Közélet

Nosztalgia- és PESA-járattal indult el az 1-es műszaki átadása (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Nosztalgia- és PESA-járattal indult el az 1-es műszaki átadása (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2011. december 8., csütörtök
Nosztalgia- és PESA-járattal indult el az 1-es műszaki átadása (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A 103 éves nosztalgia-villamos felvezetésével végigment az 1-es villamosvonal belvárosi szakaszán a próbajárat, ezzel elkezdődött a műszaki átadás-átvétel.

Az Indóház térről egy matuzsálem korú, Szeged első villamostípusának számító úgynevezett "győri villamos" vezette fel az új PESA-t az Aradi vértanúk teréig. E próbajárattal kezdődött el csütörtökön kora délután az 1-es villamos vonalának műszaki átadása-átvétele. A tervek szerint december 15-én ismét közlekedhetnek a járművek Szeged legforgalmasabb villamosvonalán. Az üzemi próba előtt

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) városfejlesztési tanácsnok elmondta, hogy az 1-es villamos felújításának harmadik szakasza fejeződött be. "Ha a műszaki átadáson a szakemberek mindent rendben találnak, december 15-től a szegediek újra közlekedhetnek a vonalon. Jelenleg a Széchenyi térnél folynak munkák, ott a posta és a bíróság épülete között füvesítik a vágányt" – tette hozzá.

Hüvös László

(Fidesz-KDNP), a körzet önkormányzati képviselője kiemelte: Alsóváros ezzel a felújítással egy impozáns, új közösségi teret is kapott. "Szegedre a vasútállomásra érkező vendégekre a város egyből rámosolyog az Indóház tér küllemével" – fogalmazott az eseményen, ahol jelen volt

Tóth István Tibor

is. Az SZKT ügyvezetője reményét fejezte ki, hogy a következő tíz-húsz-harminc évben a szegediek megelégedésére fog üzemelni a felújított vonal. Ezután Szeged első villamosa, az 1908-ban üzembe állított, úgynevezett "győri villamos" ment végig először a felújított belvárosi szakaszon. Később követte őt a 103 évvel fiatalabb "kollégája", az új PESA, így múlt és jelen szimbolikájában kezdődhetett meg a műszaki átadás-átvétel folyamata.

A polgármesteri kabinet reakciója

A fideszes képviselők sajtótájékoztatójára reagálva a szegedi polgármesteri kabinet vezetője,

Szabó Sándor

az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

A tervek szerint Botka László polgármester december 15-én, csütörtökön adja át a megszépült Indóház teret és az új pályáján elindított 1-es villamost a nagyközönségnek és a forgalomnak. A közgyűlés december 16-án dönthet a 2-es villamos megindításáról, amely a műszaki átadás után március elejére várható. A polgármester egyébként megértően vette tudomásul, hogy a fideszes képviselők mai sajtótájékoztatójukon előre osztoznak a szegediek örömében – bár nehezen feledhető, hogy ugyanezen beruházásokért az elmúlt években folyamatosan támadták és akadályozták a polgármestert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.