Horthy Miklós-szobrot avattak Kerekiben

Horthy Miklós-szobrot avattak a Somogy megyei Kerekiben vasárnap. A fából faragott, egész alakos, életnagyságú szobrot több mint ötszáz ünneplő jelenlétében leplezték le.

Az eseményen Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője üdvözölte a megjelenteket, köztük a Történelmi Vitézi Rend és a Horthy Miklós Társaság képviselőit, gróf Károlyi Lászlót és Horthy-leszármazott feleségét, Erzsébet asszonyt, a Gój motorosokat, valamint a Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Székelyföld képviselőit.

A település alpolgármestere, Csicsai László, a szobor egyik állítója arról beszélt, hogy Kerekiben két éve született meg az elhatározás, hogy méltó emléket állítanak a magyar történelem nagyjainak, akik közül elsőként a volt kormányzóra esett a választás. A szobor állításának időpontjául Horthy legfényesebb haditettének időpontját, az otrantói győzelem évfordulóját választották. A polgármester beszámolt arról is, hogy a falu lakosságának több mint 10 százaléka támogatta, és senki nem ellenezte, hogy a teret, ahol a szobrot felállították, Horthy Miklósról nevezzék el.

Vitéz Molnár-Gazsó János, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya arról beszélt, hogy “a nemzet régi adósságát törleszti hű fiának” a szoborállítással. Knoll Gyula nyugalmazott repülőezredes, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány kurátora azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép sokáig hallgatott a hősi halottairól, mert a háború utáni magyar politikusok Európában egyedüliként nem vállalták a múltat, az elődöket, a hősöket, ami pedig attól függetlenül kijár, hogy vesztessé, vagy győztessé válik valaki egy háborúban. Kocsis Sándor, a Horthy Miklós Társaság alelnöke beszédében felvetette: a kereki szoborállítás várhatóan “támadást indít majd el a történelemhamisító liberál-bolsevik oldalon”.

Ennek alátámasztására a Gój Motorosok vezetője felolvasott egy Dániel Péter által írt levelet, amelyben a szélsőséges akcióiról elhíresült ügyvéd kilátásba helyezte, hogy leönti vörös festékkel az új szobrot. “Amennyiben ez megtörténik, a Gój motorosokra számíthattok, gyorsabban megoldjuk, mint a bíróság” – fogalmazott a felszólaló, akinek szavait taps fogadta. A beszédek után a szobrot, Kücsön Norbert alkotását Zetényi-Csukás Ferenc és Horthy Éva leplezte le, amit a rendezvény résztvevői megkoszorúztak. Az 570 lakosú Kereki polgármestere, Marton Lajos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a szoborállítás megosztotta a falut, egyben jelezte: szeretné, ha a település nem válna politikai csaták színterévé.

29 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  29. ParlagfüEvö667
  2012. május 21., hétfő, 11:03
  Válaszolok

  gojmotorosok semmit se tettek
  az is csak egy disz társaság
  berregtetik a motorjaikat
  oszt ennyi.

 • '>
  28. ParlagfüEvö667
  2012. május 21., hétfő, 10:52
  Válaszolok

  Horthy-emlékművet állítanak Siófokon
  2012. május 21. 10:27
  Társadalmi adakozásból megpróbálják megtalálni Kisfaludi Strobl Zsigmond Horthy István-emlékművének maradványait, és rekonstruálni, majd eredeti helyére visszahelyezni az alkotást.
  Szegeden mikor lesz?

 • '>
  27. bodka_izr
  2012. május 18., péntek, 04:48
  Válaszolok

  kiváncsi leszek a golymotorosok mit lépnek
  (sztem semmit)
  20-án viszont kellemetlen lesz a palinak
  már gyülekezik a nép az “elöadása” helyszinére
  persze ez is csak egy provokácio volt a háttérhatalom részéröl

 • '>
  26. bodka_izr
  2012. május 18., péntek, 04:45
  Válaszolok

  15,meg egy fogpiszkálóból
  😀
  felméri jelentkezhetne a hócipöbe irónak
  😆
  bár ugy hallottam megszünt,meg a heti hetes m-gyalázó müsor is
  uj idök ezek na

 • '>
  25. bodka_izr
  2012. május 18., péntek, 04:42
  Válaszolok

  22,felméri,ennél már csak a te beirásaid primitivebbek

 • '>
  24. Magasles
  2012. május 18., péntek, 00:06
  Válaszolok

  A Mézes Madzag nevű agyhalott gyurcsányista-botkista, potenciális mázoló és festéköntő szerint minden magyar történelmi személyiség kiérdemli az ő utálatát. Járd körül a Dóm teret és hányd le magad, mielőtt innál a vörös festékből!

 • '>
  23. Sani
  2012. május 17., csütörtök, 21:52
  Válaszolok

  „A tárgyilagosabb megítélés időszaka” [szerkesztés]

  1976 Az 1976-ban megjelent új magyar történeti szintézis 8. kötetéből kimaradt a korábbi valótlanságok és rosszindulatú túlzások többsége. L.Nagy Zsuzsa miniportréja szerint Horthy azért válhatott 1919-ben fővezérré, mert „ismert nevű katona” volt és határozottságával nagy hatást tett a Szegeden gyülekező tisztekre. „A legfőbb közméltóságba való emelkedését az 1920 elejére kialakult viszonyoknak, belpolitikailag a katonai csoportoknak, nemzetközileg az angol politikai támogatásnak köszönhette.” „Negyedszázadon keresztül […]azért őrizhette meg pozícióját, mert kormányzóként […] eltávolodott a szélsőjobboldali katonai csoporttól […] és alkalmazkodott az uralkodó osztályok általános érdekeihez.” A szerző megjegyzi, hogy a fehérterrorban résztvevő különítményeket „Horthy jóváhagyásával” számolták fel és IV. Károly visszatérése azért sem volt lehetséges, mert „az antant egyértelműen kiállt Horthy mellett”. Juhász Gyula utalt rá, hogy a már jogilag megszűnt Jugoszlávia esetében a délvidéki bevonulásra a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács döntése, tehát nem Horthy parancsa alapján került sor. 1944 márciusában „először megdöbbenéssel és felháborodással utasította vissza a megszállást”, amit csak heves viták és súlyos lelki tusa után vett tudomásul. Juhász ugyancsak megemlíti, hogy júliusban „a további deportálásokat leállította”, ezzel megmentve a budapesti zsidóságot.

 • '>
  22. Felméri Kázmér
  2012. május 16., szerda, 06:44
  Válaszolok

  Minden Horthy három napig áll úgy,hogy nem öntik le vörös
  festékkel és nem akasztanak a nyakába táblát.
  (Amilyen primitív,nemzetgyalázó a szoborállítás,ugyan
  olyan primitív és fantáziátlan a rá adott válasz.)

 • '>
  21. Mézes Madzag
  2012. május 15., kedd, 05:15
  Válaszolok

  A 18.befejező részt izgatottan várom. Mikor teszi közzé
  derék Vitéz Bádog katona ?