Kétszázezren a XV. szegedi halfesztiválon + FOTÓK

A jubileumi halfesztiválra idén is több mint kétszázezer vendég látogatott ki a Tisza partjára. A háromnapos rendezvényen a halkedvelők számtalan bográcsból, serpenyőből, sütőből kóstolhatták meg mindazokat az étkeket, melyek halból elkészíthetők.

A folyóba nyúló rondellán idén is ott állt a Fehértói Halászcsárda ötezer literes óriásbográcsa, hogy feneketlen gyomrából ezrek ízlelhessék a szegedi halászlevet.
„Nehéz megbecsülni a látogatók számát, hiszen ez nem belépős rendezvény volt” – mondta el portálunknak Frank Sándor szervező. „Az óriásbográcsunkból az idén is több mint negyvenezer adag hallé fogyott, így ha csak minden ötödik ember fogyasztott belőle, megvan a kétszázezer látogató.”

Szögedi, bajai

Persze a hallének sokfajta elkészítési módja ismert, mégis a szögedi passzírozott és a bajai tésztás között régóta „dúl a harc”. Ezen a hétvégén mindkét fajta megkóstolható volt, a szombati napon pedig, a Partfürdőn megrendezett főzőversenyen több mint kétszáz nevező főzte a különlegesebbnél különlegesebb halleveket.

„A rendezvény célja évek óta kettős” – mesélt a jubileumi rendezvényről a Venesz-díjas mesterszakács. „Egyrészt szeretnénk újra a halétkek felé fordítani a magyar közönséget, másrészt az amatőr főzőkön keresztül meg is tanítani ezeknek az elkészítését. Évente Magyarországon már tíz kiló fölött fogyasztanak az emberek halat, a Partfürdőn pedig a rengeteg jó minőségű hallé is jelezte, hogy egyre többen szeretnek és tudnak is halászlevet készíteni.”

Harcsakolbásztól a haltepertőig

A Partfürdőn több vendéglátóipari szakiskola vonult fel remek – szemnek és szájnak is tetsző – étel és terítékbemutatójával, köztük például egy egri iskola is, akik harcsából készített kolbászkákkal lepték meg az arra járókat.

A Huszár Mátyás-rakparton rotyogó és sülő finomságokkal számtalan vendéglő és halászcsárda próbálta betömni a népes vendégsereg gyomrát, miközben a nagyszínpadon egymást követték a koncertek és műsorok. Újdonságnak számított az a klinikai rakpartszakaszon felállított kisszínpad, ahol színházi előadásokkal, népzenei koncertekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, a vasárnapi napot és egyben az idei Halfesztivált színpompás tűzijáték zárta.

7 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

  • '>
    7. N.P-
    2011. szeptember 6., kedd, 20:56
    Válaszolok

    Mondjuk az összes kép kb. 200 m-es sugarú körben készült, de ez ugye nem a National Gegraphic és nem is lesz az….

  • '>
    6. néző
    2011. szeptember 6., kedd, 09:45
    Válaszolok

    úgy látszik Frank elkapta Botkától a nagyzási mániát. lehet hogy túl sokat voltak együtt. milyen 200 ezer emberről beszél?

  • '>
    5. lomposfarkas
    2011. szeptember 6., kedd, 09:43
    Válaszolok

    olyan zsibvásár volt az egész, de Frank elvtárs biztosan az összes hűtőjét kiürítette.

  • '>
    4. Compiler667
    2011. szeptember 5., hétfő, 12:41
    Válaszolok

    ja lóditani azt tudnak egyesekk

  • '>
    3. lopnek_ma
    2011. szeptember 5., hétfő, 09:34
    Válaszolok

    akkor lehettek 2o ezren max
    😛

  • '>
    2. Lopland
    2011. szeptember 5., hétfő, 09:24
    Válaszolok

    Erre vannak standardok.
    pl.: Végy egy adott területet, számold meg ott hányan vannak, majd szorozd fel a tényleges terület nagyságával. Ha sok a mászkálás 20%-kal többen vannak, ha csak álló rendezvény van – koncert – akkor 5%-kal kevesebben vannak.
    Itt azt olvastam, hogy 40 ezer halászlevet eladtak. Ergo minimum 80 ezren már biztos voltak, de a 200 ezres becslés se túlzó.
    Sőt ugye ez csak becslés, de legalábbis tömegszinten sztem megállja a helyét.

  • '>
    1. letenye
    2011. szeptember 5., hétfő, 09:17
    Válaszolok

    Érdekelne, hogy milyen támpontok alapján számolják ki egy ingyenes közterületi rendezvényen, hogy mennyien voltak.