Sport

Olimpia: Ungvári dzsúdóban, Kozma úszásban elődöntős (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: Ungvári dzsúdóban, Kozma úszásban elődöntős (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. július 29., vasárnap
Olimpia: Ungvári dzsúdóban, Kozma úszásban elődöntős (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A londoni olimpia második hivatalos versenynapjának délelőttjén a cselgáncsozó Ungváry Miklós az elődöntőbe küzdötte magát, az úszók közül Kozma Dominik egyéni csúccsal elődöntős, Póta Georgina továbbjutott az asztalitenisz küzdelmeiben.

Újabb dzsúdós éremesély

Az elődöntőbe jutásért a háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok magyar versenyző a beugróként induló Pawel Zagrodnikkal találkozott. A lengyel dzsúdós honfitársa, Tomas Kowalski ugyanis májusban motorbalesetet szenvedett. Zagrodnik élt a lehetőséggel, azonnal egy bravűros győzelemmel kezdett a világranglistán negyedik brazil Leandro Cunha ellen, majd az azeri Armen Azarjant hosszabbítás után búcsúztatta. A statisztika Ungvári mellett szólt, aki megnyerte eddigi három meccsüket. Ungvárinak fél óra pihenő sem jutott a szlovén Rok Draksic elleni siker után, máris szólították a tatamira. Azonnal támadólag lépett fel, aminek egy perc múlva meg is lett az eredménye, mert intették ellenfelét. A nézőtéren is magyar fölény volt tapasztalható, több helyről is zúgott a "Hajrá Miki"! Ungvári többször egymás után is levitte Zagrodnikot, de lefognia nem sikerült. Alig több mint egy perc volt hátra, amikor újra intették riválisát, ami már jukót jelentett Ungvárinak. Ő ezúttal sem ült rá az eredményre, ismét földre vitte ellenfelét, s karfeszítéssel próbálkozott, de sikertelenül. Az utolsó másodpercek is földharccal teltek, ekkor is Ungvári próbált fogást találni ellenfelén. Ungvári "jól bevált módon" ismét az öltözőbe sietett, csak annyit mondott, hogy majd a verseny végén nyilatkozik. A 31 éves magyar az elődöntőben a vb-második és Európa-bajnok spanyol Sugoi Uriartével találkozik, kettejük különpárharcában 2-1-re vezet az ellenfél. Utoljára az 1996-os atlantai játékokon szerepelt magyar dzsúdós elődöntőben, akkor Csák József végül ötödik lett.

A vívó Szilágyi a legjobb 8 között

Szilágyi Áron bejutott a legjobb nyolc közé férfi kardban a londoni olimpián, miután a vasárnapi versenynapon 15-10-re győzött a címvédő kínai Csung Man (Zhong Man) ellen. A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly egyéniben Eb-bronzérmes Szilágyi az előző körben simán, riválisa viszont csak hatalmas csatában jutott tovább, ráadásul a magyar vívónak több pihenője is volt. Csung rögtön az első akciónál sérülést jelzett, és jegelni kezdte fájós jobb lábfejét. A kezelés "csodát tett", így folytatódhatott a csata. Egy darabig felváltva estek a találatok, de a kínai sokszor reklamált a bírónál. 2-2 után Szilágyi talált kétszer, majd 7-3-ra és 8-4-re is vezetett. Aztán az egyperces pihenőt követően sem torpant meg, ennek eredményeként már 11-4 is volt az állás. Ekkor Csung pillanatai következtek (11-6), ám Szilágyi gyorsan lehűtötte őt egy agresszív támadással. A kínai még betalált kétszer, ám a vége Szilágyié volt, így megérdemelten ment tovább. A következő körben a német Max Hartung következik 15:10-kor.

Póta Georgina a legjobb 32 között

Póta Georgina bejutott vasárnap a 3. fordulóba, azaz a legjobb 32 közé a londoni olimpia női asztalitenisz-tornáján. A 17-32. kiemeltek a második, az 1-16. kiemeltek pedig a harmadik körben kapcsolódtak-kapcsolódnak be a küzdelmekbe, így a női tornán 23.-ként rangsorolt Póta (világranglista-48.) is csak a második fordulóban debütált Londonban. Riválisa az az ázsiai származású, horvát színeket képviselő Tian Yuan (108.) volt, aki a nyitókörben, szombaton 4-0-ra vert egy chilei játékost. Az ExCel asztalitenisz-csarnokának telt lelátói előtt az első szettben fej fej mellett haladtak a felek, mindkettőjüknek volt játszmalabdája, de végül Tian tudott élni a lehetőséggel. A folytatásban is maradt a kiegyenlített küzdelem, a Berlinben légióskodó, 27 éves magyar azonban 4-4 után állva hagyta riválisát, és kiegyenlített, sőt, a harmadik felvonásban is csak két pontot engedélyezett a horvátnak. A negyedik szett ismét szorosabb csatát hozott, Tian végig vezetett, aztán mégis Póta jutott játszmalabdákhoz, s a harmadikat értékesítette is. Az utolsó felvonásban minden sikerült Pótának, aki így magabiztos sikerrel lépett tovább. "Kicsit izgultam, de nem annyira, mint négy éve, Pekingben. Úgy voltam vele, hogy mindenképpen győznöm kell, már csak azért is, mert jobb játékosnak érzem magam Tiannál. Most visszamegyek a faluba, megpróbálok pihenni, mert este a mostaninál sokkal nehezebb mérkőzés vár rám" - mondta az MTI-nek Póta Georgina, akinek következő ellenfele - magyar idő szerint 22 órától - a 16. helyen kiemelt dél-koreai Park Mi Jung (33. a világranglistán) lesz.

