Csökkenő ellátások és kedvezmények a rokkantaknak

Jelentősen átalakították a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló jogszabályt. Az érintetteknek felülvizsgálatra kell menniük, és vannak, akiknek nyilatkozatot is be kell nyújtaniuk március végéig. Ezenfelül sokan a jelenleginél jelentősen kevesebb összeget fognak kézhez kapni.

„A rendszer filozófiája is változik, ugyanis az egészségi állapot mértékét, s nem pedig annak károsodását fogják alapul venni” – tájékoztatott Horváth Ferenc, a kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője. Januártól úgy változott a törvény s az ellátás filozófiája, hogy nyugdíjasnak az tekinthető, aki elérte a korhatárt, vagy pedig azok a nők, akik a negyven éves jogosultsági időt megszerezték. A rajtuk kívül eső egészség-károsultak ellátást fognak kapni, amelyet már nem rokkantnyugdíjnak neveznek. „Az érintettek szembesülni fognak azzal, hogy bizonyos kedvezmények, így például az utazási és egyéb nyugdíjasoknak járó kedvezményre esetlegesen már nem lesznek jogosultak” – részletezte. Összesen négy kategóriát hoztak létre. Lesznek, akik öregségi nyugdíjat fognak kapni, emellett rokkantsági- és rehabilitációs ellátás állapítható meg. Az érvényességi idő lejártáig pedig rehabilitáció járadékban részesülnek azok, akiknek azt határozattal korábban már megállapították.

Az év elején a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) értesítő leveleket küldött ki azoknak, akik eddig egészségkárosodás címén valamilyen ellátásban részesültek. Országosan mintegy 200 ezer érintettnek kellett megkapnia ezt a levelet, Csongrád megyében körülbelül 12 ezer személynek kézbesítették. Korábban 15 ezerre becsülték az érintettek körét megyeszerte, ám mintegy háromezren lemorzsolódtak, például azért, mert időközben elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Horváth Ferenc közölte, az érintettek két dolgot jelölhettek be a nyilatkozaton, vagy a komplex felülvizsgálatot kérhetik, illetve rehabilitációs kártyát igényelhetnek, s természetesen mindkét lehetőséget is lehet választani. Március második feléig mindösszesen 8000 nyilatkozat érkezett vissza a megyei igazgatósághoz.

„Jelentkeztek úgy rehabilitációs ellátásban részesülő ügyfelek, hogy a NYUFIG-tájékoztatót megkapták, ám a nyilatkozat hiányzott a levélből. Ez megyénkben jellemzően három településen jelentkezett nagyobb számban, az ’m’ betűseknél, vagyis Mártélyon, Mindszenten és Maroslelén. Ezt a problémát jeleztük a NYUFIG felé” – tette hozzá.

A március 31-ei határidő azért is különösen fontos, mert aki nem nyilatkozik, annak májustól megszűnik az ellátása. Azok, akik nem kapták meg a nyilatkozatot, azok a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságok ügyfélszolgálati irodáján kérhetik azt, illetve a kormányablakoknál. A kitöltött nyilatkozatokat postai úton is be lehet nyújtani, nem szükséges felkeresni a nyugdíjbiztosítót. „Tartunk attól, hogy sokan csak májusban döbbennek arra rá, hogy be kellett volna nyújtani az iratot. Ha valaki 10-15 éve nincs jelen a munkaerőpiacon, nem tudja, hogy változtak a kihívások, melyeknek meg kell felelni. Ez esetben az érintetteknek, vagyis a rehabilitációs ellátásban részesülőknek kell lépniük, vagyis visszaküldeniük a kitöltött nyilatkozatot” – jegyezte meg.

Új szemlélet a komplex felülvizsgálatnál

Azok a volt rokkant-, baleseti rokkantnyugdíjasok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt tavaly év végéig betöltötték, öregségi nyugdíjban részesülnek ezentúl.

Az I-II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők, az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltő III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők, illetve azok, akik rendszeres szociális járadékban részesülnek, és már betöltötték vagy öt éven belül be fogják az öregségi nyugdíjkorhatárt, a jövőben rokkantsági ellátást fognak kapni. Ugyanez vonatkozik az átmeneti járadékban részesülőkre.

Külön csoportba kerülnek azok, akik 57. életévüket tavaly december 31-e után töltötték be, s III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesültek. Ők a jövőben rehabilitációs ellátást fognak kapni. Ennek a körnek kell nyilatkoznia március végéig, megyénkben körülbelül 12 ezren vannak.

Akiknek rehabilitációs járadékot ítéltek meg, a jövőben is ezt az ellátást fogja kapni, a rájuk vonatkozó jogszabály nem változott.

