Olajos hal házilag – egy erdélyi recept + FOTÓK

2011. december 26., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Varga András

Érdemes megkérni a horgászni járó rokont vagy ismerőst, hogy ne dobja vissza az aprócska halakat, hiszen igazán ízletes olajos halat készíthet bárki házilag is. Íme egy régi, Erdélyből származó recept.

Bármilyen halból készíthető olajos hal, legyen kicsi vagy nagy, egy a lényeg, meg legyen pucolva. A pucolt halakat fel kell darabolni, majd ha ezzel megvagyunk, alaposan be kell sózni, és egy napig állni kell hagyni.

Kibélelünk egy lábast vagy fazekat alufóliával, majd fűszerekkel (babérlevél, szegfűbors, feketebors, mustármag) rétegezve belerakjuk a pucolt, darabolt, sózott haldarabokat, és annyi étolajat öntünk rá, amennyi ellepi.

Fontos, hogy az olajat mérni kell, ugyanis egy literhez másfél deciliter 10%-os ecetet kell adni, s csak ezután kezdhetjük el főzni.

A főzés elég hosszadalmas, három-négy óra is lehet. Nagyon kis lángon kell főznünk, így a haldarabok egybe maradnak. A főzést addig kell folytatni, amíg az olaj teljesen le nem tisztul.

Amikor kész, fontos hogy még forrón kiszedjük és kis csavaros üvegekbe rakjuk. A hosszú főzés, és az ecet megteszi hatását, még a nagyobbacska halak gerince is puhára fő. Hűtés nélkül is sokáig eláll.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig egy hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.80.19.102 IP címről szól hozzá.

  • 1. székelygyerek hozzászólt ekkor: 2011. december 27., kedd, 08:50
    Válaszolok

    egyszer kóstoltam…mint a lakodalmas kutya úgy f.stam tőle:)

Ugrás az oldal tetejére