Kozma Dominik egyéni csúccsal elődöntős, Risztov Éva 16.

Az úszók közül Risztov Éva kivételével csak olimpiai újoncok ugrottak vízbe a délelőtt során, a hat próbálkozóból csupán Kozma Dominik jutott tovább, ő este érdekelt lesz a 200 m gyors elődöntőjében. Povázsay Eszter a 37. helyen végzett 100 m háton, Sztankovics Annának 100 m mellen a 31., Bohus Richárdnak 100 m háton a 22. hely jutott, míg Risztov a 16., az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka a 17. pozícióban zárt 400 m gyorson. A Balog Gábor, Bernek Péter, Kis Gergő, Takács Krisztián összeállítású 4x100 méteres gyorsváltó 14. lett.

Böczögő Dorina döcögős teljesítménye

Böczögő Dorina összességében jó produkciókat mutatott be a londoni olimpia női tornászversenyének vasárnapi selejtezőjében, de szinte minden szeren elkövetett kisebb-nagyobb hibákat. A Békéscsabai TC 20 esztendős sportolója gerendán kezdett, gyakorlatára - amely két komolyabb bizonytalansággal együtt közepesre sikeredett - 11,600 pontot kapott. Ezután talajon volt érdekelt, produkcióját látványosan és energikusan mutatta be, egy alkalommal azonban kilépett, így a bírák 13,166 ponttal jutalmazták. A négy évvel ezelőtti pekingi játékokon ugrásban 12. Böczögő ebben a számban ezúttal nagyot rontott, első nekifutásra a leugráskor komoly hibát követett el, bár talpra érkezett, fenékre huppant, így a második gyakorlatánál javítani kényszerült. Utóbbi már sokkal szebben sikerült, végül 12,916 pontot kapott. A békéscsabai tornász felemás korláton aztán szép bemutatót tartott, a legkevesebb és a legcsekélyebb mértékű hibákat ezen a szeren követte el, gyakorlata a bírák szerint 13.200 pontot ért. "A gerenda előtt nagyon izgultam, már a várakozásnál bestresszeltem, de igazából nem tudom az okát" - idézte Böczögőt a magyar szövetség (MATSZ) közleménye. "Ez látszott is a gyakorlaton, nem sikerült túl jól. A talajjal elégedett vagyok és a felemáskorláttal is, de az ugrás teljesen elment, ugyanígy volt az Eb-n is. El vagyok keseredve, mert az lett volna a célom, hogy négy hibátlan gyakorlatot mutassak be, helyette kettő sikerült. Négy éve Pekingben kevesebbet rontottam." Petrovszky Pál, Böczögő edzője elkeseredésének adott hangot a MATSZ közleményében: "A gerenda előtt rettentően izgult Dodó, szinte oxigén nélkül ment fel, ez látszott is a gyakorlatán. A talaj és a korlát jól sikerült, az ugrás viszont katasztrófa volt. El vagyok keseredve, úgy érzem, fejben nem tudott igazából teljesíteni." A női selejtező késő este ér véget, így az, hogy Böczögő teljesítménye mire elég, csak akkor derül majd ki. A szerenkénti döntőkben minden szeren a legjobb nyolc, az egyéni összetett fináléjában a legjobb 24 tornász szerepelhet.

Csonka 16. lett női légpisztolyban

Csonka Zsófia 381 körös teljesítménnyel a 16. helyen végzett a női légpisztolyosok mezőnyében, így nem jutott be a nyolcas döntőbe a londoni olimpia vasárnapi versenynapján. A Királyi Tüzérségi Laktanyában rendezett délelőtti alapversenyben az Európa-bajnoki második pécsi sportlövő az első körben 98, a másodikban 96 kört lőtt, ezzel sokáig előkelő - döntőt érő - helyen állt. A harmadik felvonásban - mivel 94 kört lőtt - visszacsúszott, majd a záró etapban 93-at, ezzel pedig elszálltak finálés reményei. Az alapversenyt a Pekingben is aranyérmes kínai Kuo Ven-csün (Guo Wenjun) nyerte 388 körrel. A finálé 12:45-kor kezdődik.

Dani Zsolt tanítványai a reményfutamban folytatják

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között szereplő Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős negyedik lett vasárnapi előfutamában, így kedden a reményfutamban folytathatja szereplését a londoni olimpián. A brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban jól kezdtek a magyarok, s erre szükség is volt, hiszen az egyenes ági középdöntőbe jutáshoz az első kettő közé kellett kerülni. Féltávnál, 1000 m-nél a második helyen álltak, majd a hajrára már elsőként érkeztek, azaz úgy tűnt, simán meglesz a továbbjutás. A végén azonban nagyon visszaestek, és csak negyedikként értek a célba. Kedden 11:30-tól lesz lehetőségük a javításra, a legjobb 12 közé kerülés kiharcolására. A magyar duó harmadszor szerepel az ötkarikás játékokon: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. helyen zárt, utána szét is vált a páros, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát. A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben érdekelt Simon Béla, Széll Domonkos duó - amely szombati előfutamában utolsó lett - hétfőn, 11:10-től folytatja szereplését a reményfutamban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.