Újra beindul a benzincsempészés?

Szerbiai médiumok szerint újévtől olcsóbb lesz az üzemanyag déli szomszédunknál. Hogy pontosan mennyivel, még nem lehet tudni. Egyes szakmabeliek azt állítják, akár 10 dinárt (25-28 forintot) is megtakaríthatunk literenként. A behozatal miatt állítólag a minőség is javulni fog. Csak halkan jegyezzük meg, a benzin már most jóval olcsóbb – akár 35 forinttal is – odaát.

Ha eddig nem is indult be a benzinturizmus – mert nem volt akkora árkülönbség, hogy megérje – azok után, hogy Magyarországon szerdától ismét minden eddigi rekordot megdöntött az üzemagyag ára, elképzelhető, megint előkerülnek a feltunningolt, 100 literes ócska járgányok, amelyekkel a kilencvenes években, főleg a balkáni háborúk idején, napi többszöri fuvarral, egyesek a benzincsempészésnek köszönhetően szép kis vagyonra tettek szert, és úgy jártak át a határon, mintha munkába mennének. Újra beindulhat a macska-egér játék a vámőrök és a csempészek között, előkerülnek a rejtett tartályok, és virágba szökken az, amit már teljesen elfelejtettünk, és azt gondoltuk, csak a rossz emlékű vadkeleti piacgazdaság hajnalán jellemezte a magyar társadalmat: a feketézés, a korrupció elhatalmasodása, az ügyeskedés, a benzin-, cigaretta- és szeszcsempészés, a feketepiac, egyszóval mindaz, amit uniós országként régóta magunk mögött szeretnénk tudni.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. Szegediner
  2011. január 1., szombat, 19:00
  Válaszolok

  Való igaz, hogy nagy baj egy ilyen stratégiailag kiemelt fontosságú cégnél – mint a MOL is – a részvények többsége nem hazai kézben van.

  De még nagyobb baj, hogy annak a bizonyos 84,4 %-os külföldi hányadnak a tulajdonosai között egyetlen keresztény vallású sincs!

 • '>
  4. Gépész
  2011. január 1., szombat, 11:13
  Válaszolok

  Petrom vagy MOL vagy ÖMV, a mi szempontunkból olyan tökmindegy! A nagy római szerint a pénznek nincs szaga, szerintem meg a benzinkútnak se 😀 😀
  Aki meg ezt bevette, hogy “A MOL sikere az ön sikere” azt csak sajnálni tudom..
  (A cég magyar tulajdonhányada 2010-ben: 15,6%, külföldi: 84,4%.[1] http://hu.wikipedia.org/wiki/MOL_Magyar_Olaj-_%C3%A9s_G%C3%A1zipari_Nyrt.)

 • '>
  3. Édes Erdély
  2011. január 1., szombat, 10:38
  Válaszolok

  A Petrom ÖMV tulajdonban van. Ha tehát a Petromnál tankolsz ott ugyanolyan megbízható üzemanyagot vásárolsz, mint ha a szegedi ÖMV kútnál tankolnál.

  Habár jobb lenne, ha Nagyszentmiklóson is leene MOL kút (Aradon már 4 db MOL kút is üzemel), azért a Petrom sem egy rossz megoldás.

 • '>
  2. Gépész
  2011. január 1., szombat, 10:28
  Válaszolok

  Román benzin + etanol —> jóáras tuti üzemanyag :))

 • '>
  1. Szegedner
  2011. január 1., szombat, 07:05
  Válaszolok

  A Délvidékre átugrani benzinért eléggé macerás dolog, mert Röszke időről-időre eléggé bedugul, nehéz az átjutás a gúnyhatáron. Tiszasziget csak nagyon rövid ideig tart nyitva. Ráadásul a határőrök, vámosok találékonysága sem ismer határokat a szívatások tekintetében.

  Ettől már jobb megoldás Kiszombor, illetve az ahhoz legközelebbi normális benzinkút Nagyszentmiklóson. Az ottani Petrom kútnál a 95-ös ára jelenleg 4,98 RON (kb. 328 Ft). Itt nincs gond a gyors átkeléssel. Hátránya viszont, hogy kb. 40 km-re van Szegedtől, aminek a felét a 47-es halálúton kell megtenni.