Sport

Olimpia: Módos Péter bronzérmet szerzett! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: Módos Péter bronzérmet szerzett! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 5., vasárnap
Olimpia: Módos Péter bronzérmet szerzett! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves Módos Péter három menetben nagy csatában győzedelmeskedett dán ellenfelével szemben a kötöttfogásúak 55 kg-os súlycsoportjának vigaszági döntőjében a londoni olimpián, így bronzérmet szerzett.

A kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában szereplő

Módos Péter

bronzérmet szerzett a londoni olimpia vasárnapi versenynapján azzal, hogy a helyosztón három menetben legyőzte dán riválisát. Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves szigetvári versenyző utolsó londoni meccsén az elődöntőben vereséget szenvedett

Haakan Erik Nyblommal

találkozott. Az összecsapás előtt a középső szőnyeg mellé, az egyik oldalsó szőnyegre már elhelyezték a győzelmi dobogót, így mindkét birkózó láthatta, mi is a tét. Már a játéktéren álltak a versenyzők, a mérkőzés azonban nem kezdődhetett el, mert a vezetőbíró nem érkezett meg időben. A néhány perces feszült közjáték után azonban végül elrajtolt a küzdelem. Az első menet első másfél percében nem volt akció, s először a 30 esztendős északi ellenfél térdelt le. Nyblom aztán szabálytalanul védekezett, folyamatosan lábat fogott, így Módos kapott két pontot és övé lett az első szakasz. A második két percben már közel volt a magyar siker, de amikor Módos ment le parterhelyzetbe, kétszer is elmozdult, s az ezért kapott pontokkal riválisa kiegyenlített. A döntő menet aztán ismét a szigetvári birkózóé lett: a másfél perc után megejtett sorsolást követően a dán térdelt le, Módos egyből ráfogott, s egy gyönyörű pörgetéssel eldöntötte a meccset. Örömében aztán cigánykereket hányt és dupla hátraszaltóval örvendeztette meg a publikumot, majd boldogan a szőnyeg szélén álló

Struhács György

szövetségi kapitány nyakába ugrott.

"Sokan mondják, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni, de én úgy vagyok vele, hogy nem Módos Péternek. Kicsit bántott, hogy a negyeddöntőben alulmaradtam, de elismerem, hogy most még jobb volt az iráni. Remélem, Rióban vissza tudok neki vágni" - mondta az MTI-nek Módos Péter. "Kicsit magam alatt voltam, amikor kikaptam, de hál'istennek olyan emberek vesznek körül, akik fel tudtak rázni. Az edzőimtől, a vezetőségtől, a barátnőmtől, a családomtól és egész Magyarországtól, Szigetvártól, Majoros Pistitől (a 2004-es athéni játékok 55 kg-os bajnokától), akivel beszéltem is a meccs után, rengeteg pozitív energiát kaptam a nap folyamán, csodálatos volt. Ettől a dántól kikaptam 2009-ben, úgyhogy ez egy kicsit revánsmérkőzés is volt. Nagyon boldog vagyok a bronzéremmel, bízom benne, hogy legközelebb, Rióban fényesebb is lesz." "Azt hiszem, hogy Csonti a szívével nyerte meg ezt a bronzérmet" - értékelt Struhács György. "A vigaszág előtt kicsit helyre kellett rázni, de nem volt nehéz dolgunk. Elmondtuk, hogy mikre gondoljon, mi adjon neki erőt: a sok elvégzett munka, az edzések, a családja. Tudtuk, hogy a dán ellen állásból nem nagyon lesz akció, hiszen jóval alacsonyabb az ellenfél, és Peti jól megoldotta a feladatot. Kicsit felemásra sikerült ez a nap, hiszen Bácsi Petitől többet vártunk, most már tudjuk, hogy sajnos hátsó keresztszalag-szakadása és porcleválása van. Az érem azonban jó kezdés." Módos a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg, egyben ő a hetedik magyar dobogós a londoni játékokon.

Könnyed siker a bronzcsatáért a vigaszágon

A bronzéremig tartó vigaszág első mérkőzésén a kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában Módos Péter a korábbi iráni ellenfele által megvert kirgiz Arszen Jeralijev ellen lépett szőnyegre. Az első menetben másfél perc eseménytelen tusakodás után Módos ment le először térdelő helyzetbe, de riválisa támadásánál szinte azonnal fel is pattant, azaz eredményesen védekezett, s ezzel megnyerte ezt a szakaszt. A folytatásban megint nem volt értékelhető akció, s ezúttal Jeralijev ment le parterbe. A magyar egyből támadott, előbb kiemelte, majd megpörgette ellenfelét, ezzel a menetet és a meccset is megnyerte 2-0-ra. Örömében aztán ugrott egy hátraszaltót, amit a közönség nagy ovációval fogadott.

Nem ment az ötszörös világbajnok ellen

A magyar versenyző a negyeddöntőben a kategória legnagyobb esélyesével, Hamid Mohammad Szorjan Reihanpurral találkozott. Ellenfele az első két percben érvényesítette a papírformát, mögékerüléssel szerzett pontot. Struhács György szövetségi kapitány videóbírót kért az akció után, de mivel az nem igazolta vélt igazát, az iráni 2-0-val nyerte a menetet. A folytatásban is nagyon erősnek és gyorsnak tűnt az ázsiai birkózó, Módosnak nagy erőfeszítésébe került, hogy bontsa a fogásokat és kibírja a 90 másodpercet. Amikor Szorjan Reihanpur letérdelt, Módos többször kiemelte őt, de mintha ellenfele cipője és kézfeje ragadt volna a szőnyeghez, nem tudta őt eldobni, vagy megpörgetni, azaz az iráni kivédekezte a fél percet, ezzel megnyerte a menetet és a meccset is. A meccs után Módos nem kívánt nyilatkozni. "Kissé visszafogott volt Peti, ennél több kellett volna a továbbjutáshoz. Biztosan az is közrejátszik, hogy először szerepel olimpián, de ennél többet vártam tőle" - mondta Struhács György. "Az volt a taktika, hogy ki kell fárasztani az iránit, aki azonban nagyon jó birkózó, és állásból is nagyon jól küzdött."

Sima győzelemmel kezdett

Módos első meccsén az Ázsia-bajnokság második helyezettjével, a nála négy évvel fiatalabb üzbég Elmurat Taszmuradovval találkozott. Mindketten óvatosan kezdtek, egyikük sem kockáztatott, így másfél perc meddő tusakodás után kékmezesként először a magyar térdelt le. Riválisa azonban nem tudott mit kezdeni vele, sőt, egy pörgetési kísérletéből kibújt Módos, így a mögékerülésre és a parterhelyzet kivédekezésére is kapott egy-egy pontot (2-0). A második menetben sem történt értékelhető akció 90 másodpercig, s ezúttal Taszmuradov térdelt le. Módos első kiemelési kísérlete még sikertelen volt, aztán másodjára már elbírta ellenfelét és két pontért megpörgette őt, ezzel megnyerte a második menetet (2-0), egyúttal a mérkőzést is. "Bemutatkozásnak nagyon jó volt ez a meccs, remélem, Peti megnyugodott egy kicsit" - mondta Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. "Az első mérkőzés mindig nehéz, talán a legnehezebb, nagyon örülök, hogy sikerült nyernem. A következő ellenfelem az iráni lesz, de bízom magamban, jó állapotban vagyok" - nyilatkozott Módos, aki a folytatásban az ötszörös világbajnok iráni Szorjan Reihanpurral birkózik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.