Varázsgombóc és Luca napi hagyományok

December 13-a Luca napja. Szent Luciát a házasságszerző védőszentként is emlegetik, Siracusában szenvedett vértanúságot, a legenda úgy tartja, ő volt Jézus jegyese. Az 1582-es Gergely-féle naptár reformig Luca napja volt az év legrövidebb napja és a télforduló kezdette. Luca napjához számos népszokás fűződik. Ezen a héten a Luca napi varászgombóc mellett, ezekből válogattunk.

Szent Lucia

A keresztény legendák szerint Lucia Kr. a III. és IV. században élt Siracusában. Egy alkalommal elkísérte beteg édesanyát Szent Ágota sírjához, hogy az ő közbenjárását kérje, anya gyógyulása érdekében. Ekkor álmában megjelent neki a szent, az égiek seregét kérve, az édesanyáért. Ezután Lucia kérte, meggyógyult édesanyát, hogy ne adják férjhez, mert ő már Jézus Krisztus jegyese. Elhagyott vőlegénye ebbe nem tudott belenyugodni, ezért feljelentette a lányt keresztény hite miatt. A fejedelem kényszerrel próbálta rávenni, mindenféle pogány bálványok előtti áldozat bemutatására, ám hiába. Ezután bordélyházba dobatta, hogy vegyék el a lány ártatlanságát, ám ez sem sikerült. Ekkor a fejedelem parancsba adta, hogy olajjal és szurokkal öntsék le, és égessék el, de a tűz nem fogott Lucián. Végül elvágták a torkát, de addig nem halt meg míg imádságát be nem fejezte. Így lett a legenda szerint Lucia Jézus menyasszonya, ezért házasságkötő szentnek tartották.

Luca napi varázspogácsa

Hozzávalók:
– 10 dkg vaj
– 15 dkgr darált mák
– 10 dkg dió
– 15 dkg sárgabaracklekvár
– 20 dkg tehéntúró
– 3 tojás
– 18 dkg búzadara
– 1 liter tej
– 2 zsemle
– 30 dkg porcukor
– 2 zsemle
– 1 ek. rum
– reszelt citromhéj
– só

A búzadarát habverővel elkeverjük a forrásban lévő tejjel és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a tojást, az apró kockára vágott zsemlét majd a porcukorral, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítjük. A kapott tésztát 15 percre félre rakjuk, közben a lekvárral elkeverjük a mákot,a két három evőkanál porcukrot meg a rumot. A tésztából hengereket formázunk és ezeket tizenkét részre vágjuk, az így kapott korongokat az ujjainkkal kissé szétlapítjuk, majd mindegyikre teszünk a mákos lekváros töltelékből. Lisztes deszkán gombócokat gyúrunk, majd forrásban lévő enyhén sózott vízen körülbelül 10-15 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, jól lecsöpögtetjük és előmelegített tálba rakjuk. Forró vajjal locsoljuk és cukorral elkevert dióban meghempergetjük.

Búza cserépben

Luca napján a leányok cserépbe ültettek búzát és várták, hogy karácsonyra kikeljen. Ekkor a karácsonyfa alá tették, ha minden elvetett szem kikelt, bőséges termés lesz a következő évben.

Időjárás

December 13-tól karácsonyig eltelt 12 nap határozta meg a következő év időjárását. Úgy tartották, a 12 nap az év 12 hónapja Luca napja január a következő nap február és így tovább, amilyen idő van az adott napon olyan idő lesz a következő hónapban, ha az adott nap száraz, akkor száraz, ha esik akkor esős hónapra számíthatunk.

Szerelmi jóslás

A lányok ezen a napon készítették el a Luca cédulákat. 12 cédulára egy-egy fiú nevet írtak, ezután egyet minden nap tűzbe vetettek. Aki utoljára maradt, ő lesz a jövendőbeli.
Híres szokás volt, hogy az a leány aki Luca napján nem eszik, az álmában meglátja a hitvese arcát.

Luca-alakoskodás

Ez a nap éjszakáján, a férfiak fehér lepelbe öltözve, lisztes arccal, fakanállal járták a házakat.
Megimádkoztatták a gyerekeket, aki tudott az diót vagy mogyorót kapott ajándékba. A legények, tréfából, kicserélték az egyes házak kapuit ezzel is bosszantva a ház népét.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. Feluca
  2011. december 13., kedd, 12:24
  Válaszolok

  Köszönöm a receptet, én eddig ezt nem ismertem.
  Érdemes életünk párjait és környezetünket is figyelmeztetni,hogy nem illik a mai napon dolgozni.

