Facsemeték kerültek több óvodába és iskolába + FOTÓK

2011. május 31., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Illés Tibor

klebelsberg_fa_ovoda_it (12) A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg az a projekt, melyben a Levegő Munkacsoport helyi társadalmi szervezetekkel összefogva lép fel a szakmailag indokolatlan fakivágások ellen négy régió egy-egy nagyvárosában. Szegeden a projekt záróeseményeként az Életharmónia Alapítvány és a Védegylet Szegedi Csoportjának aktivistái 31 fát ültettek el 14 szegedi oktatási intézményben.

A szimbolikus jelentőségű faültetéssel egy olyan hálózat alapjait is le kívánják rakni, ahol a környezettudatos neveléssel egybekötve a természetvédelem, és ezen belül a zöld növényzet megóvására oktatják az óvodásokat és a diákokat.
„Egy körlevélben kerestük meg az oktatási intézményeket, hiszen köztudott hogy az önkormányzatnak ilyen célra nem nagyon van forrása” – mondta el portálunknak Kotogán Róbert az Életharmónia Alapítvány aktivistája. „Így az óvodák-iskolák különböző helyekről próbálnak facsemetéket szerezni, hiszen a nyári melegben az árnyékot adó fákra igen nagy szüksége van a gyerekeknek.”

Szakmai segítség hiánya

klebelsberg_fa_ovoda_it (17) Az intézmények amellett, hogy maguknak kell gondoskodniuk a zöldfelületek karbantartásáról, nem nagyon kapnak automatikus szakmai felügyeletet a fenntartótól. Igénybejelentésre a város természetesen minden segítséget megad, de ettől talán többre is szükség lenne, hiszen sok iskolában és óvodában nagy mennyiségben találhatók különböző fák és cserjék, melyeknek gondozására ezekben az intézményekben nem mindig van megfelelő hozzáértő személyzet. Az Életharmónia Alapítvány ebben is megpróbál segítséget nyújtani, kiadványaikban és szakemberek tanácsaival járulnak hozzá az oktatási intézmények zöldfelületeinek szakszerű gondozásához, új fák, cserjék telepítéséhez.

„Ha megnövök, ez a fa is nagy lesz már”

A Klebelsberg-telepi óvodában kezdték az akciót, ahol a Katica-csoport apróságai kétkezi munkájukkal is hozzájárultak az új díszalmafa elültetéséhez. Az ovisok izgatottan állták körül az alapítvány munkatársait, és egymással versengve hordták a földet, fogták a facsemetét, sőt még egy kis énekkel is köszöntötték az udvar új „lakóját”.
„Én is nagy leszek már, mire az almafa megnő” – mondta több apróság, miközben a homokozólapáttal segítettek a gödör betemetésében, mások pedig a slag végét fogva itatták meg a facsemetét.
A 31 db fa elültetésére 14 szegedi oktatási intézményben került sor. A Földmíves utcai, a Bölcs utcai, a Gyálaréti, a Klebelsberg-telepi, a Gedói, a Jerney, valamint a Sólyom utcai Rókás és a Béke-telepi óvodákba kerültek a Tölgyesi Faiskola által biztosított és szakmailag is felügyelt facsemeték. Természetesen iskolákba is eljutottak az alapítvány munkatársai, így a Klúg Péter Általános Iskola és Nevelőotthon, a Tabán Általános Iskola, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, a SzKKT Eötvös József Gimnázium, a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai is élvezhetik majd a felcseperedő fák alatti árnyékot.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 28 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.46 IP címről szól hozzá.

 • 28. gémóver hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:47
  Válaszolok

  tusko-kofa, amiről te olvasol, az a jobbikussok hazudozásának minősített estete a gumiszobából. Mi is van a mutyisággal, amiről annyit ugatéroztál ide, te hazug komancs? Lássuk a medvét, te börtöntöltelék!

 • 27. K.Nagytuskofa hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:43
  Válaszolok

  itt olvastam hogy hivott téged pestre a roberta
  lánynak!
  vó-tál?

 • 26. K.Nagy hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:38
  Válaszolok

  Az a Robicica téged rendezett bele az orgiázó tömegbe a Római Színben a Nemzetiben, Kbugyuta. Azért rikácsolt holmi k…ről az Emőke az ogy.-ben.Közben nem nézett a tükörbe, pedig ott láthatta Vona a Király Andriska kaffer bikáját bőgve mászkálni.

