Felszámolják a Mórakert Szövetkezetet

A termelői értékesítő szervezet 3,6 milliárd forintos adósságot halmozott fel 2010-re, beszállítóinak 1,1 milliárddal tartozott, ezért felszámolják – adta hírül a Kossuth Rádió.

A Csongrád Megyei Bíróság rendelte el a Mórakert Szövetkezet felszámolását, vagyis hazánk első Termelő és Értékesítő Szövetkezetének (TÉSZ) nem sikerült a konszolidáció. Tavaly márciusban még arról számoltunk be, hogy állami segítséget kap a Mórakert. Nógrádi Zoltán a város fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő rendszeresen tárgyalt az akkori szakminiszterrel, Gráf Józseffel, hogy közösen találjanak megoldást a TÉSZ gondjaira, végül több százmilliós forgóeszközhitelt kapott a szövetkezet. Még 2009-ben konszolidációs tervet fogadtak el a Mórakertnél, háromszintűvé alakították a szervezeti struktúrát. Később bezárták fővárosi mintaboltjukat is. A TÉSZ 3,6 milliárdos adóssága mellett beszállítóinak több mint egy milliárd forinttal tartozott már 2010-ben. A gazdák tavaly októberben kapták meg a TÉSZ egymilliárdos tartozásának felét, s a Térségi Tükör havilap arról számolt be, hogy a fennmaradó összeghez a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közreműködésével kidolgozott terv szerint a következő öt esztendőben részletekben juthatnak hozzá. A havilap 2011. januári számában még arról számolt be, hogy „a Mórakert-Datész több mint 600 termelője levélben köszönték meg a polgári kormány segítségét, mely alapján hozzájuthattak a sok éve elmaradt kifizetéseik nagyobbik részéhez”.
A Mórakert egyébként a felszámolás alatt is működik.

24 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  24. Szűcs Ferenc
  2011. január 28., péntek, 09:56
  Válaszolok

  20 hopipapucs:
  Mielőtt nekifogsz fröcsögni, szeretném a figyelmed felhívni arra, hogy 2010 őszén az önkormányzati választásokon a Csongrád2-es ogy. választókörzet egyéni önkormányzati jelöltjei szinte mind mandátumhoz jutottak. És ez nem csak azzal magyarázható, hogy kevés a panel ezen a részen. Eltelt pár év az építkezéssel é s aszervezéssel.

 • '>
  23. Gépész
  2011. január 26., szerda, 20:53
  Válaszolok

  Ezt azért hozzá kellett volna még írni, csak a teljesség kedvéért (a idézet DM-ről):
  “A fennmaradó összeget a felszámolás alatt, annak eredményességétől függően törlesztik. Nógrádi leszögezte: a Mórakert a felszámolás alatt is működik, jelenleg a tavaszi feladatok előkészítésénél tartanak. A felszámolás lezárultával állami rendszerben tevékenykedik tovább. ”
  Szerintem még jobban járnak a tészesek mint eddig, amikor állami gondnokság nélkül maguk erőlködtek! 😀
  (Ez egy elég rosszul sikerült cikk, fontos tények hiányoznak.)

 • '>
  22. csycsy
  2011. január 26., szerda, 20:07
  Válaszolok

  és akkor most mi lesz???????????…..Zoli majd megvesz magának kicsit később, csak előbb “szétlopják”?….; pedig én szimpatizálok Zolival, ezt hozzá kell tennem!!!!!!!!

 • '>
  21. K.Nagy
  2011. január 26., szerda, 19:41
  Válaszolok

  hopi, annak korpásodhat a haja, akinek van. A kopaszoknak hol korpásodik? Az előző kormány-párti Szabó rektor és a társai (mint G.Ábel át.úr) nagyon jó kis helyet találtak Mórán, még a lovuknak is.:)