Facsemeték kerültek több óvodába és iskolába + FOTÓK

2011. május 31., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Illés Tibor

klebelsberg_fa_ovoda_it (12) A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg az a projekt, melyben a Levegő Munkacsoport helyi társadalmi szervezetekkel összefogva lép fel a szakmailag indokolatlan fakivágások ellen négy régió egy-egy nagyvárosában. Szegeden a projekt záróeseményeként az Életharmónia Alapítvány és a Védegylet Szegedi Csoportjának aktivistái 31 fát ültettek el 14 szegedi oktatási intézményben.

A szimbolikus jelentőségű faültetéssel egy olyan hálózat alapjait is le kívánják rakni, ahol a környezettudatos neveléssel egybekötve a természetvédelem, és ezen belül a zöld növényzet megóvására oktatják az óvodásokat és a diákokat.
„Egy körlevélben kerestük meg az oktatási intézményeket, hiszen köztudott hogy az önkormányzatnak ilyen célra nem nagyon van forrása” – mondta el portálunknak Kotogán Róbert az Életharmónia Alapítvány aktivistája. „Így az óvodák-iskolák különböző helyekről próbálnak facsemetéket szerezni, hiszen a nyári melegben az árnyékot adó fákra igen nagy szüksége van a gyerekeknek.”

Szakmai segítség hiánya

klebelsberg_fa_ovoda_it (17) Az intézmények amellett, hogy maguknak kell gondoskodniuk a zöldfelületek karbantartásáról, nem nagyon kapnak automatikus szakmai felügyeletet a fenntartótól. Igénybejelentésre a város természetesen minden segítséget megad, de ettől talán többre is szükség lenne, hiszen sok iskolában és óvodában nagy mennyiségben találhatók különböző fák és cserjék, melyeknek gondozására ezekben az intézményekben nem mindig van megfelelő hozzáértő személyzet. Az Életharmónia Alapítvány ebben is megpróbál segítséget nyújtani, kiadványaikban és szakemberek tanácsaival járulnak hozzá az oktatási intézmények zöldfelületeinek szakszerű gondozásához, új fák, cserjék telepítéséhez.

„Ha megnövök, ez a fa is nagy lesz már”

A Klebelsberg-telepi óvodában kezdték az akciót, ahol a Katica-csoport apróságai kétkezi munkájukkal is hozzájárultak az új díszalmafa elültetéséhez. Az ovisok izgatottan állták körül az alapítvány munkatársait, és egymással versengve hordták a földet, fogták a facsemetét, sőt még egy kis énekkel is köszöntötték az udvar új „lakóját”.
„Én is nagy leszek már, mire az almafa megnő” – mondta több apróság, miközben a homokozólapáttal segítettek a gödör betemetésében, mások pedig a slag végét fogva itatták meg a facsemetét.
A 31 db fa elültetésére 14 szegedi oktatási intézményben került sor. A Földmíves utcai, a Bölcs utcai, a Gyálaréti, a Klebelsberg-telepi, a Gedói, a Jerney, valamint a Sólyom utcai Rókás és a Béke-telepi óvodákba kerültek a Tölgyesi Faiskola által biztosított és szakmailag is felügyelt facsemeték. Természetesen iskolákba is eljutottak az alapítvány munkatársai, így a Klúg Péter Általános Iskola és Nevelőotthon, a Tabán Általános Iskola, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, a SzKKT Eötvös József Gimnázium, a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai is élvezhetik majd a felcseperedő fák alatti árnyékot.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 28 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.46 IP címről szól hozzá.

 • 8. gameover hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:02
  Válaszolok

  én minden ovodába látok gondozót már bocsi
  de az ovónök is gondozhatnák
  idejükbe beleférne!

 • 7. gameover hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 21:00
  Válaszolok

  kotogan ur ,inkabb hadd keressen.
  belefér az idejébe)) :) )addig se ir.

 • 6. gameover hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 20:54
  Válaszolok

  amikor a kiserdöt vágták a felesleges 2-es vili miatt
  akkor hol bujkáltak?
  amikor a rokusin levö fákat vágták ki akkor hol bujkáltak?

 • 5. Kotogán Róbert hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 20:18
  Válaszolok

