Amerikai Magyar Szövetség: részrehajlás nélküli megítélést!

A Magyarország elleni “érdemtelen” és “politikailag motiváltnak tűnő” bírálatok “lavinájával” szemben a magyar demokrácia helyzetének objektív és részrehajlás nélküli megítélését sürgette az Amerikai Magyar Szövetség, amelynek állásfoglalását a hét végén juttatta el az MTI-hez Koszorús Ferenc, a szervezet elnöke.

A dokumentumban az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ) leszögezi: “világosnak tűnik számunkra, hogy egy intézményi ürügyet, vagyis azt, hogy Magyarország jobbközép kormánya állítólag aláaknázza a demokráciát, valójában arra használnak fel, hogy politikai kampány indítsanak annak tagadására, hogy a 2010-es, nemzetközileg szabadnak és tisztességesnek elismert választásokon szavazók világosan és túlnyomó többséggel ezt a kormányt választották”.

A szövetség rámutatott: aggodalmát nem az a jogos politikai vita váltotta ki, amely minden, az alkotmánnyal kapcsolatos változást övez, hanem azok a gyanúsítások, amelyek szerint ez a folyamat nem volt demokratikus. Mint írják, a magyarok – függetlenül politikai meggyőződésüktől – kényelmetlenül érzik magukat amiatt a káros kép miatt, amelyet “felelőtlen rágalmazók” a nemzet egészéről a világba kivetítenek, s amely azt próbálja elhitetni, hogy a konzervatív kormány által a legutóbbi választáson elért kétharmados többség valami módon illegitim lenne, és a lakosság ennek elfogadásával cinkos szerepet játszik.

Az AMSZ hangsúlyozta, hogy a régióban a demokráciaépítés terén van még tennivaló, s ennek egyértelmű példájaként hozta fel a Magyarországgal szomszédos országokban élő a magyar kisebbségekkel szemben tanúsított intoleráns magatartást és a diszkriminatív politikát. A kisebbségi jogok megsértésének problémáját a bírálók többsége figyelmen kívül hagyja, miközben “Magyarország azért válik megmagyarázhatatlan kritika tárgyává, mert például az állampolgárság kérdésében a nemzetközi joggal és gyakorlatban összhangban álló, ésszerű intézkedéseket hoz, hogy segítse a kisebbségek tagjait azon legitim, indokolt és demokratikus erőfeszítéseikben, hogy megőrizzék sajátos kultúrájukat”.
Az állásfoglalás szerint a bírálat nem a megfelelő oldalra irányul, mert a bármely csoporttal (beleértve a magyarokkal) szembeni, az etnikai, a nemzeti vagy a vallási hovatartozáson alapuló türelmetlenséget vagy megkülönböztetést kellene elítélni, nem pedig annak áldozatait és azokat, akik a nevükben szót emelnek.

“A kisebbségi jogok tiszteletben tartása nemcsak hogy összhangban állna a demokráciával – amely az Egyesült Államok számára is fontos cél -, de megszüntetné annak szükségességét, hogy Budapest szólaljon fel ezen országok diszkriminatív gyakorlata ellen” – hangsúlyozta az állásfoglalás.
Az AMSZ emlékeztetett arra, hogy az első Orbán-kormány segítette a NATO koszovói hadműveletét, azon jelentős veszély ellenére is, amelyet ez a sebezhető vajdasági magyar kisebbség számára jelentett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország Afganisztánban és Irakban az Egyesült Államok “jó, fontos és stratégiai” partnere, és Líbiában a közelmúltban segítséget nyújtott két amerikai újságíró kiszabadításában.

“Az Egyesült Államok érdeke, hogy a részrehajló megítélés érzetét, legyen az bármennyire is indokolatlan, eloszlassák annak érdekében, hogy megelőzzék az Egyesült Államok egy fontos szövetségesének elidegenedését és a baráti kétoldalú kapcsolatok aláaknázását” – hangsúlyozta állásfoglalásában az AMSZ.

