Gazdaság

A magyar orvosok keresnek a legrosszabbul Európában

A magyar orvosok keresnek a legrosszabbul Európában

2011. április 9., szombat
A magyar orvosok keresnek a legrosszabbul Európában

Európai szinten a magyar orvosok dolgoznak a legtöbbet, mégis ők keresnek a legkevesebbet, így teljesen érthető, ha elhagyják az országot – mondta Claude Wetzel, az Európai Orvos-szakszervezetek Szövetségének (FEMS) elnöke szombaton Budapesten, a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett demonstráció előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Az elnök rámutatott, hogy a rossz munkakörülmények is problémát jelentenek, de tény, hogy Magyarországon az orvosok és a nővérek is rosszul vannak fizetve. Egy magyar szakorvos ugyanis 12 évnyi tanulás után kevesebbet keres, mint egy átlagpolgár – emelte ki.

Claude Wetzel

hangsúlyozta: Magyarország GDP-je az elmúlt tíz évben 15 százalékkal emelkedett, az egészségügy kasszájába mégis 18 százalékkal kevesebb jutott. A szervezet elnöke elmondta, hogy péntek este

Szócska Miklós

egészségügyért felelős államtitkárral tárgyalt, aki kifejtette: a probléma számára is ismert, de az ország jelenlegi gazdasági helyzetében az egészségügyi kasszába sem jut több forrás.

Enrico Reginato

, a FEMS alelnöke ismertette, hogy szervezetük jelenleg is gyűjti az adatokat az európai országok orvosainak fizetéséről. A már beérkezett adatok alapján ő is megerősítette, hogy a GDP-vel összehasonlítva a magyar orvosok fizetése Európában a legalacsonyabb. Elmondta továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók bérei általában egy kórház költségvetésének 60-65 százalékát teszik ki, így általában ha az intézmény spórolni akar, azt a dolgozói fizetések kárára teszi. Emiatt az egészségügyi dolgozók külföldre távoznak, ezzel együtt viszont hamarosan a betegek is kénytelenek lesznek külföldön gyógyulni - mutatott rá. Ez pedig azért is probléma, mert ha a magyarok külföldre mennek gyógyulni, azzal más országok egészségügyi rendszereibe kerül a pénz - tette hozzá. Ennek kapcsán a FEMS elnöke és alelnöke is hangsúlyozta: szervezetük szeretne támogatást adni ahhoz, hogy a magyarok Magyarországon gyógyulhassanak, magyar orvosok segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.