Indulnak az állattenyésztési napok Vásárhelyen

Megnyílt a XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás Hódmezővásárhelyen; az ország legnagyobb tenyészállat kiállításán három nap alatt, több száz tenyésztő és ipari kiállító várja a mezőgazdaság iránt érdeklődőket.

Fekete Balázs főszervező, a Magyar Állattenyésztési Szövetség elnöke a megnyitót követően az MTI-nek elmondta: az idén összesen több mint 400-an kértek bemutatkozási lehetőséget. Jellemző, hogy az ország szinte minden pontjáról érkező kiállítók nagyobb területet igényeltek, és több állatot vagy terméket hoztak magukkal, mint a korábbi években. Legnagyobb számban tejelő marha állomány látható, 137 egyeddel a Holstein Fríz-tenyésztők jelentek meg. Mellettük a kettős hasznú Magyartarkás tenyésztők és a koncentrált tejű termelők is bemutatkoznak. A húsmarha ágazat minden idők legnagyobb állományát hozta idén Hódmezővásárhelyre.

A Charolais tenyésztők 44 boxot töltenek meg, de láthatók a Limousine, a Blonde D’ Aquitaine, a Hereford, az Angus, sőt Magyarországon kevésbé ismert fajták egyedei is. A kiállításon ezen kívül a szürke marhák és bivalyok kiváló példányait is megcsodálhatják az érdeklődők. A lovasoknál hagyományosan a Mezőhegyesen kitenyésztett három fajta a Gidran, a Nonius és a Furiso jelent meg. Idén utóbbi a kiemelt fajta, így megrendezik a VII. Nemzetközi Furioso Szemlét. A megmérettetésre Szlovákiából, Csehországból, Németországból és Romániából is érkeztek lovak. A sertéságazat mind az öt fajtáját felvonultatja. Csaknem félszáz helyen figyelhetők meg a Magyar nagyfehér-, Magyar lapáj sertések, valamint Duroc, Hampshire és Pietrain fajták. Hozzájuk hasonlóan a juhtenyésztők is mintegy 50 kutricában mutatják be legszebb tenyészállataikat. A baromfi részlegben az idén először lesznek díszbaromfi bemutatók. Szintén újdonságnak számítanak 2012-ben a nyúl bemutatók. A halasok tavaly jártak először Hódmezővásárhelyen. Akkora sikert arattak, hogy idén megduplázták területüket és már 200 négyzetméterre rendezkedtek be.

Az ipari kiállítók közt megjelentek egyebek közt az állattartói technológiát-, a gyógyszert-, a szaporítóanyagot forgalmazók, a takarmányozók, és a mezőgazdasági gépészet is. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóját a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének jelentős segítségével. A rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült, s így a kiállítás elnevezése 2007-től Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra változott.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. Turul Csőr
  2012. május 12., szombat, 16:59
  Válaszolok

  Már Ángyán bátyám megmondta,le is kell darányi.Nem őrülni,
  darányi!

 • '>
  1. netesparaszt
  2012. május 11., péntek, 15:44
  Válaszolok

  a jövő a magyar agráriumban van. már ha a zöld bárók hagynak még pár hetár földet a gazdáknak…