Be is kell jelenteni a katasztrófavédelmi hozzájárulást

A katasztrófavédelmi hozzájárulást nem elég befizetni, az adózóknak több adminisztratív kötelezettségnek is eleget kell tenniük, így például március végéig bejelentési kötelezettségük van a katasztrófavédelmi hatóság felé, amelynek elmulasztása szankciót von maga után – figyelmeztet a Deloitte.

Január 1-jétől új adónemként bevezették a katasztrófavédelmi hozzájárulást. A törvény alapján a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és a küszöbérték alatti üzemek üzemeltetői, valamint veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek az éves tárolt, gyártott és feldolgozott veszélyes áru mennyiségére vonatkozó és a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevétel 0,1 százalékát kötelesek ezen jogcímen befizetni – emeli ki a cég hírlevelében Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

A törvényi szabályozás, valamint a kapcsolódó rendeletek alapján rendkívül széles azon társaságok köre, melyek az új adónem hatálya alá eshetnek. Ugyanakkor a törvényi megfogalmazás számos értelmezési kérdést vet fel, köztük azt, hogy mely társaságok milyen jogcímen és mely tevékenységük alapján kötelezettek a hozzájárulás megfizetésére, valamint, hogy mi alapján kalkulálható a vonatkozó adóalap. A törvény főszabályként a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevételt határozza meg a hozzájárulás alapjaként, arra azonban nem ad részletes útmutatást, hogy mi tekinthető a fenti tevékenységgel összefüggésben keletkezett nettó árbevételnek. Amennyiben jól alátámasztható módon nem azonosítható a fizetendő hozzájárulás mértéke, úgy az adózó teljes nettó árbevételét kell a hozzájárulás alapjának tekinteni – ismerteti a szakértő.

A hozzájárulás megfizetésén túl, az adózóknak több adminisztratív kötelezettségnek is eleget kell tenniük. Többek között a társaságoknak bejelentési kötelezettségük van a katasztrófavédelmi hatóság felé, melyet a jogszabályban meghatározott adattartalommal és hatóság által közzétett formanyomtatványon kell beadni, 2012. március 31-i határidővel. A bejelentés elmulasztása szankciót von maga után – hívja fel a figyelmet Veszprémi István.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. dalos_Eszti
  2012. március 11., vasárnap, 10:10
  Válaszolok

  nem védeni kell a katasztrofát
  hanem elháritani
  meddig égetik ezzel magukat?
  ja kiderült a japan tsunami sem magátol jött,atomrobbantas a viz alatt volt…
  én már akkor irtam ide…

 • '>
  1. Johmaa
  2012. március 11., vasárnap, 08:59
  Válaszolok

  Újabb sarc.