  Köszönjük a Szegedmának, hogy a fontos ügyek, és célok mellett kiáll!
  Kedves K.Nagy! Ne keress a kákán csomót, mert ott biztos nincs! Nem lehet gyümölcsfát óvoda- és iskolakertbe ültetni, ha nincs, aki gondozza (permetezze ökológiailag engedélyezett szerekkel, vagy megmetssze, figyeljen rá, stb.) Ráadásul, ha az intézmény egy autóút mellett fekszik, én nem is engedném, hogy a gyerekek azt a gyümölcsöt egyék. Ha egy gyümölcsfát nem gondoznak, akkor az tönkremegy, kivéve a vadgyümölcsök, de a városi körülmények között azok általában rövidéletűek, és nem is mindegyik finom.
  Ráadásul van díszkert is a kerten belül, még a régi paraszti vagy nemes gazdaságokban is volt! Ahol dísznövényeket ültetünk, azért, hogy a lelkünket gazdagítsa a benne való gyönyörködés. Egy egyszerű haszonnövényként termesztett nemes alma virága is gyönyörű, de a díszalma különösen ezzel díszít tavasszal. Vagy virágra, lelki táplálékra nincs szüksége az embernek csak fizikai ételre? Ezt egy bukott ideológia már felvetette egyszer. Egyébként őshonos gyümölcsfákat beszerezni ma nagyon nehéz!
  Az Életharmónia Alapítványnak sok más mellett ez is célja, hogy óvoda-iskolakerteket visszaállítsák, és tanítsák meg a felnövekvő generációkat az alapvető élelmiszer előállítására (eljön az idő, amikor ez igen fontos lesz). Ugyanakkor ehhez meg kell teremteni a körülményeket, különben káoszt teremtünk. Ahogy a cikk is írja, még az egyszerű, – és sokszor a haszonnövényhez képest igénytelen – dísznövények fenntartására sincs kapacitás…. Egyébként, ahol lehetett ültettünk őshonos fákat is, mint a (dísz)körtét, nyírt, kocsányos tölgyet, madárberkenyét, (vér)mirabolán szilva… Úgyhogy nyugi!

 • 4. kertész hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 17:45
  Válaszolok

  Iskolába, és főleg óvodába gyakorlatilag nem szabad olyan fát, cserjét ültetni, aminek a termése bármilyen szinten is mérgező lehet. Viszont olyat sem szabad, amelyik túlzott termésével evésre csábítaná a gyerekeket, illetve olyan fát sem, amit rendszeresen kell permetezni. Nos ilyen az alma, a körte, a szilva és társai, még az őshonos fajták is. Tévhit, hogy ezeket nem kell permetezni, hiszen sokfajta permetezési szer és időszak létezik, melyeket még ezeken az ún. “őshonos” fafajtákon is végre kell hajtani, amennyiben nem akarunk például több ezernyi levéltetűt a nyakunkba.
  Kivételt képeznek ez alól természetesen az oktatási intézmények úgynevezett gyakorlókertjei, ahol tanári felügyelettel foglalkozhatnak a növényekkel a diákok. Sajnos ilyenek egyre kevesebb helyen vannak.
  A díszalma viszont díszkertészeti szempontból igen fontos nemzetség. A díszként ültetett fajok, fajták, ill. azok szülőfajai eredeti hazájukban a mi tölgyeseinkhez hasonló társulások alsó koronaszintjében vagy peremén élnek vadon. Többségük ezért jól bírja klímánkat, és a szélsőségek kivételével csaknem minden kertben vagy parkban megél. Nagy értékük, hogy virágukkal és termésükkel egyaránt díszítenek, sőt színes lombú fajták is vannak közöttük.
  Köcsög ügyben sajnos nem tudok a diskurzushoz hozzászólni, bár az Alföldön és egyes vidékeken a köcsögfa, mint díszítőelem igen gyakori egyes házak előtt. Ezeken szárították ugyanis a tejes és tejfeles csuprokat, ma egyre gyakoribb szóhasználattal élve a köcsögöket. :-)
  Viszont ismeretségi körömben van néhány pszichiáter, akik igen eredményesen tudnak kezelni bizonyos problémákat. Amennyiben szükséges, szívesen megadom az elérhetőségüket.

 • 3. K.Nagy hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 17:09
  Válaszolok

  Ugatni te szoktál, meg a magadfajta dekkáni vörös dólok,knr!Talán nincs árnyéka egy régi magyar fajta almafának, szilvafának vagy körtefának? Vagy nem szépen néz ki, ha megnő? Muszáj neked mindenben Mórickát játszanod, te kurtított farkú iq-nuku disznóhajcsár? Főleg úgy, hogy lövésed sincs semmiről, csak a pofádat téped ezerrel,olyasmikről, amiért épp ideje Vona, ha eljátszanád a néma levente szerepét, te szilvalekváros agyagcsupor.

 • 2. knagyrealista hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 16:47
  Válaszolok

  A marharépát sem azért hívják annak, mert szarva van :-) Ha muszáj mindenbe beleugatnod, inkább olvasd végig a cikket. DÍSZNEK és ÁRNYÉKNAk ültették és nem termésnek! Arra terjedt ki a figyelem és a szakértelem, nehogy olyan fa kerüljön az oviba, aminek a termése mérgező. Ezt nem kell permetezni és metszeni sem.
  Úgy tűnik, mániákus beírogatóval van ismét dolgunk, aki mindegy mire, mit ír, csak írhasson. Bár a farkasalma se volt mindig Tiborcz álma, bármennyire is gazdaságos egy szép park.
  Kezeltesd magad Barátom!

 • 1. K.Nagy hozzászólt ekkor: 2011. május 31., kedd, 14:47
  Válaszolok

  Nem díszalma kell meg effélék, hanem régi, őshonos gyümölcsfa fajták. Amiket nem kell nagyon permetezni és metszeni, mégis tudnak teremni. Persze, ezekre nem terjed ki a figyelem, a szakértelem meg végképp.

Ugrás az oldal tetejére