés, ahol csak lehetett, előbb a politikusok, azután az őket kiszolgáló médiai is megkezdte a fanyalgást, a „nem így kellett volna” kifogások megjelentetését, majd a nemtelen támadások sorozatát. A politikai ellenzék már a Nemzeti ünnepen közzétette „kiáltványát”, miszerint szervezetlenül, felelőtlenül mennek a dolgok, a katasztrófavédelem vezetése alkalmatlan, távoznia kell (erre mondotta a Parlament egyik szakavatott kritikusa, Torgyán József: Mondjon le!), alkalmasint össze kell hívni egy parlamenti ad hoc bizottságot a dolgok ilyetén való alakulásának megvizsgálására! Hogy ez mire vonatkozik, a hóesés, a szélvihar nyugatról való „begyűrűzésére” vagy az emberi mulasztásra, az nem derül ki a szerintem felettébb rosszul időzített és a helyzettel alkalmasint tisztában sem lévő képviselő urak, hölgyek megnyilvánulásaiból. Mindenesetre az ilyen epeömléssel a politikai pontszerzés érdekében lehet próbálkozni. Arra viszont senki sem vállalkozott a fanyalgók és bírálók táborából, hogy csizmát, kesztyűt húzzon és beálljon a sorba havat lapátolni, vagy legalább teát főzni az elcsigázott embereknek. Esetleg egy-egy vastag plédet vinni a bajbajutottaknak, azon a napon, amikor ők is a nemzet egységéről szavalnak, arról, hogy fogjuk meg egymás kezét ezért az országért. Azt nem. (Teátrális fellépéseiről ismert volt miniszterelnökünk legalább 2, azaz: két, pokrócot felajánlott anno a dél-ázsiai cunami áldozatainak. Természetesen egy gondosan megszervezett sajtótájékoztató keretében…)

Hála Istennek, túl vagyunk a nehezén, a természeti csapás rengeteg kárt okozott az országnak, de sikerült az emberek életét megmenteni és a javakat is biztonságban tudni. Sokáig emlékezünk majd erre a márciusi (csöppet sem ünnepi) eseményre. Kiváltképpen azok, akik valamilyen módon részesei voltak a katasztrófa-helyzetnek. Hogy mi a tanulsága ennek az esetnek? Mindenképpen az, hogy jóval kisebb probléma lehetett volna ebből a kora tavaszi havazásból, ha csak egy kicsit jobban odafigyelünk az egy nappal korábban kiadott riasztásra, miszerint senkinek sem ajánlották a nyugati országrészben az útnak indulást, mert várható volt az ítéletidő és annak belátható következményei is!

Igen, a sokat hangoztatott „emberi tényező”. Ezt sem szabad elfelejteni, amikor elmarasztaljuk azokat, akik emberfeletti erőfeszítéseket tettek a helyzet rendezéséért.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 47 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.56.73 IP címről szól hozzá.

 • 47. konyeccZ_igraA hozzászólt ekkor: 2013. április 1., hétfő, 16:03
  Válaszolok

  miért te mi vagy?
  minek tartod magad?
  aki 2 LL-el irja az ál-demokráciát

 • 46. Éliás Csamangó hozzászólt ekkor: 2013. március 24., vasárnap, 05:27
  Válaszolok

  Másként gondolkodót elfogadok természetesen,csupán
  a nem gondolkodó,habzó szájú,öntelt Fekete Akadémikus
  nem nyerő,így sajnos nincs mit gagyognod,még önmagaddal
  sem vagy párbeszédképes.

 • 45. dr.Bádogos_Incz hozzászólt ekkor: 2013. március 23., szombat, 16:44
  Válaszolok

  élias,amikor az iskolában illemet tanitottak akkor te hianyoztál igaz?

 • 44. dr.Bádog_Incze hozzászólt ekkor: 2013. március 23., szombat, 16:08
  Válaszolok

  élias te még mindig 2 LL el irod az ál demokráciát?
  azota is rajtad rhög az egyetem.
  :)

 • 43. dr.Bádog_Incze hozzászólt ekkor: 2013. március 23., szombat, 16:07
  Válaszolok

  b élias nem fogadod el a másként gondolkozokat?nahát.
  csak addig amig hatalmon voltatok?
  mostmár savanyu a szölö?
  :)
  de nem láttalak az éhségmenetben.ennek mi az oka?

 • 42. dr.Bádog_Incze hozzászólt ekkor: 2013. március 23., szombat, 16:04
  Válaszolok

  37,már elérted a 6éves szintet. tudod.
  90 felé el h jül az ember.
  nálad ez hatványozottan jelentkezik

 • 41. Éliás Csamangó hozzászólt ekkor: 2013. március 23., szombat, 15:52
 • 40. Éliás Csamangó hozzászólt ekkor: 2013. március 23., szombat, 15:48
  Válaszolok

  Ami egy rühes,felfúvódott macskatetem érvrendszerébe
  belefér,az mind felsorakozott ebben az akadémikusi
  nagy esszédben.Minden elismerésem a tiéd és a Fekete
  Akadémia többi derék akadémikusáé !Isten téged így
  segéljen !

 • 39. Macskabölcső hozzászólt ekkor: 2013. március 22., péntek, 09:39
  Válaszolok

  Közismert tény, hogy a sötétség határtalan.Neked viszont Éhesen Csámcsogó,a sötétséghez is, személyre szóló útlevelet rendszeresítettek.Szép pirosat, ahogy illik,Kálmán Olgica,és Baljós libatolvaj Gordonka, aláírásával.Fújjad Csámcsogó, fújjad,ne remegjen a billentyűzeten az ujjad!

