Civilek a Kálvária téri kápolna visszaállításáért

kalvaria-kapolna1 Vissza kívánják állítani öt civil szervezet a ’60-as években lerombolt Kálvária téri kápolnát. Hosszú távú célról van szó, hiszen a tervek, engedélyek beszerzése mellett a pénzügyi háttér előteremtése hatalmas feladat, melyben a civilek az önkormányzat és a egyházak támogatására is számítanak.

Hlavati Istvántól, az Élhető Szegedért Egyesület tagjától megtudtuk, hogy az általa képviselt egyesület mellett, a Móravárosért Egyesület, a Katolikus Agrár- és Munkásszövetség, az Oroszlánszív Lovagrend – valamint a Szent Kereszt Plébánia első lépésként egy emlékhely felállítását tervezik a Kálvária térre, amely a dombon, az egykori kápolna helyén kapna helyet. Egy fakeresztet szeretnének állítani két kopjafával. A 6×3 méteres keresztre a kápolna sarokidőpontjait faragják. Az első „pestiskápolnát” 1734-ben szentelték fel Szegeden. Az utolsó pestisjárvány 1714-ben volt, a város túlélő lakossága az áldozatok emlékére építtette a kápolnát és a stációkat. Így jött létre a „Szegedi Kálvária”. Az 1879-es „Nagy Árvíz” a Kálváriát is megsemmisítette, de a szegediek akarata az 1800-as évek végére helyreállította a kápolnát, amely szebb lett, mint elődje volt. A II. világháborúban az épület megsérült. A háború után a helyreállítására nem is gondoltak, a stációkat „kiverték”, a kápolnát 1968-ban tankokkal lövették porrá, a dombot eltüntették, helyére benzinkút került. A Kálvária tér környékén élő szegediek által alapított civil szervezetek fő célkitűzése, hogy az önkormányzat, az egyház és minden értékeink megőrzését fontosnak tartó szegedi polgár segítségével múltunk egy értékes darabját visszaállítsuk.
kalvariadomb03_gs A tervezett emlékhelyen a kereszt mellett október 23-án két kopjafát is felállítanak a civil szervezetek. Az egyik kopjafát az 1951-ben Szegedről a „magyar gulágra”, a hortobágyi munkatáborokba deportáltak emlékére állítják fel. A „magyar gulág” 12 ezer áldozatából 1500 szegedi polgár volt, de városunkban a mai napig nincs semmilyen emlékművük, emléktáblájuk.
A másik kopjafát a Szent Kereszt Plébánia állítja a kápolna emlékére, mivel a Móravárosi katolikus közösség szintén csatlakozott a Kálvária tér „rehabilitációs” programjához.
Az egyezség az egyház, az önkormányzat és a civilek között létrejött. Az önkormányzat – úgy tűnik – engedélyezi a kereszt és a kopjafák felállítását, így elindulhat a projekt. Szeptember 10-11-én kerül sor az avatóünnepségre. Szeptember 10-én este koncertet rendeznek a helyi plébánián, Égető Mária fellépésével.
Szeptember 11-én 9 órakor Zombori László festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Móra Ferenc Szakközép és Szakmunkásképző Iskolában. A kiállításmegnyitót követően 10 órakor a Szent Kereszt Plébánia plébánosa felszenteli a keresztet, majd 11 órától egész napos családi program veszi kezdetét. A rendezvényen szegedi kézművesek, néptáncosok, népzenészek, táncklubok lépnek fel, a gyerekek számára táncoktatást, íjászbemutatót és egyéb programokat szerveznek.
A civilszervezetek elhatározása, hogy a jövőben ezen a napon minden évben megrendezzék a „Móravárosi családi napot”.

Téglajegyeket bocsátanak ki

teglajegy01_gs A kereszt felállításának és a tereprendezésnek a költségeit a szegedi polgárok adományaiból finanszírozzák, illetve a kivitelezők munkájukkal támogatják az ügyet. A civilek téglajegyeket bocsátottak ki, amit az érdeklődők – akik számára fontosak Szeged régi értékei – a szegedma szerkesztőségében is megvásárolhatnak 500 és 1000 forint névértékben. Aki 10 ezer forintnál nagyobb értékű jegyet vásárol, annak névre szóló, bekeretezett elismervényt nyomtatnak.
Az előzetes számítások szerint a kereszt felállításának és a terep rendezésének költségei 700 ezer forint körül alakulnak.
Az adományozók nevét egy emlékkönyvbe vezetik be, melyet a plébánián fognak őrizni, tanulságul az utókor számára.
A civil egyesület csütörtökön tart sajtótájékoztatót Szeged „Kálváriájáról”.

