„Keresd a helyit!”: Logó az őstermelőknek + FOTÓK

A Szegedi Vásár és Piac Kft. 14-18 éves korú diákoknak szóló logópályázat meghirdetésével csatlakozott a „Keresd a helyit!” országos kampányhoz. A nyertes logó szerzője Garai Ilka, a Radnóti Miklós Gimnázium 12. osztályos tanulója, akinek alkotását mától a piacon árusító Csongrád megyei őstermelők használhatják, ezzel is megkülönböztetve magukat a viszonteladóktól és kereskedőktől.

„Az egész akció arról szól, hogy a megyei őstermelőket hozzuk helyzetbe, minél kedvezőbb árusítási feltételeket, jobb helyeket biztosítsunk a számukra, és így is megkülönböztessük őket a kereskedőktől, viszonteladóktól” – tájékoztatott Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője. Szeretnék összefogni a Csongrád megyei őstermelőket, ennek keretében csatlakozott a piac a „Keresd a helyit!” kampányhoz is. Mától minden hétfőn külön helyet biztosítanak ezeknek a termelőknek a piac területén belül, méghozzá kedvezményesen. Az igazgató bízik benne, hogy egyre többen igénylik majd a logót, és a vásárlók dolga is könnyebbé válik, hiszen egyszerűen eldönthetik, hogy őstermelőnél vagy kereskedőnél szeretnének vásárolni. A logó tulajdonképpen felhívja a tudatos, környezetüket támogató vevők figyelmét a helyben termelt és készített termékekre.

A piac emberei természetesen ellenőrzik az árusokat. Ahogyan az igazgató úr fogalmaz, nem szeretnének belefutni abba a hibába, hogy kereskedőnek adják a logót. Jelenleg 15-18 őstermelő árul a Mars téren, aki megfelel a feltételnek, azok jelentkezhetnek, mindenkit szívesen látnak.

A vásárló majd eldönti

erdei_peter05_gs A kereskedők ugyanolyan fontos partnerei a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek. mint az őstermelők, őket sem akarják ezzel az akcióval elidegeníteni vagy hátrányosan megkülönböztetni. Csupán azt szeretnék elérni, hogy a vásárló is tudja, kereskedőtől vagy őstermelőtől vásárol, aztán majd eldönti, mit vesz meg és mennyiért.

Herédi Szilveszterné ásotthalmi őstermelő régi motoros a szakmában, hiszen 20 éve árul a piacon savanyúságot, friss gyümölcsöt, palántákat, zöldségféléket. A fia foglalkozik mezőgazdasággal, fóliázik, ugyanakkor az egész család besegít a munkában. Az elárusító hölgy szerint a mostani kezdeményezés és a logó arra is jó, hogy a vevők egy kicsit jobban odafigyeljenek arra, kik a termelők és kik a viszonteladók. „Nálunk talán egy kicsit alacsonyabbak az árak” – mondja a hölgy.

„Az az egy bajunk” – panaszkodik Herédi Szilveszterné -, „hogy ezt a mostani jó helyet, sajnos, nem tudjuk elkapni minden nap.” Ezen a soron, ahol most árulnak, máskor viszonteladók kínálják portékájukat. Ők már hajnali 3-kor idejönnek és lefoglalják a helyet. Ez minden nap így megy, egy parasztember ezt nem tudja megcsinálni. Annak idején őstermelőknek ígérték a kinti piacot, magyarázza a hölgy, csak az a baj, hogy éppen nekik nem jutott a jó helyekből. A leghátsó sorban van 40 ezerért egy kiváltott asztaluk, de ott egész héten nincsen piac. Csak szombaton tudnak árulni. A palántákat meg pünkösdig el kell adni, mert utána már senkinek sem kellenek. Ha máshova, jobb helyre pakol, helypénzt kell fizetnie, hiába van kiváltott asztala.

„Nem is a fizetség zavar bennünket, inkább az, hogy nem tudunk ilyen jó helyen árulni, ahol van is mozgás, ezért mi, őstermelők – üdvözölve és támogatva a mostani akciót – kissé hátrányos helyzetben érezzük magunkat” – zárta mondanivalóját Herédi Szilveszterné.

