Horthy Miklós-szobrot avattak Kerekiben

2012. május 13., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Szantner Gábor

Horthy Miklós-szobrot avattak a Somogy megyei Kerekiben vasárnap. A fából faragott, egész alakos, életnagyságú szobrot több mint ötszáz ünneplő jelenlétében leplezték le.

Az eseményen Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője üdvözölte a megjelenteket, köztük a Történelmi Vitézi Rend és a Horthy Miklós Társaság képviselőit, gróf Károlyi Lászlót és Horthy-leszármazott feleségét, Erzsébet asszonyt, a Gój motorosokat, valamint a Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Székelyföld képviselőit.

A település alpolgármestere, Csicsai László, a szobor egyik állítója arról beszélt, hogy Kerekiben két éve született meg az elhatározás, hogy méltó emléket állítanak a magyar történelem nagyjainak, akik közül elsőként a volt kormányzóra esett a választás. A szobor állításának időpontjául Horthy legfényesebb haditettének időpontját, az otrantói győzelem évfordulóját választották. A polgármester beszámolt arról is, hogy a falu lakosságának több mint 10 százaléka támogatta, és senki nem ellenezte, hogy a teret, ahol a szobrot felállították, Horthy Miklósról nevezzék el.

Vitéz Molnár-Gazsó János, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya arról beszélt, hogy “a nemzet régi adósságát törleszti hű fiának” a szoborállítással. Knoll Gyula nyugalmazott repülőezredes, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány kurátora azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép sokáig hallgatott a hősi halottairól, mert a háború utáni magyar politikusok Európában egyedüliként nem vállalták a múltat, az elődöket, a hősöket, ami pedig attól függetlenül kijár, hogy vesztessé, vagy győztessé válik valaki egy háborúban. Kocsis Sándor, a Horthy Miklós Társaság alelnöke beszédében felvetette: a kereki szoborállítás várhatóan “támadást indít majd el a történelemhamisító liberál-bolsevik oldalon”.

Ennek alátámasztására a Gój Motorosok vezetője felolvasott egy Dániel Péter által írt levelet, amelyben a szélsőséges akcióiról elhíresült ügyvéd kilátásba helyezte, hogy leönti vörös festékkel az új szobrot. “Amennyiben ez megtörténik, a Gój motorosokra számíthattok, gyorsabban megoldjuk, mint a bíróság” – fogalmazott a felszólaló, akinek szavait taps fogadta. A beszédek után a szobrot, Kücsön Norbert alkotását Zetényi-Csukás Ferenc és Horthy Éva leplezte le, amit a rendezvény résztvevői megkoszorúztak. Az 570 lakosú Kereki polgármestere, Marton Lajos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a szoborállítás megosztotta a falut, egyben jelezte: szeretné, ha a település nem válna politikai csaták színterévé.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 29 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.158.195.221 IP címről szól hozzá.

 • 29. ParlagfüEvö667 hozzászólt ekkor: 2012. május 21., hétfő, 11:03
  Válaszolok

  gojmotorosok semmit se tettek
  az is csak egy disz társaság
  berregtetik a motorjaikat
  oszt ennyi.

 • 28. ParlagfüEvö667 hozzászólt ekkor: 2012. május 21., hétfő, 10:52
  Válaszolok

  Horthy-emlékművet állítanak Siófokon
  2012. május 21. 10:27
  Társadalmi adakozásból megpróbálják megtalálni Kisfaludi Strobl Zsigmond Horthy István-emlékművének maradványait, és rekonstruálni, majd eredeti helyére visszahelyezni az alkotást.
  Szegeden mikor lesz?

 • 27. bodka_izr hozzászólt ekkor: 2012. május 18., péntek, 04:48
  Válaszolok

  kiváncsi leszek a golymotorosok mit lépnek
  (sztem semmit)
  20-án viszont kellemetlen lesz a palinak
  már gyülekezik a nép az “elöadása” helyszinére
  persze ez is csak egy provokácio volt a háttérhatalom részéröl

 • 26. bodka_izr hozzászólt ekkor: 2012. május 18., péntek, 04:45
  Válaszolok

  15,meg egy fogpiszkálóból
  :D
  felméri jelentkezhetne a hócipöbe irónak
  :lol:
  bár ugy hallottam megszünt,meg a heti hetes m-gyalázó müsor is
  uj idök ezek na

 • 25. bodka_izr hozzászólt ekkor: 2012. május 18., péntek, 04:42
  Válaszolok

  22,felméri,ennél már csak a te beirásaid primitivebbek

 • 24. Magasles hozzászólt ekkor: 2012. május 18., péntek, 00:06
  Válaszolok

  A Mézes Madzag nevű agyhalott gyurcsányista-botkista, potenciális mázoló és festéköntő szerint minden magyar történelmi személyiség kiérdemli az ő utálatát. Járd körül a Dóm teret és hányd le magad, mielőtt innál a vörös festékből!

 • 23. Sani hozzászólt ekkor: 2012. május 17., csütörtök, 21:52
  Válaszolok

  „A tárgyilagosabb megítélés időszaka” [szerkesztés]

  1976 Az 1976-ban megjelent új magyar történeti szintézis 8. kötetéből kimaradt a korábbi valótlanságok és rosszindulatú túlzások többsége. L.Nagy Zsuzsa miniportréja szerint Horthy azért válhatott 1919-ben fővezérré, mert „ismert nevű katona” volt és határozottságával nagy hatást tett a Szegeden gyülekező tisztekre. „A legfőbb közméltóságba való emelkedését az 1920 elejére kialakult viszonyoknak, belpolitikailag a katonai csoportoknak, nemzetközileg az angol politikai támogatásnak köszönhette.” „Negyedszázadon keresztül […]azért őrizhette meg pozícióját, mert kormányzóként […] eltávolodott a szélsőjobboldali katonai csoporttól […] és alkalmazkodott az uralkodó osztályok általános érdekeihez.” A szerző megjegyzi, hogy a fehérterrorban résztvevő különítményeket „Horthy jóváhagyásával” számolták fel és IV. Károly visszatérése azért sem volt lehetséges, mert „az antant egyértelműen kiállt Horthy mellett”. Juhász Gyula utalt rá, hogy a már jogilag megszűnt Jugoszlávia esetében a délvidéki bevonulásra a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács döntése, tehát nem Horthy parancsa alapján került sor. 1944 márciusában „először megdöbbenéssel és felháborodással utasította vissza a megszállást”, amit csak heves viták és súlyos lelki tusa után vett tudomásul. Juhász ugyancsak megemlíti, hogy júliusban „a további deportálásokat leállította”, ezzel megmentve a budapesti zsidóságot.

 • 22. Felméri Kázmér hozzászólt ekkor: 2012. május 16., szerda, 06:44
  Válaszolok

  Minden Horthy három napig áll úgy,hogy nem öntik le vörös
  festékkel és nem akasztanak a nyakába táblát.
  (Amilyen primitív,nemzetgyalázó a szoborállítás,ugyan
  olyan primitív és fantáziátlan a rá adott válasz.)

 • 21. Mézes Madzag hozzászólt ekkor: 2012. május 15., kedd, 05:15
  Válaszolok

  A 18.befejező részt izgatottan várom. Mikor teszi közzé
  derék Vitéz Bádog katona ?

 • 20. Mézes Madzag hozzászólt ekkor: 2012. május 15., kedd, 04:46
  Válaszolok

  A vitéz lovastengerész őfőméltóságát a megszálló Román
  hadsereg segítette a hatalomba és a megszálló Német hadak
  segítették elő bukását.Ezen túlmenően remekül lovagolt,
  kerékpározott,teniszezett,társalgott,ifjú világjáró tenge-
  részként megejtette a megejthető nőket,a vadászpuskát a
  célszerűségnek megfelelően a zergék és nem önmaga ellen
  fordította.Megfelelő időben megszegte a királynak tett
  esküjét,igazi magyar “úr”volt.Tehát szeressétek őt is,ne
  csak a vad geszti bolondot,mert úrnak és magyarnak egy-
  formán rongy ez is.

 • 19. Dr. Ádok Vince hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 16:04
  Válaszolok

  17: Javítás. Az utolsó előtti bekezdés, utolsó mondatának befejezése helyesen: sem helyett is.

 • 18. Krumplilé hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 08:45
  Válaszolok

  “E két világlátásnak lényeges elemei ugyanis túlságosan hasonlóak. És itt nem azokról a lapos párhuzamokról kell szót ejteni, amit a sületlen baloldaliság újra és újra felró Horthynak, vagy éppen Orbánnak, sokkal inkább azokról, ami akár Kádárnak is felróhatóak volnának: Például e rendszerek születését kísérő bosszúszomjas leszámolás-sorozatról. Például a tragikus hétköznapi valóság és a hatalmi ideológiából áradó magasztos társadalmi önkép súlyos ellentmondásairól. Például a meghirdetett nemzeti, vagy társadalmi célok és a kormányzati döntések összetartásának teljes hiányáról. Például a nemzeti függetlenség jelszavainak hangoztatása mellett a külső erőközpontok előtti feltétlen meghajlásról. Például a belső gyarmatosítás borzalmas folyamatairól. Például a korrupció, a nepotizmus, a hatalmi önkény gátlástalan virágzásáról. Például a hosszútávon gondolkozó, felelős döntéseket meghozó, s a jövő érdekében akár mai konfliktusokat is felvállaló államvezetés teljes hiányáról. A holnap felzabálásáról, az önző osztálypolitikáról, a szűkkeblű közigazgatásról, a balkanizálódásról, a felelőtlen sodródásról, a nemzeti tragédiák közelgésének fel nem ismeréséről.”

  http://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2012/05/13/horthy_miklos_nepe

 • 17. Dr. Ádok Vince hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 08:10
  Válaszolok

  16: Folytatásában. Valaki tudatlanságból, nem szándékosan vagy idegen akaratot támogatva torzítva hozhat nyilvánosságra korabeli féligazságokat(?) okát nem ismerem, de azt igen hogy az nem országot szolgálja, sőt korai vesztünkre lehet.