Ha korábban semmilyen ellátást nem kapott az ügyfél, akkor 2012. január elsejét követően már csak kétfélét igényelhet, a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátást. Rehabilitációs járadék már nem állapítanak meg idén.

A megyei kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője elmondta, komplex felülvizsgálaton minden rehabilitációs ellátásban részesülő ügyfelünknek át kell esnie, országos szinten 200 ezer embernek. Erre azért van szükség, mert foglalkoztatási és szociális szakértőkkel kiegészült bizottságoknak kell döntetniük arról, hogy az adott személy belátható időn belül visszavezethető-e a rendes foglalkoztatás keretei közé, vagy esetleg az egészségromlása, netán a korábbi végzettsége miatt ez nem reális. Horváth Ferenc példaként elmondta, ha valaki kalapos inas vagy patkolókovács volt, szinte lehetetlen visszavezetni a foglalkoztatási piacra. „Ők rehabilitációs ellátást fognak kapni, aki pedig nagyon beteg, vagy öt éven belül betölti a nyugdíjkorhatárt rokkantsági ellátásban részesül” – hangsúlyozta.

A felülvizsgálatot követően állapítják meg, ki milyen mértékben tekinthető egészségesnek, s ez alapján újból besorolják az érintetteket. Horváth Ferenc elmondta, a pénzbeli ellátás összege bizonyos esetekben csökkenni fog. „Azok, akiknek az egészségi állapota 1-30% közötti, és önellátásra nem képesek, vagyis nagyon betegek, azok ellátása 139.000 és 51.150 forint között mozoghat, de lesznek olyanok, akiknek az ellátása jelentősen lecsökken.

Fontos tudni azt is, hogy rehabilitációs ellátás mellett nem lehet dolgozni, a rokkantsági mellett viszont igen. A jogosultaknak igencsak meg kell gondolniuk, mit választanak, a rehabilitációs ellátás összege ugyanis rendkívül alacsony. A rokkantsági ellátásba átforduló betegebbek és a korhatárt betöltött idősebbek ellátási összege nem változik.

A kormány feltett szándéka a Széll Kálmán-terv alapján a munkavállalók arányának növelése, a rehabilitációs kártya ebben segíthet. „Aki rendelkezik ezzel a kártyával, az után a munkáltató járulékfizetési kedvezményt fog kapni. Figyelembe kell azt is venni, hogy egy 100 fős foglalkoztatónál a törvény értelmében 5 megváltozott munkaképességű személyt kell alkalmazni. Aki ezt nem teszi meg, rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni, aminek az egy főre eső mértéke több mint 960 forint évente” – tájékoztatott Horváth Ferenc.

Utazási kedvezményre is kevesebben lesznek jogosultak. Május elsejétől a rehabilitációs ellátásban részesülők már nem vehetik ezt igénybe, a rokkantsági ellátottak esetében viszont megmarad a kedvezmény. „A szabályozás szerint az utazási utalványt a Nyugdíjfolyósító szerv (NYUFIG) állítja ki, és március 31-éig küldi meg az arra jogosult személyeknek. Az elmúlt évben kiállított utalványok április végéig érvényesek” – tudatta.

6 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  6. P.G
  2016. február 9., kedd, 10:29
  Válaszolok

  Mire az összes számlát kifizetem ,villany ,gáz , csatorna ,marad 30000 -ft szépen lehet meg élni köszi szépen meg vagyok.

 • '>
  5. K.A.
  2012. június 12., kedd, 00:02
  Válaszolok

  Eddig az olcsó bérlettel elmentem, és próbáltam munkát találni magamnak, persze sikertelenül, mert azt mondják egy negyven éves nő már öreg. Ezután meg sem fogom ezt próbálni, mert a 27.000.- Ft-ból nem telik 10.000,-Ft-os bérletre, és 320.- Ft-os jegyre sem. Számolja már ki valaki, hogyha beszeretnék jutni a városba állásinterjúra Pécelről mennyibe kerülne az nekem egyszeri alkalommal, oda-vissza? Még azt sem tudom, hogy Gödöllőre hogyan fogok elmenni a munkanélküli központba, hogy együtt tudjak működni az illetékes szervekkel.Hiszen semmilyen támogatást nem kapok hozzá. És esetleg egy tanfolyamra, hogy átképezzenek, ahhoz hogy visszajussak a dolgozok táborába? Majd miből, ha eljutok egyáltalán odáig? Vagy utazok, és átképződők, vagy eszek?

  Az a lényeg, hogy a Tisztelt Politikus Uraknak mindenre telik, és semmiről nem hajlandók lemondani. Pedig ők is ebben az országban élnek, de úgy látszik a megszorítások csak a kisemberekre vonatkozik. Nekik igazán nincs szükségük az ingyenes BKV jegyekre, mert autóval járnak, és a benzint is ingyen kapják hozzá abból, amit tőlünk elvettek. Ebben az országban senki nem használja azt, ami a fejében van, az eszét? KÁR!!!

