Alföldi vízszolgáltató cégek együttműködése

2012. szeptember 14., péntek • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Együttműködési megállapodást kötött a hatékony vízszolgáltatás feltételeinek megteremtéséről pénteken Békéscsabán a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. és a TVM Tisza-Maros Vízmű Üzemeltető Kft. a békéscsabai székhelyű Alföldvíz Regionális Víziközmű Szolgáltató Zrt.-vel; mindhárom társaságban önkormányzatok a tulajdonosok.

A dokumentumot a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. képviseletében Tóth Attila, az igazgatóság elnöke írta alá, a TVM Tisza-Maros Vízmű Üzemeltető Kft. részéről Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere látta el kézjegyével, az Alföldvíz Regionális Víziközmű Szolgáltató Zrt.-t Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere képviselte. A dokumentumban az önkormányzatok felhatalmazták az Alföldvíz Regionális Víziközmű Szolgáltató Zrt.-t, hogy dolgozzon ki megyehatárokon átnyúló, hatékony üzemeltetési feltételeket. Az együttműködés jogi feltételeiről ennek alapján döntenek majd.

A víziközmű szolgáltatásról szóló törvény az önkormányzatokat jelöli meg felelősnek a lakosság folyamatos és egészséges ivóvízellátásáért. A 150 ezernél kisebb fogyasztói egyenértékkel (egy lakossági víz- és szennyvízbekötés két fogyasztói egyenértéknek felel meg) rendelkező vízműtársaságok a jogszabályi előírás szerint nem működhetnek önállóan, össze kell fogniuk, vagy nagyobbakhoz csatlakozni – emlékeztetett Vantara Gyula.

Elmondta: az Alföldvíz a régióban a legnagyobb, kizárólag önkormányzatok által jegyzett szolgáltató. 72 település jegyzi a részvényeit, közöttük megyén kívüliek is vannak, amelyek januárban léptek be a részvényesek körébe. Az Alföldvíz a térség kisebb szolgáltatói számára védőernyőt tud nyújtani, a társaságnál a fogyasztói egyenérték magas, 385 ezer, korszerűek a technológiai és üzemeltetési rendszerek. A cég árbevétele 2011-ben hatmilliárd forint volt, nyereségesen gazdálkodott.

Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere kijelentette: a Szeged környéki települések közös szolgáltatója a TVM Tisza-Maros Vízmű Üzemeltető Kft. Ebben Tiszasziget, Domaszék, Kübekháza, Újszentiván, Zsombó és Röszke önkormányzatai a tulajdonosok, amelyek számára fontos az Alföld egészséges vízkincsének megőrzése. Hangsúlyozta: az Alföldvíz keretein belül a hat település együttműködése is hatékonyabb lesz.

Tóth Attila, a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte: a társaság tulajdonosi körében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok is vannak. Az együttműködés így valójában négy megye területére terjed ki. A társaság gazdaságosan működik, 77 önkormányzat a tulajdonos, 170 ezer fogyasztói egyenértékkel rendelkezik, árbevétele 2011-ben 1,7 milliárd forint volt.

A három megyei víziközmű szolgáltatóban összesen 155 önkormányzat a tulajdonos, a társaságok 576 ezer fogyasztói egyenértékkel rendelkeznek, éves árbevételük 2011-ben 8 milliárd forint volt.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.92.190.158 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére