Bukaresti felfedezés: Székelyföldön “kétszer” van újév

2011. december 31., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Hetven év után felfedezte a bukaresti sajtó, hogy Székelyföldön kétszer köszöntik az újévet: éjfélkor és éjjel egy órakor is koccintanak a romániai magyarok. A „hírt” a Gândul napilapra hivatkozva több román hírportál, televízió is átvette – adja hírül az Erdély Ma hírportál.

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat támogatásával megtartandó szabadtéri szilveszteri rendezvény alatt két tűzijátékra is sor kerül, az egyiket éjfélkor, a másodikat egy órakor csodálhatják meg a város lakói. Antal Árpád polgármester elmondta, érdekes, hogy a bukaresti újságírók most tudták meg, hogy a romániai magyarok kétszer köszöntik az újesztendőt, holott ez már hetven éve így van, a kommunizmus évtizedeiben is az erdélyi magyarok éjfélkor és a közép-európai időzóna szerint köszöntötték az újévet.

„Ez arra a viccre emlékeztet, hogy Ion többéves barátság után megjelenik Jánosnál egy baltával, mert most tudta meg, hogy a magyarok négyszáz évvel ezelőtt megölték Mihai Viteazult” – mondta a polgármester. Bízik benne, hogy kétszeres újévköszöntést nem túlozzák el, és nem riogatnak majd az ország feldarabolásának veszélyével.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig egy hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.162.255.186 IP címről szól hozzá.

  • 1. Édes erdély hozzászólt ekkor: 2012. január 1., vasárnap, 18:56
    Válaszolok

    Miért csak a Székelyföldön? Egész Erdélyben ez a szokás, csak a gyütt-ment idegenek, akiket az utóbbi évtizedekben telepítettek be Erdélybe a Kárpátokon túlról nem tartják ezt a szokást.

Ugrás az oldal tetejére