Árvíz és belvíz az Alsó-Tisza vidékén

Az év utolsó napján és az új év elején sem ússzuk meg ár- és belvíz nélkül. Az ATIKÖVIZIG tájékoztatása szerint a Tiszán növekvő árhullámra, az Alsó-Tisza vidékén még több belvíz elárasztotta területre lehet számítani.

Összeérhetnek az árhullámok az Alsó-Tiszán

Utolérheti a Felső-Tiszáról érkező következő árhullám a folyó alsó szakaszán tetőző áradást; jelenleg másod- és elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, de egyre nagyobb kockázatot jelent a magas vízállás mellett a kialakuló jégtakaró – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken az MTI-t.
A Körös és a Maros áradása jelentősen késlelteti a tiszai árhullám levonulását, emiatt a vízállás a következő napokban Csongrádnál és Mindszentnél másod- (750 centiméter), Szegednél első fok (650 centiméter) fölött marad – közölte Kozák Péter.
A Tisza felső szakaszáról érkező újabb árhullám az új év első napjaiban az Alsó-Tiszán utolérheti az előzőt, Csongrádnál és Mindszentnél 10-20 centiméteres további áradást okozva. A jövő hét első felében várható tetőzéskor mindkét vízmércénél kevéssel 800 centiméter felett lehet a vízállás. Szegednél az akkor már apadó Maros miatt nem várható visszaáradás – tudatta az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
A tartós hideg miatt a következő napokban fokozott jégképződésre, eleinte erősödő zajlásra, majd a jég beállására is kell számítani. A jelenlegi magas vízállás mellett kialakuló jégtakaró és az annak felszakadásakor meginduló zajlás az árvízi kockázatot jelentősen növeli.
Az Alsó-Tiszán a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon másod-, a szegedi vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A védekezésben 272-en vesznek részt, ők főként a figyelőszolgálatot látják el, de munkájukat nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok – közölte Kozák Péter.

Tovább nőhet a belvíz borította terület

A becslések szerint 833 négyzetkilométert boríthat belvíz az Alsó-Tisza vidékén, de a hótakaró miatt nehéz felmérni az elöntött terület nagyságát. A jövő héten várható felmelegedés miatt a helyzet romlására számítanak.
Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén 272,5 négyzetkilométer vetést és 253,5 négyzetkilométer szántót borít víz.
A belvíz gyorsabb levezetése érdekében 28 munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat, vágják a nádat. A másod-, illetve harmadfokú készültség mellett üzemelő 29 szivattyútelepeken naponta átemelt víz mennyisége 4,9 millió köbméter. A védekezésben 234-en vesznek részt – tudatta az igazgató.
A vízgazdálkodási társulásoknál másodfokú készültség mellett folyik a munka. Negyven településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Csongrádon, Kunszentmártonon és Pálmonostorán, ahol harmadfokú a készültség.
A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb – 1080,5 négyzetkilométer – az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.