Szeged megszabadul lomjaitól október végéig

Szombaton Tarjánban és Felsővárosban folytatódik az idei lomtalanítás, egy hét múlva Tápé és Baktó, majd Alsóváros lesz a soros. Október végéig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai a város minden lomtárát kiürítik.

Makrai László, a szegedi környezetgazdálkodási cég ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta, hogy a lomtalanításnak ez a formája már nem igazán felel meg a kor követelményeinek. Sajnos ilyenkor gyakran olyanok is kirakják a lomokat, akik nem lennének erre jogosultak (vállalkozások, szüneteltetők), illetve sittet, építési törmeléket is kihelyeznek.

„Nem beszélve arról, hogy szervezetten jelennek meg olyan csoportok, akik kriminalizálva a közterületet, jogot formálnak a lakostól a szolgáltatónak átadott lomra, a helyszínen szétbontják, szétszórják a hulladékot, a környék tisztaságát tönkre teszik, így gyakran biztonsági szolgálattal kell a rendet biztosítani, illetve a rivalizáló szemétgyűjtő bandákat szétválasztani. A jövő héten dönt az Országgyűlés az új, hulladékról szóló törvényről, melyben lefektetheti a szabályzás modern ‘zöld számos’ bevezetését, amikor (az egyébként a hulladékszállítást fizető lakos) célirányos jelzéssel élhet a szolgáltató felé a lom elszállításáról” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Makrai László.

Lomtalanítás – mikor, hol?

A nyári szünet után tehát folytatódik az idei lomtalanítás. Ennek első helyszíne szeptember 8-án (szombat) Tarján, Felsőváros városrészekben lesz. A további időpontok és helyszínek: szeptember 15. (szombat): Tápé és Baktó, szeptember 22. (szombat): Újszeged (Temesvári krt.-tól Marostői városrész felé eső rész), Marostő lakópark, Marostő kiskertek, Partiszkon kiskertek, szeptember 29. (szombat): Alsóváros-Móraváros-Bajai út 14., szeptember 30. (vasárnap): a két körút köze (Tisza Lajos krt. és a nagykörút körút közötti terület Tiszától a Tiszáig bezárólag), október 6. (szombat): Északi városrész, Gedó – Makkosháza – Fodorkert – Rókusi lakópark – Harmónia lakópark területei, október 8. (hétfő): Béketelep – Gyulatelep – Öthalom, október 13. (szombat) Kiskundorozsma, október 21. (vasárnap): Belváros – Újszeged (Temesvári körúttól a Tisza folyó felé).

Megtudtuk: egész évben működnek hulladékudvarok (Újszentiván, Baktóban a Pihenő utca, Alsóvároson a szentmihálytelki út vége, Gyálaréti út vége, Kiskundorozsmán a Búza utca, Szentmihályon a Gárdonyi utca vége, Tápén a hátsó Olajos út, a Vértói út és a Sándorfalvi út hulladékfeldolgozó hulladékudvara), ahová munkaidőben és hétvégén vihető térítésmentesen lom (nem kommunális hulladék).

Reggel 7-kor viszik a lomot

A Szeged Megyei Jogú Város közgyűlésének rendelete szabályozza jelenleg a lomtalanítást. E szerint a nagyobb méretű berendezési tárgyak szervezett összegyűjtéséről, elszállításáról lomtalanítási akció keretében, évente egyszer a szolgáltató gondoskodik Szeged város teljes közigazgatási területéről. Kiskertes övezetekben a lomtalanítás kijelölt gyűjtőpontokról történik. A lomtalanítás akció helyéről, időpontjáról a lakosságot a szolgáltató szórólap útján értesíti, a lakosság a lomot a gyűjtés megkezdése előtt 24 órán belül helyezheti ki a közterületre.

A gyűjtés szelektív módon történik, ezért lehetőség szerint a papírt, műanyagot és a fémet a vegyes lomtól elkülönítve a fanyesedéket pedig 1 méternél nem hosszabb max. 30 kilós kévébe kötve a jelzett napon reggel 7 óráig kell kihelyezni az úttest mellé, ahova a hulladéktároló edényeiket is ki szokták tenni. A későn kihelyezett lomot, valamint a háztartási, ipari hulladékot, építési törmeléket és veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat, elektronikai hulladékot, gumiköpenyt a környezetgazdálkodásnak nem áll módjában elszállítani. A lomtalanítás minden olyan lakossági ügyfélnek ingyenes, akinek nincs díjhátraléka, illetve nem szünetelteti a rendszeres hulladékszállítást.

A város több szegmensre van osztva, minden esetben az érintett városrész lakossága kap szórólap útján tájékoztatót. Ezenkívül a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján vagy a diszpécser szolgálat 62/777-204-es telefonszámán lehet részletesebb információhoz jutni.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. papa
  2012. szeptember 8., szombat, 22:15
  Válaszolok

  Esztike! Nagyon igazad van a baktói és a szőregi szeméttel kapcsolatban is. Azok már nem lom,, hanem szemét, mindkettő!!!

 • '>
  4. Nyilasi_Esztike
  2012. szeptember 8., szombat, 15:02
  Válaszolok

  szöregen is van egy nagy lom…a boros pisti

 • '>
  3. Nyilasi_Esztike
  2012. szeptember 8., szombat, 15:01
  Válaszolok

  bakton csak egy nagy lom van egy jeti nevü

 • '>
  2. Kircsi
  2012. szeptember 8., szombat, 11:35
  Válaszolok

  Kitelepítésk lesznek?

 • '>
  1. szőregi
  2012. szeptember 8., szombat, 07:46
  Válaszolok

  Szőreg ?