 • '>
  2. emeser
  2010. december 14., kedd, 00:12
  Válaszolok

  A Lucaszéke egy háromlábú szék, mely segített felismerni a boszorkányokat, és jósló ereje megmutatta, hogy kinek hogy hívják majd a kedvesét.
  A decemberi asszonyi ünnepek legjelentősebb a Luca napja. December 13-án Luca napja van. Úgy tartották, hogy ezen a napon különösen a boszorkányok rontása ellen kell védekezni, ez ugyanis gonoszjáró nap. Egyes vidékeken magát Lucát is boszorkánynak tartják. Ez a nap a boszorkányok hatalmának a megtörésére irányult. A kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés és a keresztbe állított söprű is elriasztotta őket. Lefekvés előtt pedig az emberek is lenyeltek egy- két gerezd fokhagymát.

  Lányoknak, asszonyoknak, tilos volt ilyenkor dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén.

  Egyes vidékeken fokhagymával rajzoltak keresztet az ólak ajtajára, s közben mondogatták: “Luca, Luca, távol légy!” A seprűket is eldugták a boszorkányok elől. E napon sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni nem volt szabad, nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön.

  Ezen a napon kezdték el készíteni azt a háromlábú széket, melyet Luca székének hívtak. A készítésnek nagyon szigorú kritériumai voltak, amit be kellett tartani ahhoz, hogy a hiedelem szabályainak megfeleljenek. Meg volt határozva, hogy milyen fából készüljön a szék, szöget nem volt szabad használni, csak fa éket, és karácsonyig el kellett készülnie. Minden nap csak egy kicsit volt szabad rajta dolgozni, hogy karácsonyestig elkészüljön. Innen ered a mondás, ha valamit nagyon lassan készítünk, hogy úgy készülünk el vele, mint a Luca széke. December 24. estéjén a széket elvitték az éjféli misére, és aki felállt rá, az meglátta, hogy ki a boszorkány. A szék készítőjének innentől rohannia kellett haza, mert különben a boszorkányok széttépték volna. Ilyenkor mákot szórt maga után, amit a boszorkányoknak fel kellett szedniük, és ez idő alatt ő hazaért. Ezután a széket elégették.

  Azok a lányok és a fiúk, akiknek nem volt kedvesük nagyon várták a Luca napját. Kis cédulákra felírták a szóba jöhető kedvesek nevét, vagy azokat a neveket, melyeket szívesen adnának kedvesük nevének, és ezekből a nevekből karácsonyig mindennap egyet elégettek. Amelyik karácsony napjára maradt utoljára, az lesz a leendő kedvesük neve.

  Ezen a napon még a pogácsasütés is szokás volt. Ebből azt jósolták meg, hogy ki lesz beteg. A pogácsa tésztájára tollat tettek, és akinek a tolla sütés közben megperzselődött, az rosszra számíthatott.

  Ezen a napon azonban a tréfa sem hiányozhatott. Tökből készítettek fejeket, melyet kivilágítottak és ezzel ijesztgették egymást.

  Népi szokás volt még a vöröshagymából való jóslás is. Luca napján hat vöröshagymát félbevágtak, megsózták a közepét és attól függően, hogy mennyire eresztett levet egy-egy fél vöröshagyma, következtetni tudtak az elkövetkezendő időjárásra, hogy mennyire lesz csapadékos.
  Luca napi mondókák:
  „Acélt hoztam kenteknek, cin legyen táljuk, vas legyen fazekjuk, ólom legyen kanaljok!
  Adj Isten gazdának bort, búzát, gazdasszonynak egy kas gyereket!”

  „Luca, Luca ma vagyon, Elcsúszkátam a fagyon. Azért jöttem nálatok, Pár koronát aggyatok!
  Ha nem adtok, meghaltok, Rám marad a házatok.”

 • '>
  1. emeser
  2010. december 13., hétfő, 23:57
  Válaszolok

  Kimaradt legfontosabb: a Luca széke…