Közélet

Egy zöldkanyar Európa jövőjéért + FOTÓK

Egy zöldkanyar Európa jövőjéért + FOTÓK

2011. október 11., kedd
Egy zöldkanyar Európa jövőjéért + FOTÓK

Philippe Lamberts, az Európai Zöld Párt (EGP) szóvivője szerint a Green New Deal, azaz a Zöld Fordulat hozhat csak kiutat a gazdasági-pénzügyi válságból, ami egy gazdaságot, társadalmat átható folyamat. A képviselő szegedi előadásán beszélt erről a változásról hétfő este. Az európai politikus ugyan nem ért egyet Orbán Viktor adópolitikájával, de "tökös miniszterelnöknek" tartja.

„Nagyon egyszerű az, amit szeretnénk: emberhez méltó életet élni. A méltó élet viszont a pénzügyek, az egészség, a szabadidő vagy akár az energiafelhasználás területéig hat. Az egész világ viszonylatában eddig csak néhány kivételezettnek volt osztályrésze e teljességet élni. Ez azok költségére történt, akik nem tartoztak közéjük. Ennek a századnak a kihívása, hogy szeretnénk boldog életet azoknak is, akik kimaradtak ebből a körből” – hangsúlyozta előadása kezdetén a képviselő. „És mindeközben ügyelnünk kell arra, hogy ne tegyük tönkre a Földet, legyünk tisztában bolygónk eltartóképességével. Sokan a korlátlan fejlődésben hisznek, de azt látom, hogy egy fizikai világban a korlátlan fejlődés nem létezik, egyszer elérjük a határt. Ha például elektromos autóra váltunk, akkor 10-15 év alatt kimerítjük a lítium-készletünket, tehát nagyon komplexen kell átgondolnunk, hogy miként és hogyan változtassunk gazdasági-társadalmi rendszerünkön, ezért mondom, hogy szerteágazó ez a kérdés” – fűzte hozzá.

A hiteles zöld politika

„ A zöldek, a politikai-ökológia szintjén nagy potenciállal rendelkeznek. Többre hivatott ez a gondolkodás, mint a századfordulón a liberalizmus, vagy a huszadik század derekán a szocializmus volt, ez az irányvonal nem bukik majd el, ha megértetjük az emberekkel, hogy mit is jelent ez az út. Európában a gazdasági összeomlás szélén élünk, a fogyasztásunk spekulációra épül, válaszokat akarnak látni az emberek a pénzügyi kérdésekre. Először meg kell ezt adnunk az embereknek. Ennek képviseletéhez hiteles emberekre van szükség, és nem utolsó sorban egységes fellépésre. Ha azt látják, hogy a zöldeknek harcolniuk kell egymással, elveszítjük a hitelünket. Ez a három faktor az európai zöldek sikerének a lényege” – beszélt a zöld pártok lehetőségeiről, helyzetéről Philippe Lamberts, aki kiemelte, hogy az LMP előtt nem nagyon volt sikerélményük Kelet-Európában és szeretnének bekerülni az élvonalba szakmaiság, hitelesség és képviselet tekintetében egyaránt.

A Zöld Fordulat és a kaszinó

New Deal

A New Deal Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és kormányzata politikája 1933 és 1939 között. Az 1932-es választási hadjárat során Roosevelt új irányvonalat ígért választóinak. A nagy gazdasági világválságból való kilábalást a gazdasági folyamatokba való állami beavatkozással akarta elérni. Annak ellenére, hogy néhány rendelkezést a legfelsőbb bíróság érvénytelenített, a New Deal jelentős és hosszan tartó hatást gyakorolt az amerikai gazdaságra, társadalomra és kormányzatra.
Az európai politikus szerint a Green New Deal, azaz a Zöld Fordulat a kivezető út a válságból. „Meg kell vizsgálnunk a befektetéseket. Olyan modellt szükséges felállítanunk, amely belefér a bolygónk struktúrájába. Az energia, az egyensúly a termelés-fogyasztás körében, vagy a közlekedés, hulladékgazdálkodás, területén” – fogalmazott. A politikus szerint a rövidtávú megtérülés gazdaságfilozófiája miatt jelenleg az ipar, a nagyvállalatok nem fektetnek be a zöld energiába, erőforrásokba, ahogy a szociális védelembe se, pedig főként előbbiek miatt lehet a társadalom fenntartható. Lamberts szerint eme alappillérekhez párosul még a kutatásfejlesztés és az oktatás preferálása is. „Ha megnézzük az átlagembereket, vállalkozásokat, bár van pénzük, de nem mernek befektetni, mert a befektetői környezet nagyon bizonytalan. Pedig igazából ők működtetik alulról a gazdaságot” – tette hozzá, kiemelve, hogy egyre inkább a konkrét szabályozás a megoldás, amelynek sok aspektusa van. Pl. ha meghatározzuk, hogy meddig kell áttérni energiatakarékos izzók használatára, vagy a széndioxid kibocsájtás területén irányszámokat állítunk és követelünk, az ösztönzi az ipart, hogy befektessen a megújuló energiába. „ A pénzpiacot pedig rá kell ébreszteni arra, hogy nem lehet évente 20-25%-os növekedéssel hosszú távon működtetni egy pénzintézetet. Ez azt jelenti, hogy vagy monopóliuma van, vagy olyan kockázatos befektetésekkel gyarapszik, ami mögött nincs biztosítás” – emelte ki. „Nem lehet a 25 %-os nyereséget ígérő kaszinót félig bezárni; az emberek is 25 %-os megtérülést szeretnének, de ez csak a kiváltságosoknak adatik meg.”

Lamberts: Orbán egy "tökös miniszterelnök"

„A változásnak azonban a demokrácián kell nyugodnia. Ez nem fog menni fentről lefelé, mint a kommunizmusban, hogy a Nagy Testvér üzen. Mobilizálni kell a társadalmat. Meg kell mutatni fent az irányelveket, de ehhez alulról szükséges a támogatást megszerezni.” A zöldek európai szóvivője szerint elengedhetetlen, hogy az európai zóna együtt kezdjen el „játszani”. „A pénzügyi uniót nehéz együtt tartani közös adózási, politikai rendszer nélkül. Így nem elég erős. A politikai integráció határába kell lépnünk és bizonyos szintre ’fel kell emelni’ függetlenségünket. Szövetségben dolgozzunk, ahol az új dolog az elszámoltathatóság, persze ezt a változást nem vezethetjük be támogatás nélkül, páneurópai népszavazást tudok elképzelni ebben az ügyben.” Lamberts egyebek mellett beszélt még arról is, hogy az államvezetőknél hiányzik a politikai bátorság, a tulajdonosi szemlélet. A nagy bankigazgatók nem tárgyalnak, hanem ultimátumot adnak, diktálnak Európa vezető politikusainak. „Sokat kritizáljuk Orbánt az alkotmány és a médiatörvény miatt, az egykulcsos adórendszer pedig egyenesen tévút, de olyan döntéseket képes meghozni például a multik megadóztatásával kapcsolatban is, amiért tisztelem és ’tökös’ miniszterelnöknek tartom. Szeretnék több bátorságot látni Cameron, Merkel, Sarkozy részéről is, mikor a bankokkal tárgyalnak. Azt kell mondaniuk: legyen kisebb a bankod, kevésbé jövedelmező, mert 25 %-os növekedéssel nem dolgozhatsz. Ezt próbáljuk kommunikálni mi, mint zöldek” – zárta gondolatait Philip Lamberts.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.