 • 38. Éliás Csamangó hozzászólt ekkor: 2013. március 22., péntek, 08:25
  Válaszolok

  Úgy általánosságban,cenzori és Igazgató Főszerkesztői
  segítség nélkül,akár helyből,akár nekifutásból,volna e
  képességetek,szélsőjobboldali egyedek,felfogni ennek a
  retorikai győzelemnek a nagyságát,amely győzelmet az
  alábbiakban arattátok a józan ész felett ?

 • 37. Éliás Csamangó hozzászólt ekkor: 2013. március 22., péntek, 07:56
  Válaszolok

  Kisfiúk témáira

  1
  Ha majd hatéves leszek
  Ibit elveszem feleségül
  mercédes kocsit vezetek
  Ibi nem ülhet bele
  otthun a hele.

  2
  |KARESZ HÜJE|
  |GYÖNGYI HÜJE|
  csak én vagyok okos
  énnekem a segembe is felyem van.
  Ha ennyire hüje vagy Béla,akkor miért kérdezel ?
  A Weöres hadsereg ellen hiába harcolsz,a katasztrófa
  előidéző Tóth a Szovjet kollégáival tárgyalt a minap,
  2013.márciusában.Csatlakozz hozzájuk,talán alkalmas
  vagy a csoportterápia egyik nagyokosát játszani.
  Rühös agyatlan macska,nem röhögtél te senkivel senkin,
  te úgy vagy nyomorult,frusztrált szerencsétlen kis
  írástudatlan,vitaképtelen,ám robbanásig öntelt,
  felfúvódott macskahulla,ahogy vagy.

 • 36. Macskabölcső hozzászólt ekkor: 2013. március 21., csütörtök, 20:53
  Válaszolok

  Éhesen Csámcsogó, ugyan mi a fenét kellene nekem cáfolnom?Felvetted az ünneplő pufajkádat, a szép vörös csillagos jelvényeiddel teletűzdelve,és elakadtál a hóban.A katasztrófa védelem vezetője arra járt,rád nézett, és rögtön látta rajtad, hogy nagy a katasztrófa.Hülyére nevette magát rajtad,és elújságolta az ismerőseinek, hogy találkozott az őskövület Szovjet kollégájával.(Rém 1x-ű történet.)

 • 35. 4,béla hozzászólt ekkor: 2013. március 20., szerda, 11:18
  Válaszolok

  élias nekünk jobbikosoknak mi közünk hozzá?
  erre az egyszerü kérdésre feleljen.ha tudna.
  tudom megártott az ön kis 4 mb os agyikájának ez a 23 év
  de mégis. eröltesse meg magát.

 • 34. konyeccZ_igraA hozzászólt ekkor: 2013. március 20., szerda, 11:15
  Válaszolok

  itt egyedül ön marcangolja önmagát évek ota
  de jót rhögünk önön
  hegyilajos tobiáss

 • 33. konyeccZ_igraA hozzászólt ekkor: 2013. március 20., szerda, 11:14
  Válaszolok

  élias csamango elvtárss,tudja mi az a harp?
  vegyi csikok?elég ha most felnéz az égre.
  akkor megérti.
  az önfajta pont marcius 15 idözitette.
  szerencsére már elolvadt.hiaba dolgozott.

 • 32. Éliás Csamangó hozzászólt ekkor: 2013. március 20., szerda, 05:40
  Válaszolok

  A hörgéstől nem hallom a cáfolatot ! A
  Tóth Katasztrófavezér mégsem találkozott az ő
  Szovjet kollégáival Sárospatakon ?Csak a 27,28,29,30,
  31.sorszámú kommentek kommunista szerzőit akarta
  hülyére venni a Tóth Katasztrófavezér ?Ez most
  helyes,vagy csak röhejes,mint az összes többi igen
  szerencsétlen önmarcangolásotok kedves egyedek ?

 • 31. spielEnde_lesz hozzászólt ekkor: 2013. március 20., szerda, 05:10
  Válaszolok

  miröl ismerhetöek fel az utcan a bódka szavazók?
  boton botorkálnak. nevükben a sorsuk.
  z o m b ee k

 • 30. spielEnde_lesz hozzászólt ekkor: 2013. március 20., szerda, 05:08
  Válaszolok

  mondjuk aki állandoan az atvt nézi valoban epeömlése lesz

 • 29. dr_Gémover:):P hozzászólt ekkor: 2013. március 19., kedd, 15:01
  Válaszolok

  egyenes beszéd az öszödi hzudozoktol?nem ellentmondás ez tobi ász?

 • 28. dr_Gémover:):P hozzászólt ekkor: 2013. március 19., kedd, 14:43
  Válaszolok

  DE A LEGNAGYOBB KATASZTROFA AZ VOLT AMIKOR AZ atv SUGÁRZÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT
  LÁTOD,MCSB,VAN AKI MÉGHA EL IS VETTÉK TÖLE A NYUGDIJÁT,AKKOR IS RÁJUK FOG SZAVAZNI.MEG IS ÉRDEMLIK.
  PÁR NAPIG MÉG ELFOGNAK CSÁMCSOGNI A TMÁN AZ UNATKOZO
  KÜLFÖLDIEK
  DE ÉRDEMES LENNE KINÉZNIÜK AZ ABLAKON NÉHA:
  PLUSZ 11 FOK VAN . ELOLVADT MINDEN HIRTELEN LEESETT HÓ.
  AMIT EGYÉBKÉNT AZ ÁLLANDO PERMETEZÉSNEK KÖSZÖNHETTÜNK.
  A KONDENZCSIK FÉL PERCIG LÁTSZIK,EZEK A PERMETEK MEG ÓRÁKIG,SÖT FELHÖKKÉ ALAKULNAK IDÖVEL.CSAK KI KELL ÜLNI A TISZAPARTRA ÉS NÉZNI.

Ugrás az oldal tetejére