 • 25. K.Bgyuta_fa hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:38
  Válaszolok

  a friss csemetéket meg az ifju liberalis erös gyerekek éjjel rugdossák ki fele
  azok mikor fognak árnyékot adni?
  mondjuk én tudom:
  amikor már a szolnoki nem lesz szegeden :P

 • 24. K.Bgyuta hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:36
  Válaszolok

  nem 20 fával kevesebb az
  hé!
  120 al
  !

 • 23. K.Bgyuta hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:35
  Válaszolok

  k-ÁR-N-agy a bérkommentelö
  a szegedma fizetett huLegyereke?dm átküldte ide?
  :) )
  állandoan károg
  :P
  ugyanazt a nótát fujja megakadt a tüje
  :)

 • 22. K.Bgyuta hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:32
  Válaszolok

  alfödi roberta rendezésében

 • 21. K.Nagy hozzászólt ekkor: 2011. június 8., szerda, 19:26
  Válaszolok

  Elmont Krisztián:Édenkert című kisfilmjét nézze meg, akit valóban érdekel…

 • 20. Kotogán Róbert hozzászólt ekkor: 2011. június 2., csütörtök, 13:39
  Válaszolok

  Bérkommentelő, ennél magasabb színvonalra nem futja?! Tekintve, hogy hozzászólása csak programozott gondolkodásmentes provokáció, ezért röviden reagálok.
  Ha önnek nincs szüksége fákra költözzön el a sivatagba, vagy a Klauzál térre a szökőkút tövébe, ne itt terjessze az igényeit névtelenül!
  Ön milyen hasznos szervezet, intézmény, projekt tagja? Tulajdonképpen mi a célja a sajátos hozzászólásának?
  Az a „pár tucat fa”, amiről ön ír, az az alábbit jelenti: A 2-es villamos koncepciója miatt 27.000 négyzetméter zöldterület szűnt meg biológiai vagy funkcionális értelemben. Közel 200 fát kellett kivágni, az értelmetlen közlekedési terület szélesítéséért? A füves villamospálya kísérleti jellegű fenntarthatósága a helyi klimatikus és gazdasági környezetben kétséges.

  „1 a rókusi villamos forduló miatt”? Az 1-es villamos miatt csak néhány fát vágtak ki, Ön félrebeszél!

  Mit kellett volna tennünk még a fákért? A szemétszedésnek mi köze a fákhoz?
  Bérkommentelő, milyen autóval járásról beszél ön?!

  Még egyszer gratulálok a színvonalhoz, ezt már nehéz lesz alulmúlni itt bárkinek is!

 • 19. bérkommentelő hozzászólt ekkor: 2011. június 2., csütörtök, 11:42
  Válaszolok

  az LMP-s és egyéb nagyon hasznos szervezetre reagálva, akik oly hőn áhítják a fát.

  1 a rókusi villamos forduló miatt kivágott pár tucat fa miatt aggódóknak:
  mikor volt arra példa, hogy egyszer is valamit tett volna érte? szemétszedés stb. K.nagy is csak annyit tett, hogy bicskával belevéste az egyikbe: K.nagy love lajos :)

  bosszantó lehet nektek autóval közlekedve látni, hogy a piros lámpánál 1 percig motorjáratás közben 20 fával kevesebbet láttok azóta.

 • 18. bérkommentelő hozzászólt ekkor: 2011. június 2., csütörtök, 11:36
  Válaszolok

  meg kell nyitni. büszke rá, mert rajta van. Ő a tuskó:)

 • 17. Kotogán Róbert hozzászólt ekkor: 2011. június 2., csütörtök, 10:55
  Válaszolok

  K.Nagy, mit csináljunk ezzel a linkkel?

 • 16. K.Nagy hozzászólt ekkor: 2011. június 1., szerda, 12:13
  Válaszolok

  http://www.pagonyiroda.hu
  Iskolakertek,+ más profi munkákról…
  Csak, hogy az örök világosság fényeskedjen néhány elvakult agyában.

 • 15. Kotogán Róbert hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 22:16
  Válaszolok

  Szívesen!
  Bízzunk a fákban is!

  Sok helyen az intézményudvarok talaja leromlott minőségű, ezenkívül találkoztunk salakkal, sóderral, betonnal törmelékkel, szigetelőanyagokkal a talajban. Talajcsere nélkül igazán megbecsülhetjük a fákat, amik ilyen körülmények között is velünk élnek.

