Kultúra

A medveszelídítő Naum egy aranykereszten

A medveszelídítő Naum egy aranykereszten

2011. március 3., csütörtök
A medveszelídítő Naum egy aranykereszten

Megelevenedik a medveszelídítő Szent Naum egyik csodája a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A bájos csodajelenet a napokban elkészült és a közgyűjteményben péntektől látható aranyozott asztali kereszten követhető nyomon.

Az

Ötvös Nagy Ferenc

által alkotott új kereszt az

Ohridi Szent Naum

magyarországi kultuszáról szóló kiállítás műkincsei közé kerül be. A patinás alkotást március 4-én, pénteken délután 3 órakor mutatják be a nagyközönségnek. A Szent Naum-tárlaton közel hetven szentábrázolást, ikont láthatnak az érdeklődők. Naum a 9. században folytatott térítő tevékenységet a Kárpát-medencében. Az aranyozott kereszt egyik ábrázolásán elevenedik meg az ökör és a medve küzdelme. A medvejelenet Naum egyik csodatette. Egy paraszt szántott a mezőn a két ökrével. Ekkor megjelent egy medve és felfalta az egyik ökröt. A paraszt hatalmas félelmében Naumhoz imádkozott, aki megjelent neki és megszelídítette a medvét. A szelídítés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a paraszt az elpusztult ökre helyébe be tudta fogni a medvét és így tovább dolgozhatott. A történet természetesen jelképes. A medve a sötétség szimbóluma, a középkori Balkánon gyakran a pogányságot jelképezte. Az ökör az áldozatiság, az anyaság és a továbbélés szimbóluma. A csodajelenet értelmezése szerint a „sötét”, a gonosz jóvá változtató, hiszen a medve Szent Naum segítségével a végén "ökörré" lett. A március 20-ig megtekinthető Naum-kiállítás képet ad a régi magyarországi Szent Naum-ábrázolásokról; a látogatók számos 18. századi ikont és metszetet csodálhatnak meg. A kiállítás előkészítői felkértek kortárs egyházművészeket, ikonfestőket is, hogy készítsenek Szent Naum-ábrázolásokat, így különböző technikákkal készült, modern ábrázolások is jelen vannak a különleges hangulatú tárlaton. A kortárs kollekció része lesz az Ötvös Nagy Ferenc ötvösművész által alkotott aranyozott kereszt is. Az új keresztet a kortárs ikonok alkotóinak találkozója keretében mutatják be pénteken 15 órakor a Móra Ferenc Múzeumban. A fórumot

Nagy Márta

, a kiállítás kurátora vezeti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.