Kultúra

Napsugaras Borestek az Alsóvárosi Tájházban

Napsugaras Borestek az Alsóvárosi Tájházban

2011. november 8., kedd
Napsugaras Borestek az Alsóvárosi Tájházban

A hagyományos szegedi népi építészet és életmód emlékét helyben megőrző napsugárdíszes Nyíl utcai tájházban hívják életre a Napsugaras Boresteket, ahol beszélgetés, felolvasás és borkorcsolyák kíséretében mutatkozik be minden alkalommal egy-egy neves borász.

Szabó Magdolna

néprajztudós, muzeológus, az est egyik szervezője a célokkal kapcsolatban elmondta, hogy szeretnének meghívni a tájházba és egy hangulatos borkóstolón bemutatni a legjobb magyar borászokat, lehetőséget teremteni ezzel a személyes találkozásra borász és borkedvelő között. Szűk, baráti körben, újra és újra ráirányítanák a figyelmet a borra, a természet és ember teremtette legnemesebb italra. „Az Alsóvárosi Tájház egy új alsóvárosi kulturális központ, amely még keresi, alakítja rendszeres programjait, s ebben szeretnénk megtalálnia a helyünket. Szegeden ugyan a borszaküzletek és néhány bortársaság szervez borvacsorákat, borkóstolókat, de ilyen helyszínen, környezetben nem. Szeretnénk az alsóvárosi kultúrának is a részesei lenni kezdeményezésünkkel, külön várjuk az itt élőket az eseményre” – mondta el portálunknak a borest társszervezője,

Dlusztus Imre

, az Elitbor.hu főszerkesztője, borszakíró, aki a borászokkal beszélget majd.

A vendég

A Napsugaras Borestek első meghívott „alkimistája”

Demeter Csaba

lesz, aki 2011-ben az „Év ifjú bortermelője” címet nyerte el. A legendás egri Kőlyuk-pincesoron található borászatában valódi kézműves borok születnek, mivel az erjesztés és az érlelés is természetes körülmények között, fahordókban történik. Demeter Csaba borait nemcsak az érett, húsos ízek jellemzik, hanem az elsődleges aromákat kiegészítő gyümölcsösség is. A pincészetben igazi csapatmunka folyik, ami egy példaértékű marketingtevékenységgel párosul. (További tervezett vendégek:

Günzer Tamás, Béla Zoltán, Koch Csaba, Taschner Kurt.

)

A borkóstoló biztos szereplői:

Márton 2011 – újbor; menoir – ismertebb nevén medoc noir Hanga 2010 – hárslevelű, olaszrizling Eger Csillaga 2010 – hárslevelű, chardonnay, szürkebarát, rajnai rizling, olaszrizling Rosé 2010 kékfrankos, merlot, cabernet franc ½ 8 - Siller 2009 – merlot, pinot noir, kékfrankos, menoir Törökverő 2009 – kékfrankos, cabernet franc, merlot Bikavér Selection 2006 – kékfrankos, cabernet franc, menoir XY 2007 cabernet franc, merlot, kékfrankos

Időpont és helyszín

A rendezvényt a Nyíl utca 43. szám alatti Napsugaras Tájházban tartják november 10-én (csütörtökön) 17 órai kezdettel, a belépő: 1200 Ft (borok, falatkák és élmény). A részvételi díjat banki átutalással is lehet fizetni vagy a helyszínen az est előtt. Bankszámlaszám: K&H 10401268 - 755535552 - 55521001.

Megközelítés:

(a Marika Panzió mellett) 74-es busszal az alsóvárosi templom utáni megállótól gyalog 500 méter.

További információk:

www.elitbor.hu

Támogatók:

Tourinform, Elitbor, SZEGEDma.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.