  Írtam, hogy „Az önkormányzat ehhez a rendszerváltás óta nemigen tett hozzá.” , ez nem igaz, mert néhány intézményben, néhány helyi önkormányzati képviselőkön keresztül már voltak növényadományok.

 • 14. Gábor hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:53
  Válaszolok

  Köszönet az Alapítványnak az odaadó munkáért!

  Egy szülő

 • 13. Kotogán Róbert hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:49
  Válaszolok

  Game over, a földműveléshez látom, nem sok hozzáértésed van …. Régen is permeteztek, csak nem a modern szintetikus szerekkel, hanem az elemi rezet, ként, meszet tartalmazó anyagokkal, növényázatokkal, növényfőzetekkel, komposztlével, ásványi anyagokkal, stb. Permetezni nem csak totális mérgekkel lehet.
  A mai ökológiai gazdálkodás az ősi módszerek alkalmazásáról, és integrálásáról szól.
  Permetezés nélkül van gyümölcs, de ahhoz teljes ökológiai egyensúly kell, ha az nincs meg, akkor nem csak a termés egy része megy tönkre, hanem az egész.
  Ha mérgekkel permetezünk, akkor van gyümölcs, csak egészség nincs, és egy idő után termés se lesz.
  Ha természetes anyagokkal permetezünk, az ökológiai egyensúlyra törekvés mellett, akkor termés is lesz és egészség is hosszútávon. Kb. ez a lényeg, de sematikus véleményeket dobálni teljesen értelmetlen.

 • 12. Kotogán Róbert hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:39
  Válaszolok

  game over! Arról, hogy minden óvodában, iskolában, hogyan van karbantartó, vagy kertész, arról kérdezze meg az intézményeket! Egyébként pedig, a fűnyíráson kívül (ami nem kertészeti szakmunka), a szép intézménykertek általában a pedagógusok és a szülők, vagy ritkán a gyerekek munkájának eredménye. Ha ők ezt nem tennék meg, ma vélhetőleg az intézményudvarokban csak fű lenne, és még a szocializmusban ültetett maradék cserjék, fák. Az önkormányzat ehhez a rendszerváltás óta nemigen tett hozzá. A cikkben a mélyebb szakmai segítség hiányáról volt szó, amihez nincs egy pedagógusnak szaktudása és tapasztalata, mint, ahogy a közparkok szakmunkáit sem a lakosoktól várják el. Igaz?!

 • 11. Kotogán Róbert hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:29
  Válaszolok

  Game Over! Ki hol volt Rókuso? Az óvodások, vagy iskolások?
  Csak jelzem, hogy én voltam az Életharmónia Alapítvánnyal, majd a Levegő Munkacsoporttal, aki hazánkba legtöbbet tett azért, hogy ne legyen értelmetlen fasorkivágás, útszélesítés és erdővágás a rókusin. Ha visszanézi a sajtót, ami kis felszínét mutatja a két éves ügynek, láthatja. Csak ízelítőül: számos egyeztetés, javaslat- és kifogásolóanyag gyártása (sok oldalnyi anyagok), egyeztetéseken, bizottsági üléseken időtöltés demagóg politikusokkal, környezetvédelmi hatástanulmány megtámadása, aláírásgyűjtés, demonstráció, lakossági fórumok, szóróanyagok, brüsszeli koordinátorral és a KÖZOP igazgatóval tárgyalás, stb. Mindezt a szabadidőnkből. És az egyetlen egy dolog, amin a két éves munka megbukott, az a rókusi lakosság többségének (és a többi szegedi civilszervezet) aktuális KÖZÖNYE! Úgyhogy, arról, hogy ki hol volt a rókusin, kérdezze meg a Rókusiaktól! Hogy mit kaptunk ezért? Egyetlen egy család köszönetén kívül, egy ügyészségi feljelentést és ellenörzést, és további fenyegetések az ballib gerinctelen bandájától!

 • 10. gameover hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:04
  Válaszolok

  pár napig nem irtam,most pótolom :P
  ;-)
  nagyon nézem a french Opent!

 • 9. gameover hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:03
  Válaszolok

  régen nem volt permetezö szer
  mégis voltak gyümölcsök
  hogy is volt?

Ugrás az oldal tetejére