Bukaresti felfedezés: Székelyföldön “kétszer” van újév

Hetven év után felfedezte a bukaresti sajtó, hogy Székelyföldön kétszer köszöntik az újévet: éjfélkor és éjjel egy órakor is koccintanak a romániai magyarok. A „hírt” a Gândul napilapra hivatkozva több román hírportál, televízió is átvette – adja hírül az Erdély Ma hírportál.

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat támogatásával megtartandó szabadtéri szilveszteri rendezvény alatt két tűzijátékra is sor kerül, az egyiket éjfélkor, a másodikat egy órakor csodálhatják meg a város lakói. Antal Árpád polgármester elmondta, érdekes, hogy a bukaresti újságírók most tudták meg, hogy a romániai magyarok kétszer köszöntik az újesztendőt, holott ez már hetven éve így van, a kommunizmus évtizedeiben is az erdélyi magyarok éjfélkor és a közép-európai időzóna szerint köszöntötték az újévet.

„Ez arra a viccre emlékeztet, hogy Ion többéves barátság után megjelenik Jánosnál egy baltával, mert most tudta meg, hogy a magyarok négyszáz évvel ezelőtt megölték Mihai Viteazult” – mondta a polgármester. Bízik benne, hogy kétszeres újévköszöntést nem túlozzák el, és nem riogatnak majd az ország feldarabolásának veszélyével.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

  • '>
    1. Édes erdély
    2012. január 1., vasárnap, 18:56
    Válaszolok

    Miért csak a Székelyföldön? Egész Erdélyben ez a szokás, csak a gyütt-ment idegenek, akiket az utóbbi évtizedekben telepítettek be Erdélybe a Kárpátokon túlról nem tartják ezt a szokást.