Milliárdokat szedne be a kormány jövőre a feketézőktől

Száznyolcvanmilliárd forintot szedne be a kormány jövőre a feketegazdaság működtetőitől a hétfői Magyar Nemzet szerint.

Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a lapnak elmondta: az egyik legsúlyosabb probléma a bevételek eltitkolása, a számla nélküli ügymenet. Az államkasszát a munkabérekhez kapcsolódó közterhek elmaradása miatt éri a legnagyobb veszteség, a feketézők személyi jövedelemadójának, munkavállalói járulékának elmaradása és a munkáltatók által utánuk le nem rótt szociális hozzájárulási adó összege adja az évente kieső 2 ezer milliárd forint jelentős részét.

A kormány jövőre 180 milliárd forintot szeretne beszedni a feketézőktől. A tárca számításai szerint a gabonaszektor fordított adóztatása 15 milliárdot, a sertés- és takarmányágazat áprilistól életbe lépő új szabályai pedig 10 milliárd forintot hozhatnak az államkasszának. A pénztárgépek elektronikus ellenőrzéséből 95 milliárd forint pluszbevételt remél a kormány. Az egyéb intézkedésektől – készpénzes fizetések korlátozása, áfaösszesítő bevezetése, új vállalkozási adók, 200 százalékos jövedéki adóbírság, tagi kölcsönök figyelembevétele a jövedelemminimum meghatározásakor – további 60 milliárd forint bevételt vár a szaktárca.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  1. újabb adónemek
  2013. január 1., kedd, 10:46
  Válaszolok

  -bőrlenyúzási adó
  -spiclislepp fenntartási adó
  -a 2/3 biztosítása miatti külhoniak becsapásának adója,a maradék 1/3-ra terhelve(a bölcs góbék már kezdenek hátat fordítani…)