15 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  15. vajdasagma
  2012. május 13., vasárnap, 18:34
  Válaszolok

  6000 ft egy kilo eper?ugye vicc csak

 • '>
  14. józsef
  2012. május 13., vasárnap, 16:36
  Válaszolok

  nem érdekli a piac igazgatóságot hogy valójában ki a termelő a pénzt beszedjék az a lényeg az olajbányász téri piacon ott vannak a snepperek és még félelembe is tarják a termelőket és mégsem intézkednek

 • '>
  13. termelő
  2012. április 22., vasárnap, 12:02
  Válaszolok

  igazad van nem érdekli a piac igazgatóságot hogy ki a termelő és ki a vállalkozó csak a pénz kifizessék nekik az asztalokért hiába ad hétfőnként kedvezményt a termelőnek az asztal díjából hétfőn nem igen vásáról senki ez éppen olyan mint februárban ninusz 20 fokban nem is volt ember kint a piacokon mert minden megfagyott volna

 • '>
  12. kuba
  2012. április 21., szombat, 18:44
  Válaszolok

  nevetséges az egéssz hogyan ellenőrzi a piac emberei hogy ki a termelő és ki a viszont eladó ha csak 10 15 ember a termelő aki lógólt igényelt akkor ki a többi mert hogy nem vállalkozó az is biztos erről ennyit

 • '>
  11. kornél
  2012. április 18., szerda, 17:45
  Válaszolok

  az olajbányász téren is van egy árús aki valószínűleg az aszfalton termel mert reggeltől estig a piacon mint termelő árúsít uralja a piacot és valós termelők azért járunk oda hogy pihenjünk mert mi nem tudjuk eladni amit megtermelünk

 • '>
  10. spielende_lesz
  2012. április 17., kedd, 05:51
  Válaszolok

  RAKJANAK MIKRO CHIPEKET A TERMÉKEKBE
  :XD
  LOL

 • '>
  9. Gulyás Anita
  2012. április 17., kedd, 05:48
  Válaszolok

  Csak az árulhat a “logo alatt” aki vállalja,hogy bármikor kimehetnek leellenőrizni,hogy hol,és mit termel. Nekem tetszik az ötlet.

 • '>
  8. spielende
  2012. április 16., hétfő, 19:52
  Válaszolok

  multikban valoban ne vásároljatok,most olvasom hogy a paradicsomot leszedik zölden (éretlenül)aztan valami szerrel pirositják,azért nincs olyan finom ize mint régen,izetlen. ez tény

 • '>
  7. manager
  2012. április 16., hétfő, 18:56
  Válaszolok

  A kezdeményezéssel egyet értek, de rendkívül amatőrnek tartom a kivitelezést. A logó tervezést
  -főleg egy ilyen projekt kapcsán- profikra kellett volna bízni, aki egy többfunkciós piktogram kialakításával segítik a kommunikációs és marketing tevékenységet. Ez nagyon gagyi így.

 • '>
  6. nomulti
  2012. április 16., hétfő, 18:12
  Válaszolok

  NE VÁSÁROLJ zöldséget-gyümölcsöt multikban!

 • '>
  5. piacilégy
  2012. április 16., hétfő, 18:10
  Válaszolok

  Csak ajánlani a tudom minden kedves olvasónak a piacon történő vásárlást. Megéri, hangulatos, egészséges.

 • '>
  4. Karesz
  2012. április 16., hétfő, 18:09
  Válaszolok

  szerintem jó a kezdeményez. először is a piacra kell kiszoktatni az embereket, majd rábírni őket hogy a helyi termelőktől vásároljanak.

 • '>
  3. sárgarépa
  2012. április 16., hétfő, 16:39
  Válaszolok

  Röhej az egész!
  A nagybanin vásárol az összes Kofa!
  Az Erdei meg inkább más varriációt találjon ki, mert ez az elképzelés , nagy nulla!
  Herédiné, Herédiné a … kofa a … is eladná!
  Sajnos ilyenekkel tele van a Mars tér!

 • '>
  2. leveszoldseg
  2012. április 16., hétfő, 16:36
  Válaszolok

  A dolog jogilag egyszerű, mivel a nyugtaadás kötelező, így a vásárló csak megnézi a kapott nyugtát és rajta van kitől vásárolt. Ezenfelül előírás, hogy piacokon a kereskedőknek ki kell tenniük a nevüket, adószámukat és azt, hogy a vásárló panaszával hová fordulhat: jegyző, békéltető testület, fogyasztóvédelem.
  A logó vagy le van védve iparjogilag vagy nem, utóbbi esetben mások is használhatják, jogilag nehezen szankcionálható. Ez az egész piac, pedig olyan drága, hogy a napi költségeket, tisztességes jövedelmet nehéz kigazdálkodni. Az már tiszta szégyen, hogy asztalt “lécre” mérik a djszabás nevezetű sarc táblázatban.
  Az Árkádnak is pont így kellett volna kiadni a helyet, szintenként, külön az asztal alja és felülete, plusz napi kétezer egy parkoló.
  Persze, mindjárt szólt volna a befektető, hogy térjetek észre.

 • '>
  1. Déli Kornél
  2012. április 16., hétfő, 15:12
  Válaszolok

  “Keresd a helyit”,”Bottal ütheted a nyomát”.Könnyen megta-
  lálható az őstermelők által kínált portékák termőhelye.
  Az “őstermelők” mindegyike a dorozsmai nagybani piacon ter-
  meli meg,fáradságos,de környezetbarát,a földre sem lépő
  agrotechnikával saját kis árú kínálatát.