Utazás: A Szalajka-völgy és a szilvásváradi kastélyhotel

Észak-Magyarország egyik legismertebb turisztikai nevezetessége a Szalajka-völgy. Az Egertől nem messze található völgyet a Bükki Nemzeti Park bejárataként is szokás említeni. A Szilvásváradra érkező völgy számos érdekes, az országban egyedülálló látnivalót kínál az ide látogatónak. Partnerünk, a C&T Hungary Utazási Iroda legújabb ajánlata.

A völgy nevét a rajta keresztül folyó patakról kapta. A megnevezés régebbi történelmi időszakból ered, egy régen kihalt mesterségre, az üveggyártás egyik alapanyagául szolgáló hamuzsír bányászatára és a hamuzsír latin megnevezésére utal.

A völgyet legkönnyebben az egyik ismert nevezetességének segítségével, vasúton járhatjuk be. A Szilvásváradi erdei vasút a nyári időszakban a szilvásváradi fatelep és a Fátyol-vízesés között szállít utasokat. A négy és fél kilométer hosszú szakasz a völgy valamennyi nevezetességét érinti. A vasút nyomvonalát 1908-ban kezdték építeni, akkor még teherszállítási céllal. Működött gőzmozdonnyal, néhány helyen lóvontatású szerelvényként is. 1953-tól indult el a személyszállítás ezen a szakaszon. Ma már szépen helyreállított mozdonyok (köztük a legrégebben szolgálatban álló gőzösök) segítségével juthatunk fel a völgy felsőbb szakaszára.

A vasút felső végállomása felett magasodik az Istállóskői barlang. A Bükki hegység legmagasabb csúcsának oldalába ékelődő barlang az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja. A barlang régészeti feltárása a XX. század elején kezdődött. Számos értékes lelet, emberi csontváz és a korszakban élő állatok csontjai kerültek ekkor napvilágra. A barlang különböző részeiben harminc, harminchatezer éves leleteket találtak. A fellelt leletek nagy része a szilvásváradi Orbán-házban tekinthető meg.
A barlangot elhagyva lefelé haladva a völgyben hamarosan elérjük a Fátyol-vízesést. A völgy talán legismertebb látnivalója nagyjából tizenhét méter hosszú és tizennyolc lépcsőn keresztül zúdul le. Utóbbi megállapítás gyenge vízhozam esetén nem érvényes, ilyenkor bizony csalódás érheti a turistát látva a sziklák között csordogáló patakot. Amikor, viszont vízben gazdag időszakban lezúdul, felejthetetlen látványt nyújt. Nevét is a víz körül látható fátyolszerű vízpermetről kaphatta.

A vízesésétől tovább haladva a jó minőségű 4,2 kilométer hosszú sétaúton juthatunk el az Erdei Múzeumig. A Múzeumban látható eszközök tárgyak segítéségével a régi erdészeti munkát, az erdőn való életet ismerhetjük meg. A tárgyi emlékek mellett bemutatják a környékre jellemző állatvilágot, köztük a már ritka vagy éppen kihalt állatfajokat is. Az erdészeti tevékenység mellett a korabeli vadászok életét is szemléleti néhány kiállított jelenet.
A Szalajka-völgyben hosszú idők óta őshonos halfajta a pisztráng. Ezt a hazánkban meglehetősen ritka lehetőséget használja ki a szilvásváradi pisztráng tenyészet, ahol közel száz éve foglalkoznak pisztrángtenyésztéssel. A rendkívül jó életkörülményeknek köszönhetően a helyben tenyésztett pisztráng kiváló ízű, ezért igen keresett árú. A nem mindennapi ízekkel már rögtön a tenyészet kapujában találkozhatunk, ahol a helyi halakból készített füstölt, sütött finomságokból fogyaszthatunk. A finom csemegék mellett megismerkedhetünk a pisztráng tenyésztés és nevelés körülményeivel, megtekinthetjük a különböző nevelő medencéket.
A kellemes Szalajka-völgyi séta végén Szilvásvárad, vagy akár Eger felé is indulhatunk. A völgyben ne mulasszuk el a Kárpátok Őrének szobrát megtekinteni. A szobor eredetileg 1918-ig Kolozsvárott őrizte az országot, de ekkor sajnos a bevonuló román csapatok tönkretették. 2002-ben került mostani helyére, hogy kicsit távolabbról, de továbbra is védelmezze a Kárpátokat.

(Forrás: Origo.hu)

Ez a cikk 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

La Contessa Kastélyhotel**** – Szilvásvárad

2 éjszaka 2 fő részére a La Contessa Kastélyhotel új Udvarház épületében Szilvásváradon hétköznapokban.

Csomag tartalma:
• Szállás 2 éjszakára Udvarház Standard szobában
• Félpanziós ellátás
• 20% kedvezmény az Egri Cinque márkaboltban
• Ingyenes wifi internet használat
• Fürdőköntös bekészítés
• Wellness részlegünk korlátlan használata (93 nm-es beltéri medence élményelemekkel és pezsgőággyal, nyári időszakban 8 x 13 méteres kültéri medence, napozóterasszal, 6 személyes jakuzzi (36-38°C), finn-, bio- és aroma szauna élményzuhanyokkal, hagyományos és török gőz, babapancsoló (kb. 2 nm-es)

Csomag ára: 39.900,- Ft
/+ idegenforgalmi adó, mely a helyszínen fizetendő: 350,- Ft/fő/éj/
ÉRVÉNYES:
2012. március 12 – május 31. között
(kivéve kiemelt időszakokban – ünnepnapokon és tanítási szünetekben)
Csak hétköznapokon a szabad helyek függvényében!
FIX IDŐPONT MEGADÁSA SZÜKSÉGES!

Felárak:
• Kastély Superior szoba felár: 14.900 Ft / 2 éj (saját szaunás)
• Kastély Standard szoba felár: 10.000 Ft / 2 éj
• Hétvégi felár: 5.900 Ft / egyszeri díj

Gyermekkedvezmények:
• 4 éves korig ingyenes
• 4 és 12 éves kor között: 14.900,- Ft (helyszínen fizetendő igény esetén)
• 12 év felett: 19.900,- Ft (helyszínen fizetendő igény esetén)

Érdeklődni:
C&T Hungary Utazási Iroda 6720 Szeged Dugonics tér 12.
Tel/fax: 62/481-562
mobil: 06/20 48 00 556
www.congresstravel.hu
Engedély szám: U-000045

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.