Bővítik a nagyszéksóstói bivalyrezervátumot + FOTÓK

Közel 400 ezer eurós program keretében bővítik a Nagyszéksóstónál lévő bivalyrezervátumot. A mórahalmi önkormányzatnak romániai partnerei is vannak a fejlesztésben, Pécska városával és egy környezetvédő egyesülettel is együttműködnek a 600 ezer eurós összköltségvetésű projektben.

Széksóstón több mint tíz éve folyamatosan fejleszt a mórhalmi önkormányzat. Csányi László elmondta, meg akarták óvni a számukra fontos értékeket, ugyanakkor célul tűzték ki, hogy új funkciókat is adjanak a területnek. „Értékeinket megőrizni csak úgy szabad és érdemes, hogy építészetileg is beleilljenek a környezetbe, illetve a 21. századnak is megfelelő funkciót kapjanak. Ebbe a sorba illik bele a mostani beruházás” – fogalmazott a projektnyitó rendezvényen az alpolgármester.
A bivalyrezervátumot három éve hozták létre, akkor 45 állatot telepítettek a Nagyszéksósótónál körülkerített 100 hektáros területre. A bivalyok a vizes élőhelyek „karbantartásában” nagy segítséget nyújtanak, lelegelnek mindenféle növényt, így a nád ritkításával lassan visszajönnek a területre az őshonos madárfajták. Jelenleg már mintegy 60 faj figyelhető meg, emellett megjelent ismét a tavirózsa is, ami bizonyítja, hogy a víz jó minőségű.

Az állatállomány folyamatosan gyarapodik, ahogy korábban írtuk idén is húsz körüli szaporulatra számítanak. A fejlesztés emiatt is időszerű, többek között új fedett állatbeállót fognak építeni a jelenleg 68 fős állománynak. Bíró Mónika projektmenedzsertől megtudtuk, 240 négyzetméteres oktató- és bemutatóházat, szerszámtároló színt és egy mérési központot is tartalmaz az uniós projekt. A program romániai partnerei, a Pécskai Natura Környezetvédő Egyesület eszközbeszerzést, míg Pécska városa állatorvosi rendelő és a náluk létesítendő rezervátumhoz egy megfigyelő torony építését valósítja meg 2012 február végéig.
Az ilyen programok Csányi László szerint több célt is szolgálnak, az allergén növények visszaszorítása, a környezeti értékek megőrzése mellett arra is törekszenek, hogy oktassák a gazdákat. A mórahalmi alpolgármester úgy látja, van létjogosultsága az őshonos állattartásnak, a magánkézben lévő legelők karbantartásában nagy szerepe lehet a bivalyoknak, így tenyésztésüknek gazdasági és természetvédelmi haszna is van.
Pécska alpolgármestere, Stanoiov Miodrag arról számolt be, hogy környékükről már eltűntek a bivalyok, pedig a két világháború között még igavonó, háztáji állatnak is sokan tartották. Lovas Lóránd, a Pécskai Natura Környezetvédő Egyesület elnöke hozzátette, hogy a Maros alsó szakaszánál lévő 17 hektáros tájvédelmi körzetbe összesen 10 bivalyt fognak telepíteni, s akárcsak a Nagyszéksóstónál, a terület megtisztítása lesz a „feladatuk”.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  1. Hegyi
  2011. augusztus 4., csütörtök, 15:24
  Válaszolok

  Jól hoz a nagyszéksósi bivalyrezervátum,hetente egy
  riportnyi bivalybőrt le lehet nyúzni róla.Ebben a
  te,póban haladva,pár hónap múlva,Nógrádi úr meghív-
  hatja a Ngorongoró nemzeti park vezérkarát,legyen
  valami halvány segédfogalmuk a bivaly rezervátumok ökológiájáról ökonómiájáról és a hozzá kapcsolódó
  idegenforgalmi teendőkről.Szép jövö elé nézünk.
  Zöld munkahelyek,zöld emberek ezrei a homokhátságon,
  ki a francnak kell a TÉSZ?(ha csak nem bivalybőr,kö-
  röm,tülök,hús,tavirózsa,csík termelésére és értékesí-
  tésére hozzák létre)El kell feledni a zöldség, gyümölcs
  termelést és feldolgozást,de legfőképp az értékesítést.
  Éljen és virágozzék a tavirózsa.
  Reklám újságot és náci,fasiszta véleményeket nem kérek.