  Erről nem csak az embereket, hanem az ismert történelmi helyzeteket ismertetve, magukat a politikusokat is fel kellene világosítani. Indokolt azért is, mert mint napjainkban is látható, később kevesen vállalják magukat.

  Nemzetbiztonsági és nem politikai kérdésnek tartom ezekkel a témákkal való foglalkozást, mint ahogy az EU-ból való kilépésünkre való biztatást sem.

  Egyetlen országban sem engedi meg a hatalom, hogy adott nemzet biztonsági(!) kérdésekkel(tudatlanságból a megfelelő információk hiányában), a demokráciára hivatkozással úgy foglalkozzanak laikusok, hogy országuknak kárt okozhassanak.

 • 16. Dr. Ádok Vince hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 07:31
  Válaszolok

  Horthy Miklóst az akkori uralkodó osztály, Trianon felülvizsgálatában, az elcsatolt területek visszaadásának ígéretében bízva, vette rá a háborúban való részvételre.
  Az embereket is erre készítették fel, ezt jelezték azok a felvirágzott, zászlókkal feldíszített vonat szerelvények is, melyek a hadszínterekre vitték a katonákat.

  A döntésben az előbbiektől, véleményem szerint teljesen függetlenül közre játszhatott az is, hogy földrajzi elhelyezkedésünknél fogva, a háborúzó felek ugyanúgy felhasználták volna az országot, ha megpróbáltunk volna ellenállni.
  Az előbbieket az is igazolja, hogy országunkban, még a közel múltban az emberek tudomása nélkül, hatalmas tűzerejű nukleáris fegyverek álltak harci készenlétben.
  Viszonzásul Olaszország északi részén, még borzalmasabb erejű nukleáris fegyvereket irányítottak hazánkra.
  A rakéta fegyverek feltöltöttségi állapotát pedig, katonai megfigyelések
  alatt tartották a felek.
  Folytatom.

 • 15. Macskabölcső hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 05:56
  Válaszolok

  Zselés hajú segéd honvéd,(alias Hegyi) milyen színű “fehér terrorról” beszélsz? A terror az az volt amit a vörösök csináltak 19-ben, és 45 után.Horthy csak rendet csinált a vörös csőcselék között.Ahogy most elnézem nem volt elég keménykezű.A csavaros észjárásodat híven tükrözi az a tény, hogyha nyáron elindulsz valahová, akkor viszed magaddal a téli kabátodat.Az utánpótlási vonalakat meg felrobbantották a partizánjaid.A te szobrodat meg 1 elhasznált gyufaszálból fogják faragni,sarlóval, meg kalapáccsal.

 • 14. DALRIADÁS_Eszti hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 05:53
  Válaszolok

  kiss bélyegzöpárnával már nem kell foglalkozni
  távozoban van szegedröl

 • 13. DALRIADÁS_Eszti hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 05:51
  Válaszolok

  tényleg Szegeden mikor lesz az avatás?
  zalán?
  Jobbik?
  civilek?

 • 12. Sörhajú Hadnagy hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 04:49
  Válaszolok

  Ötödik Béla tudja jól.Nem mosták ki az agyát a komcsi
  történészek. (Ami nem volt azt még a komcsik sem mosták
  tisztára)Fehér terrortól a zsidó törvényeken, frank hamisítás,halbiológiai kutatóintézettől,az újságíró gyilkolás,
  újvidéki vérengzés,második Magyar hadsereg egy részének
  fegyvertelenül frontra vezénylése,munkaszolgálatosok
  tudatos mészároltatása és mészárlása mellett még számos itt nem részletezhető nemzeti hőstettet sorolhatunk a
  Horthy korszak dicsőséges tettei közé.Feltétlenül jó
  gondolat fából faragni a kormányzó urat,az nem zsibbad
  és kitűnően ég,adott esetben.Kenderkócból is meg lehet
  szobrani,(Kenderesi szülőhelyére utalva)de az csak fel-
  akasztva állja meg a helyét.

 • 11. vulity_Trutymó hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 04:48
  Válaszolok

  3anonimusz te vagy a bohocz,a multkor is jol beégett a csoportod

  menj szépen a bal oldali portálra gyülölködni

 • 10. vulity_Trutymó hozzászólt ekkor: 2012. május 14., hétfő, 04:46
  Válaszolok

  szegeden mikor avatunk?
  elkészült már?

Ugrás az oldal tetejére