Előkerült a szegedi vár déli kaputornya + FOTÓK, VIDEÓ

varfal03_gs Ásatást végeztek a Móra-parkban, mivel a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) egy trolivezeték-tartó oszlopot szeretett volna a park szélén elhelyezni, azonban mivel a szegedi vár teljes területe fokozottan védett régészeti emlék, így egy 180×180 cm-es szelvényen feltárást végeztek a szakemberek. A kis jelentőségűnek ígérkező munka a szegedi vár pontos helye meghatározásának utolsó epizódjává vált.

“Jelentősebb régészeti emlékekre nem számítottunk, így meglepődtünk, amikor falra bukkantunk” – tájékoztatta portálunkat B. Molnár Csilla ásatásvezető régész. Később kiderült, hogy amit találtak, nem más, mint a szegedi vár déli kaputornyának egy részlete. Az ásatás még jelenleg is folyik, egy keskeny sávban szeretnének rábontani a falra, hogy annak szélességét is meg tudják állapítani.
A vár fennállásának utolsó szakaszában a négyből már csak ez az egy kapu üzemelt. A területet az ásatás befejezése után visszatemetik és renoválják. Az SZKT oszlopának máshova kell kerülnie a fokozott műemléki védelem miatt. Egy vastag betontömb ugyanis nehezítené a későbbiekben a várfalhoz való hozzájutást, ha úgy döntenének, mégis felszínre hozzák és valahogyan láthatóvá teszik a Móra-parkbeli részeket – erre egyébként kedvező lehetőségek esetén vannak távlati tervek – tudtuk meg a régésztől.

varfal07_gs Egy elméleti várkutatás már majd’ 120 éve folyik Szegeden – mutatott rá Horváth Ferenc, a szegedi vár történetének kutatója. Az erődítmény lebontását követően rögtön elkezdődött annak kutatása Reizner János történetíró munkássága folytán, és azóta is tart. A vártemplom feltárásával azután több mint egy évtizede megindult a gyakorlati várkutatás is. “Ettől kezdve folyamatosan figyeltük a környező építkezéseket. A törvényi szabályozás lehetővé tette, hogy előzetesen megkutassuk a terepet, így került sor az északnyugati saroktorony feltárására a Fellebviteli Ügyészség épülete alatt, az északi és a déli várfal vonalának pontosítására, amikor a partfalrendezés tervét nyújtotta be a város pályázatra” – tudtuk meg a régésztől.
Horváth Ferenc azt is elmondta, a török időkben a vár másik három kaputornyát befalazták, mivel katonailag védhetetlenek voltak, így a most megtalált kapurész hosszú időn át a vár egyetlen bejárata volt. Valamikor a 18. század végén egy éjszaka hatalmas robajjal összedőlt ez a középkori építmény. Nem építik újjá, lebontják, csak a falba simuló részét tartják meg. Mikor Ráday Gedeon a közben börtönné vált erődítménybe begyűjti a betyárokat, már nincs kaputornya a várnak, csak tölgyfakapu áll a helyén. Ez az állapot marad a nagyárvízig, a bontásig.

1686-ból, a török alóli felszabadulás idejéből egy Marsigli nevű olasz hadmérnök lerajzolja az egész, négyzet alaprajzú várat, külön a védműveket, és jól látható ezen a négyzet alaprajzú déli kaputorony a szoknya alakú csúcsos tetővel. Egy 1709-ből származó kegyképen pedig világosan kivehető, hogy ragyogó piros cseréptető fedi az egész várat. A törökök sokat javították az építményt, de új részt nem tettek hozzá. “Mostmár hajszálpontosan meg tudjuk mondani, hol volt a déli bejárat, az északnyugati saroktorony, a vízitorony máig látható – vagyis eljutunk lépésről lépésre addig a pillanatig, hogy szinte előttünk áll a vár, és bármikor, ha erre szándék jelentkezik, akár az útburkolatban is rekonstruálni tudjuk az egykori középkori szegedi vár alaprajzát. Ez pedig nagy dolog egy földig lerombolt középkori építmény esetében” – összegzett Horváth Ferenc.

Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is!

10 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  10. Lajoska67
  2011. augusztus 3., szerda, 16:37
  Válaszolok

  6. Le vagy maradva. Október óta már a narancs-kettőskereszt banda ügyködik Szegeden, a kérdés tehát akkor már inkább az, hogy Póda vagy Gyimesi vagy egy másik nézte ki a területet magának…

 • '>
  2011. augusztus 3., szerda, 13:53
  Válaszolok

  ál-trianon,nyugtatot szedjél be
  amig nem késö

 • '>
  8. Trianon
  2011. augusztus 3., szerda, 13:12
  Válaszolok

  Vissza is temetik a lyukat és nem hozzák fel amit találtak?! Akkor ez végképp mire jó? A régi vár alaprajzának úttestre vésése remélem elmarad. Nem kell több károkozás. Ennyi sok energia befektetéssel értelmes helytörténeti őrző munkát lehetne csinálni, a tápéi molnárok életéről alig van info.

 • '>
  7. Trianon
  2011. augusztus 3., szerda, 13:07
  Válaszolok

  Ez a lyuk a földbe ásva mire való? Megvan a torony teteje 10 méter mélyen? Mit csináljunk vele? Ha lenézünk a kút fenekére ott egy kupac vizes tégla? Ezért kár volt. Attila sírját találjátok meg!

 • '>
  6. belvárosi
  2011. augusztus 3., szerda, 11:59
  Válaszolok

  Remélem a városromboló MSZP-s banda nem akar a várral semmit kezdeni, mert annak katasztrófa lenne a vége.

 • '>
  5. nélkül
  2011. augusztus 2., kedd, 21:55
  Válaszolok

  Egyébként meg ez a mennyibe kerül az adófizetőknek: hidd el, olcsóbb, mint gondolnád. Inkább erre költsék az adóforintjaimat, mint négyesmetrótra, ami sok szakaszon másikkal párhuzamos, síkságra völgyhídra meg síkságra alagútra. Mellesleg Szegednek is dukálna a harmadik híd.

 • '>
  4. gameower_lesz_n
  2011. augusztus 2., kedd, 20:41
  Válaszolok

  bilike te mit dolgozol,amugy?

 • '>
  3. gameower_lesz_n
  2011. augusztus 2., kedd, 20:40
  Válaszolok

  ugyan ,a centrum gödör szebb talán?
  igaz már 20 éves fák nöttek ki az oldalán))
  parkositva lett ingyen)

 • '>
  2. Ábel
  2011. augusztus 2., kedd, 20:29
  Válaszolok

  A szegedi várat a következő városvezetésnek mindenképpen kiemelt városmarketing szereppel kell felruháznia. Reméljük nem kell sokat várni.

 • '>
  1. Biglike
  2011. augusztus 2., kedd, 19:49
  Válaszolok

  Örülök, de ez mennyibe került nekünk, adófizetőknek? És mi az értelme? Leásnak és majd meg lehet nézni? Évek óta ott az a ronda gödör, csúfsága a városnak.