 • '>
  4. einstand
  2012. március 23., péntek, 08:05
  Válaszolok

  A pörök hol állnak éppen, amiben kissé lebukott orvosok a gyanúsak? Az a baj, hogy leginkább állnak.Kell a bíróknak egy kis vitamin kúra a tavaszi fáradtság ellen, amit a fiatalok jobban kiállnak, mint a 62 fölöttiek.:)

 • '>
  3. Déli Kornél
  2012. március 23., péntek, 07:32
  Válaszolok

  A rendszer filozófiája változik.Az ortodox biztosítási filozófia úgy szólt:közös kockázatvállalás.Az unortodox
  filozófia jelszava:ne kapjanak ők semmit se.Az ortodox
  filozófia humánuma túl szaladt a normális,általános biz-
  tosítási gyakorlaton.A normálisnak mondható biztosítás az amikor a biztosítási jogviszony addig tart amíg a biztosí-
  tott biztosítási díjat fizet.Az elcseszett magyar modell
  szerint a biztosított addig fizet biztosítási díjat,amíg
  aktív korú,vagy a kár esemény (rokkantság) bekövetkezik.
  Az inaktív kor elérése,vagy a rokkantság bekövetkezése
  után a biztosított nem fizet,viszont az ellátási terhek
  éppen ekkor növekszenek meg.Ezért a humánum,a szolidaritás
  és a józan gazdasági számítások mind arra vezetnének:a
  biztosított élete végéig fizessen biztosítást,aktív kora
  idején szolidaritást és kockázatot vállalva.(Kockáztatva,
  hogy életében csak biztosítást fizet,de nem lesz szükség
  az ellátására.)A biztosított inaktív,idősebb korában,a
  kockázat és a szolidaritás döntően a biztosítót és a
  társadalom aktív tagjait terheli.Ezekre figyelemmel,az
  egész életen át fizetett biztosítási díj igazságosabban,
  minden szereplő számára elviselhetőbben osztaná meg a
  terheket.Természetszerűleg ennek bevezetése csak a már
  inaktívak,nyugdíjasok,rokkantak,bármilyen címen pénzbeli
  ellátásban részesülők járandóságának felbruttósítása után
  lenne bevezethető.Erre persze a legkevésbé mutatkozik
  hajlandóság az állam részéről.Sokkal inkább van akarat az
  állam képviselői részéről arra,hogy az inaktívak,rokkantak
  életfeltételeinek jelentős rontásával,az egészségügyi ellátáson való takarékoskodással ezeknek a csoportoknak az
  életét lerövidítse.Ezáltal,az ott megtakarított anyagiakat
  átcsoportosíthatja,az állam vezetése által kedvezményre
  érdemesnek tartott (potenciális szavazó,erős érdekérvé-
  nyesítő erővel bíró)csoportok kegyeit megnyerni.A halálra
  ítéltek nem csekély létszámú tábora ne egyen,ne igyon,
  hisz nem dolgozik,ne gyógyszerezzen,hiszen ha gyógyul sem
  fog dolgozni,ne utazzon,hiszen nem munkába megy,ne legyen
  terhére a természeti környezetnek,a társadalomnak,főleg a
  mindenkori kormánynak.Amíg nincs olcsó megoldás ennek az
  embercsoportnak az űrbe való kilökésére,vagy más,nem túl
  nagy lázongást kiváltó megsemmisítésére,addig a kormány
  arra készteti őket,hogy haljanak (haljunk)meg zaj nélkül,
  oszt’jónapot.

 • '>
  2. M&M
  2012. március 22., csütörtök, 12:37
  Válaszolok

  Bravó politikus urak!
  Már megint a kispénzű embereken kezdnek és folytatnak spórolást!
  Netán nem e maguktól – és családtagjaiktól – kellene megvonni az utazási és egyéb kedvezményeket!
  Az a politikus aki nem tud kijön ni havi nettó egy, másfél vagy kettő millióból az megérdemli, hogy felkopjon az álla!
  Csak egy kis példa:
  Aki országgyűlési és önkormányzati képviselő vagy netán polgármester is annak és családtagjainak jár az ingyenes MÁV, VOLÁN utazási igazolvány, és abban az esetben ha olyan városban él ahol van helyi közösségi közlekedés is akkor ott is jár kedvezmény, azaz ingyenes utazás!
  És akkor tegyük hozzá, hogy sok esetben saját kocsi használatot is elszámolnak!

 • '>
  1. justice
  2012. március 22., csütörtök, 07:04
  Válaszolok

  250-300 ezer forint kenőpénzért, emberek százezreit rokkantosította az erre szakosodott orvos maffia.