11 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  11. gorgó
  2011. július 22., péntek, 07:47
  Válaszolok

  Igaza van Loplandnak. Felrobbantották, majd a Kossuth laktanyából hozott BAT-okkal (lánctalpas, állítható profilú tolólapos, harckocsimotoros bulldózer) tolták le a dombról, majd billencs-Csepelek hordták el a törmeléket.Azután a dombot is.

 • '>
  10. Trianon
  2011. július 21., csütörtök, 23:31
  Válaszolok

  Kitűnő ötlet! Az út egyik oldalán a templom szembe vele a kápolna, micsoda látvány! Sok sikert! Mondjuk a tankos story sántít, Jereváni Rádió szindróma. 😉

 • '>
  9. vasököl
  2011. július 21., csütörtök, 21:51
  Válaszolok

  Nem tankkal hanem tankmotorral épített BTM nevű buldózerrel végeztek a kápolnával. Az ajvékolást hisztériázást meg kellene hagyni György Konrádnak Lendvai Ildikónak és a hivatásos gyűlöletmániásoknak

 • '>
  8. Gépész
  2011. július 21., csütörtök, 21:32
  Válaszolok

  Nem olyan egyszerű ám az, hogy újraépüljön, hogy kenjük be sárral, szórjuk meg homokkal!
  De helyes az akarat. Remélem a rávaló is összejön.

 • '>
  7. Ottlakó
  2011. július 21., csütörtök, 21:13
  Válaszolok

  Lopland…! Te tényleg megláttad a lényeget!
  Az “igen tisztelt egyesület” tagjai és a városrész lakói tesznek végre valami értelmeset.
  Ti pedig ilyen hülyeségen lovagoltok. A lényegen nem változtat semmit. Tény, hogy a kápolnát a régi rendszer hívei rombolták le. Figyelmen kívül hagyva több ezer hívő ember akaratát. Talán ezen kellene elgondolkodnotok! Honnan tudjátok, hogy az egyesületeknek nincs bizonyítékuk az előbbi felvetéseitekre. Talán kérdezzétek meg szüleiteket, nagyszüleiteket. Ők valóban tudják milyen világ /templomrombolás/ uralkodott itt 1968-ban.
  Üdvözlettel_Ottlakó

 • '>
  2011. július 21., csütörtök, 20:48
  Válaszolok

  14 hónapja építik a szőregi körforgalmat?

  http://szegedibanan.blog.hu

 • '>
  5. Lopland
  2011. július 21., csütörtök, 19:12
  Válaszolok

  Tehát:
  A Kálvária-téri kápolnát 1968-ban bontották le. Mivel igen vastag falai voltak a bontás során először robbantással gyengítették meg, majd valóban tankokkal – hiszen akkor ezeket is használták buldózer helyett – tolták szét a romokat.
  Ergo nem tankokkal lőtték, “csak” robbantással bontották le!!! Vagyis az igen tisztelt Egyesület először tájékozódjék, azután beszéljen butaságokat. 🙂

 • '>
  4. N.P-
  2011. július 21., csütörtök, 18:16
  Válaszolok

  maci
  “azt írják pedig, hogy tankkal lövették szét. illetve porrá!” – kik írják? Hol? Valami ellenőrizhető forrást ha kérhetnék!
  A környék tele van házakkal, iskola, út, villamos stb. stb. – aki látott már lőteret annak komoly kétségei vannak!

 • '>
  3. maci
  2011. július 21., csütörtök, 14:23
  Válaszolok

  azt írják pedig, hogy tankkal lövették szét. illetve porrá!

 • '>
  2. N.P-
  2011. július 21., csütörtök, 13:44
  Válaszolok

  maci
  Már, ha igaz…..
  El nem tudom képzelni, hogy itt 1968-ban bárki is lőgyakorlatot végzett!

 • '>
  1. maci
  2011. július 21., csütörtök, 09:56
  Válaszolok

  Tankokkal lövették szét a kápolnát? Nem semmi.