Az AMSZ megállapította, hogy a Magyarországhoz hasonló, nyugati parlamenti modellen alapuló demokráciák belügyeinek mikroszkóp alá helyezése rendkívül szokatlan eljárás, amilyenben a jelentős tiltakozásokat kiváltó és a békés tüntetők ellen túlzott erőt alkalmazó Gyurcsány-kormánynak nem volt része. A szövetség ismételten rámutatott, hogy Magyarország elbírálásának nemcsak semlegesnek kell lennie, de a részrehajlásnak még a látszatát is kerülnie kell, s annak célja kizárólag nyugati értékek, nem pedig valamely politikai cél előmozdítása kell, hogy legyen.

Az 1906-ban alapított Amerikai Magyar Szövetség az egyik legnagyobb amerikai magyar ernyőszervezet, amely az utóbbi évtizedek során azért küzdött, hogy Közép- és Kelet-Európában a demokratikus eszmék, az emberi- és kisebbségi jogok uralkodjanak.

8 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  8. nemtudomka67
  2012. február 7., kedd, 09:46
  Válaszolok

  6. doors hozzászólt ekkor: 2012. február 6., hétfő, 17:11
  A cikk alapján az derül ki,hogy nyugodtan hazatelepülhetnek,mert most nem “elfuserált ingyenélők”,hanem felelősségteljes szakpolitikusok iányítják az országot.Őket kellene tevőlegesen megtámogatni!

 • '>
  7. doors
  2012. február 6., hétfő, 17:13
  Válaszolok

  USA. az alábbi Neked is szól!!

 • '>
  6. doors
  2012. február 6., hétfő, 17:11
  Válaszolok

  Azok az emberek, akik 30-40 évig dolgoztak,hogy értsétek DOLGOZTAK az USA-ban, állampolgárságot szereztek, de nem mondtak le magyarságukról, szót emelnek hazánkat érő álságos nemzetközi támadások ellen, nem azt érdemlik, hogy települjenek haza, hozzák ide vagyonukat, egzisztenciájukat, hogy néhány elfuserált ingyenélőnek megfeleljenek. Viselkedésükért, kiállásukért köszönet és nem pedig demagóg süketelés illetné meg őket.
  Ugye érted NEMTUDOMKA 67.

 • '>
  5. usa
  2012. február 6., hétfő, 16:49
  Válaszolok

  Nem érdekel véleményük kintről lehet dumálni
  nem érzékelnek semmit.

 • '>
  4. dr_könyv_nepper
  2012. február 5., vasárnap, 10:15
  Válaszolok

  göncová kingová is már egy nemlétezö párt delegáltja
  mint a szegedi jegyzö
  mikor térnek magukhoz?

 • '>
  3. dr_könyv_nepper
  2012. február 5., vasárnap, 10:14
  Válaszolok

  desok luftballon szövetség van még… 🙁 🙁

 • '>
  2. nemtudomka67
  2012. február 5., vasárnap, 10:09
  Válaszolok

  Drága honfitársaim!Tessenek hazatelepülni,tudásukat,vagyonukat a nemzet szolgálatába állítani,ezzel támogatván a hazájukat.
  Remélem, még egy év elteltével is tartani fogják jelenlegi álláspontjukat!
  Lakva ismerjék meg a honi viszonyokat!Észt osztani mindenki tud.Talán még én is!

 • '>
  2012. február 5., vasárnap, 09:44
  Válaszolok

  Bokros Lajos EU-s parlamenti képviselő, szinte már aligha képviselhet valakit országunkból, pártja sem létezik, ezt azonban nem hajlandó tudomásul venni.

  Göncz Kinga ugyancsak EP-es képviselő pedig annyira “tájékozatlan”, hogy Magyarországot Luxemburg helyzetével vetette össze.
  Az eset kapcsán, a KDNP 2012 január 23.-i Közleményében is felvette, ha már a képviselő saját szavai szerint is annyira rosszul érzi magát Brüsszelben, az Őt delegáló pártja miért ne hívja vissza.

  Nem lehet kérdéses, hogy mind két képviselő eredményesen dolgozik Brüsszelben, csak hát kinek a javára?

  Az sem kétséges álláspontom szerint, hogy sok gondot okoznak az országunk vezetőinek, és jelentős energiákat vonnak el a valódi problémáink megoldásától.