Fa és erdő a szegedi várban + FOTÓK

2011. november 4., péntek • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Illés Tibor

Lovelock angol vegyész szerint a Föld olyan értékű önszabályozó képességekkel bír, hogy az egyetlen globális méretű élőlénynek tekinthető – hangzott el a „Fától az erdőt…” című tárlat megnyitóján pénteken a szegedi várban, ahol többek között több millió éves növényi őskövületek, mammutrekonstrukciók és preparált állatok várták az érdeklődőket.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, örül, hogy a természettudományok ismét előtérbe kerültek egy kiállítás erejéig, és hogy a Móra Ferenc Múzeumban jól megfér egymás mellett a humán és természettudományos gondolkodás – kevés ilyen múzeum létezik Magyarországon.
Súlyos milliárdokat fizetnek ki az emberek azért, hogy a levegőt tudják szennyezni – az erdő az oxigént viszont ingyen adja – kezdte köszöntőjét Gaskó Béla, általános múzeumigazgató-helyettes, a természettudományi osztály vezetője. Azon döntéseket, amiket mi nem hozunk meg, fiaink, unokáink fogják meghozni, ehhez azonban természettudományos ismeretekre is szükségük lesz – jóllehet azt látjuk, éppen ezek kapnak egyre kisebb teret az iskolákban – tette hozzá a szakember.

A kiállítás jelzésszerűen felvillant Magyarország erdeiből egy-egy jellegzetességet, a tárlatot igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály megtalálja benne a neki megfelelőt. Az érdeklődők találkozhatnak a hazai erdők jellegzetes állataival, a rókával, nyúllal, őzcsaláddal vagy a nem régiben visszatelepített hóddal, mely Gaskó Béla szerint jól mutatja, hogy milyen sikeres lehet az állatvédelem. Az élővilág mellett a fa hasznosításának érdekességeit is bemutatják hajó- és szélmalommakettek, fűrészmalommásolatok segítéségével.
A kiállítás messziről indít: a jégkori állatok csontjaitól végigkísérhetjük az erdők történetét, így hazánk erdeinek tízezer éves múltjába is betekinthetünk. Mária Terézia vezette be az erdészeti ismeretek tanítását a selmeci Bányászati Akadémián – ebből az időszakból egy korabeli fűrészmalom és egy egykarú gyökérkitépő mását láthatják az érdeklődők. Az ő idejében született meg az első erdőrendtartás is 1769-ben, mely ajánlásokat tartalmazott az erdők gondozására. Egy 1885-ös erdészeti térkép és erdészviseletek repítik vissza a látogatókat a 19. századba. A fafeldolgozás folyamatát kézi eszközök, fűrészek szemléltetik, a szállítás folyamatát pedig korabeli fotók és kotróhajók, úsztatók makettjei mutatják be. A fa és az építészet kapcsolatát haranglábak, a torockói boronaház makettje és egy szélmalom erőátviteli makettje illusztrálja.

Tekintse meg a sast extra felbontású képünkön!

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 6 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.56.73 IP címről szól hozzá.

 • 6. emberke hozzászólt ekkor: 2011. november 5., szombat, 11:58
  Válaszolok

  Szerintem visszataszítóak ezek a kitömött állatok. Olyan mintha Pathologiai Intézetben sétálna az ember.

 • 5. felső hármas hozzászólt ekkor: 2011. november 5., szombat, 08:45
  Válaszolok

  neki legalább van. :- )

 • 4. Lopland hozzászólt ekkor: 2011. november 4., péntek, 20:50
  Válaszolok

  Pedig látható a nagyi protkója is :-)

 • 3. grínpísz hozzászólt ekkor: 2011. november 4., péntek, 20:03
  Válaszolok

  utálom a kitömött állatokat

 • 2. rezső hozzászólt ekkor: 2011. november 4., péntek, 20:02
  Válaszolok

  ezt nem lehetne politikamentessé tenni?

 • 1. voltmegyei hozzászólt ekkor: 2011. november 4., péntek, 20:00
  Válaszolok

  én is örülök magyar annának:) nyugodtan beülhetett volna a preparált állatok közé.

Ugrás az oldal tetejére