Kétszázezren a XV. szegedi halfesztiválon + FOTÓK

A jubileumi halfesztiválra idén is több mint kétszázezer vendég látogatott ki a Tisza partjára. A háromnapos rendezvényen a halkedvelők számtalan bográcsból, serpenyőből, sütőből kóstolhatták meg mindazokat az étkeket, melyek halból elkészíthetők.

A folyóba nyúló rondellán idén is ott állt a Fehértói Halászcsárda ötezer literes óriásbográcsa, hogy feneketlen gyomrából ezrek ízlelhessék a szegedi halászlevet.
„Nehéz megbecsülni a látogatók számát, hiszen ez nem belépős rendezvény volt” – mondta el portálunknak Frank Sándor szervező. „Az óriásbográcsunkból az idén is több mint negyvenezer adag hallé fogyott, így ha csak minden ötödik ember fogyasztott belőle, megvan a kétszázezer látogató.”

Szögedi, bajai

Persze a hallének sokfajta elkészítési módja ismert, mégis a szögedi passzírozott és a bajai tésztás között régóta „dúl a harc”. Ezen a hétvégén mindkét fajta megkóstolható volt, a szombati napon pedig, a Partfürdőn megrendezett főzőversenyen több mint kétszáz nevező főzte a különlegesebbnél különlegesebb halleveket.

„A rendezvény célja évek óta kettős” – mesélt a jubileumi rendezvényről a Venesz-díjas mesterszakács. „Egyrészt szeretnénk újra a halétkek felé fordítani a magyar közönséget, másrészt az amatőr főzőkön keresztül meg is tanítani ezeknek az elkészítését. Évente Magyarországon már tíz kiló fölött fogyasztanak az emberek halat, a Partfürdőn pedig a rengeteg jó minőségű hallé is jelezte, hogy egyre többen szeretnek és tudnak is halászlevet készíteni.”

Harcsakolbásztól a haltepertőig

A Partfürdőn több vendéglátóipari szakiskola vonult fel remek – szemnek és szájnak is tetsző – étel és terítékbemutatójával, köztük például egy egri iskola is, akik harcsából készített kolbászkákkal lepték meg az arra járókat.

A Huszár Mátyás-rakparton rotyogó és sülő finomságokkal számtalan vendéglő és halászcsárda próbálta betömni a népes vendégsereg gyomrát, miközben a nagyszínpadon egymást követték a koncertek és műsorok. Újdonságnak számított az a klinikai rakpartszakaszon felállított kisszínpad, ahol színházi előadásokkal, népzenei koncertekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, a vasárnapi napot és egyben az idei Halfesztivált színpompás tűzijáték zárta.

7 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  7. N.P-
  2011. szeptember 6., kedd, 20:56
  Válaszolok

  Mondjuk az összes kép kb. 200 m-es sugarú körben készült, de ez ugye nem a National Gegraphic és nem is lesz az….

 • '>
  6. néző
  2011. szeptember 6., kedd, 09:45
  Válaszolok

  úgy látszik Frank elkapta Botkától a nagyzási mániát. lehet hogy túl sokat voltak együtt. milyen 200 ezer emberről beszél?

 • '>
  5. lomposfarkas
  2011. szeptember 6., kedd, 09:43
  Válaszolok

  olyan zsibvásár volt az egész, de Frank elvtárs biztosan az összes hűtőjét kiürítette.

 • '>
  4. Compiler667
  2011. szeptember 5., hétfő, 12:41
  Válaszolok

  ja lóditani azt tudnak egyesekk

 • '>
  3. lopnek_ma
  2011. szeptember 5., hétfő, 09:34
  Válaszolok

  akkor lehettek 2o ezren max
  😛

 • '>
  2. Lopland
  2011. szeptember 5., hétfő, 09:24
  Válaszolok

  Erre vannak standardok.
  pl.: Végy egy adott területet, számold meg ott hányan vannak, majd szorozd fel a tényleges terület nagyságával. Ha sok a mászkálás 20%-kal többen vannak, ha csak álló rendezvény van – koncert – akkor 5%-kal kevesebben vannak.
  Itt azt olvastam, hogy 40 ezer halászlevet eladtak. Ergo minimum 80 ezren már biztos voltak, de a 200 ezres becslés se túlzó.
  Sőt ugye ez csak becslés, de legalábbis tömegszinten sztem megállja a helyét.

 • '>
  1. letenye
  2011. szeptember 5., hétfő, 09:17
  Válaszolok

  Érdekelne, hogy milyen támpontok alapján számolják ki egy ingyenes közterületi rendezvényen, hogy mennyien voltak.