Konzulátus segíti a lengyeleket Szegeden + FOTÓK

Tiszteletbeli lengyel konzulátus nyílt pénteken Szegeden; a Csongrád megyében élő és ide érkező lengyel állampolgárok képviseletét Karol Biernacki látja el.

Magyarországon a szegedi Lengyelország első ilyen diplomáciai képviselete. Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet a megyeháza épületében kialakított konzulátust megnyitó ünnepségén elmondta, hogy a tiszteletbeli konzul szerepe sajátos. „Bár némileg kisebb az őt terhelő adminisztratív és intézményi felelősség, mégis missziót teljesít, egyszerre több szerepkörben kell helytállnia. Feladata szerint részben Lengyelország regionális nagykövete, részben a lengyel kultúrát népszerűsíti, miközben konzuli feladatot is ellát, és a kereskedelmi képviselethez hasonló tevékenységet is végez” – közölte a diplomata.

A lengyel származású Karol Biernacki, aki a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója és a Szegedi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, feladata lesz, hogy segítsen a Csongrád megyében élő és ide érkező lengyel állampolgároknak, népszerűsítse a lengyel kultúrát, valamint erősítse a két ország gazdasági kapcsolatát. „Geopolitikai szempontból Szeged és Csongrád megye kiváló helyzetben van, a Balkán kapujának tekinthető, így erős a lengyel befektetők érdeklődése” – tette hozzá. B. Nagy László, Csongrád megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a két nemzet már évszázadok óta barátságban él és ezek a diplomáciai lépések, mint például a szegedi konzulátus megnyitása, tovább mélyíthetik a két állam barátságát.

Szegeden a lengyel a kilencedik tiszteletbeli konzulátus. Ausztriát, Finnországot, Franciaországot, Izraelt, Olaszországot, Szerbiát, Törökországot és Ukrajnát is képviseli tiszteletbeli konzul a csongrádi megyeszékhelyen.

17 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  17. voltmegyei
  2012. szeptember 17., hétfő, 15:43
  Válaszolok

  a polgári oldalnak éppen magyar anna volt az, aki a legtöbbet ártott a folyamatos botrányaival és balhéival

 • '>
  16. Duplacsövű
  2012. szeptember 17., hétfő, 14:12
  Válaszolok

  15: kedves Victor Hugo utcai bérbeíró, a Fidesz kampánya az utolsókat rúgja, az agyhalottakon kívül már csak a félelemben élők állnak Orbán mellé.

 • '>
  15. M&M
  2012. szeptember 17., hétfő, 13:59
  Válaszolok

  14.!
  Szegedről volt szó!
  De, hogy tudj róla, van a megyében olyan város is, ahova mennek a beruházók!

 • '>
  14. Duplacsövű
  2012. szeptember 17., hétfő, 10:58
  Válaszolok

  13: ne erőlködj, a megyébe sem jön semmilyen beruházás pedig narancs színű az egész vezetés.

 • '>
  13. M&M
  2012. szeptember 17., hétfő, 10:15
  Válaszolok

  11.!
  Ahhoz, hogy a kilenc konzul által képviselt országokból ipari befektetők jöjjenek Szeged városába, ahhoz elsődlegesen az kellene, hogy a város polgármestere kiváló kapcsolatokat létesítsen a konzulokkal.
  De, akkor amikor Szeged város polgármestere el sem megy egy konzul ünnepélyes beiktatására nem kell reménykedni.
  Ez részéről igen durva, a diplomáciai protokoll írott és íratlan szabályaival ütköző udvariatlanság volt.

 • '>
  12. doroti
  2012. szeptember 17., hétfő, 09:30
  Válaszolok

  Kedves Hozzászólók!
  A félreértések eloszlatása végett szeretnék néhány gondolatot megosztani veletek. A vendéglátást a Lengyel Nagykövetség és a Tiszteletbeli Konzul finanszírozta, a kiállítás Szegedre szállításának költségei szintén a Nagykövetséget terhelték. A Tiszteletbeli Konzulátus lényege – amint azt neve is mutatja – abban rejlik, hogy a feladatokkal járó anyagi áldozatok magát a Konzult terhelik. A magyar adófizetők egyetlen forintja sem épül a Konzulátus működtetésébe.
  Feladatai sokrétűek, hiszen gondoskodik a kulturális és gazdasági kapcsolatok élénkítéséről. Másik rendkívül fontos feladata, hogy segíti bajba jutott honfitársait. Egy kis empátiával kell végig gondolni azt a kétségbeesést, ha egy magyar állampolgár bajba kerül külföldön … az ottani Magyar Tiszteletbeli Konzulok hivatottak őket segíteni, támogatni. Ingyen. Puszta hivatástudatból. Mert még akadnak ilyen emberek, bármily furcsa.

 • '>
  11. jegesember
  2012. szeptember 17., hétfő, 09:09
  Válaszolok

  A 9 db. szegedi konzulátus és konzul, tud valamit segíteni abban, hogy az általuk képviselt országból befektetők jöjjenek Szegedre?

 • '>
  10. Ábel
  2012. szeptember 16., vasárnap, 17:57
  Válaszolok

  Szegeden 9! tiszteletbeli konzul és konzulátus működik. Ebből profitál valamit a város, vagy csak protokoll jellegű az egész?

 • '>
  9. amatőr
  2012. szeptember 16., vasárnap, 17:55
  Válaszolok

  Minden tiszteletem a konzul Úré, de mit csinál egy konzul Szegeden?

 • '>
  8. Vaszil
  2012. szeptember 16., vasárnap, 17:52
  Válaszolok

  „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do bitki, i do szklanki!”

 • '>
  7. Oszi
  2012. szeptember 16., vasárnap, 17:46
  Válaszolok

  Gratulálok Karol!

 • '>
  6. Polak Vengri
  2012. szeptember 16., vasárnap, 15:05
  Válaszolok

  Gratulálok Konzul Úrnak a konzulátus megteremtéséhez, és egyben köszönet Magyar Annának az áldozatos munkáért, amelyet a két nép barátsága érdekében kifejtett, csak így tovább Elnök asszony!

 • '>
  5. csülökpörkölt
  2012. szeptember 16., vasárnap, 12:13
  Válaszolok

  Amikor a szociké volt a megye akkor még több pénz ment rá

 • '>
  4. vállalkozó
  2012. szeptember 15., szombat, 17:31
  Válaszolok

  Mennyibe került mindez? A kiállítás, a fogadás, stb.

 • '>
  3. Bond
  2012. szeptember 15., szombat, 16:29
  Válaszolok

  Mivel foglalkozik a 9 db. szegedi tiszteletbeli konzulátus??? A hírszerzésen kívül….

 • '>
  2. Vaszil
  2012. szeptember 14., péntek, 21:08
  Válaszolok

  még egy sóhivatal

 • '>
  1. adózó
  2012. szeptember 14., péntek, 20:56
  Válaszolok

  Adófizetőként felháborítónak tartom, hogy a megyei önkormányzatot még a mai napig fenntartja az állam. Semmit nem csinálnak csak verik el a közpénzt. Hogy a tébolyodott Bunyós Pannáról már ne is beszéljek…