Gazdaság

Leminősítette Magyarországot a Moody's (FRISSÍTVE)

Leminősítette Magyarországot a Moody's (FRISSÍTVE)

2011. november 25., péntek
Leminősítette Magyarországot a Moody's (FRISSÍTVE)

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A magyar kormány szerint a leértékelésnek semmilyen valós alapja nincs, ezért nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként.

A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátást hagyott érvényben. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a leminősítésnek nincsen alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be: 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés, a folyó fizetési mérleg szufficites, 2011-ben, 7 éves Európai Uniós tagságunk óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt - hangsúlyozzák. A tárca közölte, "a forint gyengülését nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt".

Rogán: nem indokolt a lépés

Rogán Antal

, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának fideszes elnöke egy reggeli televíziós műsorban elmondta: nem tartotta indokoltnak a Moody's lépését, mert Magyarország fundamentumai nem rosszak, sőt jobbak, mint néhány környező országé. A TV2 Mokka című műsorában Rogán Antal kifejtette: a magyar államháztartási hiány nem vethető össze például a portugállal, vagy a görögországival, ahol 7-9 százalékos államháztartási hiányt kell csökkenteni, míg Magyarországon a hiány 3 százalék. Hozzátette azt is, hogy a magyar fizetési mérleg pozitív. A gazdasági bizottság elnöke elmondta: ugyanakkor a Moody's helyesen állapította meg, hogy van egy súlyos örökség, mind az államnál, mind a családoknál óriási devizaadósság halmozódott fel, de az elmúlt másfél évben a kormány mindent megtett, hogy ennek a kockázatát mérsékelje. "Azt érezzük, hogy hetek óta egy koncentrált és erős támadássorozat folyik a forint ellen, s úgy gondolom, hogy a Moody's lépése, amit nem tartok indokoltnak, ebbe a körbe tartozik" - fogalmazott a Fidesz politikusa. Magyarország államadós-besorolása a másik két nagy hitelminősítőnél - Standard & Poor's, Fitch Ratings - továbbra is a befektetési ajánlású sávban, annak alsó szélén van, egyaránt "BBB mínusz" osztályzattal. Az S&P néhány órával a Moody's csütörtök éjjeli bejelentése előtt tett utalást arra, hogy valószínűleg február végéig dönt a magyar adósosztályzatról, az IMF/EU-tárgyalások esélyeinek értékelése után.

Fel kell gyorsítani a Széll Kálmán Tervet

Pénteken kora délelőtt árfolyammélypont közelébe esett a forint az euróval szemben a Moody's hitelminősítő magyar szuverén besorolásra adott rontását követően. Az eurót délelőtt kilenc óra után 316,74 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a csütörtök délutáni 311,36 forintos és csütörtök délelőtti 308,82 forintos jegyzések után. Pénteken a legmagasabb euró jegyzés 317,25 forinton történt. A forintárfolyam mélypontja az idén november 14-én, 317,85 forintos eurójegyzésen volt.

Suppan Gergely

, a TakarékBank elemzője azt mondta: a Moody's lépése ráirányította a figyelmet arra, hogy az államháztartási egyensúly érdekében fel kell gyorsítani a Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogramot alátámasztó törvénykezést. Ha az EU és az IMF látja, hogy biztosítva van, hogy 2013-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány, Magyarország mostani besorolása már ez nem lenne - jegyezte meg.

Charles Robertson

, a Renaissance Capital vezető közgazdásza szintén úgy vélte, a leminősítés reformokra ösztönözheti Magyarországot.

Árokszállási Zoltán

, a Erste Bank elemzője meglepőnek nevezte a minősítési lépést az után, hogy néhány órával korábban a Standard & Poor's bejelentette, a következő 90 napig nem fogja megváltoztatni Magyarország besorolását. Abból a szempontból viszont nem volt meglepő a leminősítés, hogy a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája jelentős befolyásoló erő, és ezt a hitelminősítő is jelezte indoklásában. A forint és a magyar államkötvény piacán már egy jó ideje a nem befektetői kategóriába sorolt papírokhoz hasonló áron forognak a magyar állampapírok és a forint - tette hozzá az Erste elemzője, aki szerint negatív lesz a hatása a leminősítésnek. A piacokon további gyengülés lehet, de talán nem lesz végzetes a piaci reakció. Az elemző kifejtette: az MNB Monetáris Tanácsa kedden tart kamatdöntő ülést, a leminősítés mindenképpen növeli a kockázatát egy kamatemelésnek, de nehéz megmondani, végül mi lesz. A reálgazdaságnak nem lenne szüksége kamatemelésre, az állam finanszírozási helyzete viszont nem enged meg egy kamatcsökkentést, inkább kamatemelést indokolna. Ezek a szempontok ütközhetnek a monetáris tanácsban, de nőtt az esélye egy kamatemelésnek - mondta Árokszállási Zoltán. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,76 pontos csökkenéssel, 16.441,74 ponton nyitott pénteken, a csütörtöki záró értékéhez képest 3,13 százalékkal gyengült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.