„Vidd haza a kapufát!”

Előre bocsátom, élek-halok a szegedi csapatokért. Több tízezer kilométert utaztam annak idején a röplabdásokkal, mint sportvezető és mint szurkoló. De Külső-Ferencvárosban születtem, itt éltem le életem első felét. A hatvanas években a grundokon és az utcákon alanyi jogon lett minden kissrác Fradi szurkoló. S habár a mai Fradiból kapásból öt nevet sem tudok felsorolni, mégis a zöld-fehérek eredményét vizslatom hétfő reggel a Nemzeti Sportban.

Olvasom a SzegedMa hasábjain, hogy két új szegedi csapat indul az őszi bajnokságokban, ami mostanáig nem volt jellemző. Inkább csapatok megszűnéséről, pályák bezárásáról és eladásáról értesülhettem. Nagy Bélának, a Ferencváros krónikásának köszönhetően gyerekkoromban sokat olvastam azokról a „hősi” időkről, amikor a labdarúgás gyökeret eresztett hazánkban is. Hátha néhány év alatt Szegeden is kialakul egy nagycsapat, hátha épül egy olyan pálya, ahol emberi körülmények között élvezhetjük a meccseket, hátha lesz még bérletem focimeccsekre. Hátha a feltételes módból kijelentő lesz.

1897. május 9.-én játszották Budapesten az első bemutató mérkőzést, melyet osztatlan siker kísért. Csak két év kellett ahhoz, hogy megszülessen Ferencvárosban a saját kerületi csapat gondolata. 1899. április 15.-én a Gutgessel vendéglőben összeült a Gráf József pékmester által megnyert Ferencvárosi Polgári Kör, Springer Ferenc ügyvéd dr., és a kerület sportoló ifjúsága. Nem sokat vacakoltak, hiszen mindenben egyetértettek, nem volt széthúzás, nem voltak önös anyagi érdekek. A fiatalok átmenetileg a Hadik laktanya melletti réten és a Rezső téren gyakoroltak, alkalmanként magukkal vitték a szétszedhető kapufákat. Kellett egy hely, ahol ki lehetett alakítani az első FTC pályát, ez lett a szépemlékű Soroksári út, ahol a Főváros 6 évre játszótér használat fejében ingyen átengedett egy 2387 négyszögöl nagyságú telket. Ezen a telken csak egy 95×55 méter nagyságú pálya fért el, a két alapvonalnál tűzfalakkal, az oldalvonalaknál vasúti töltésekkel. De legalább lelátót nem kellett építeni. Levertek néhány cölöpöt, azokra vastag deszkákat szegeltek és készen volt az ülőhely. A pálya kicsi volt, enyhén lejtett, de ez akkor senkit sem zavart. Malaky bombaerős lövései nyomán a bérház lakásaiban leestek a falakról a képek, a szekrények tetején felborultak a befőttes üvegek. Boldog idők, sötétedés után az idősebb és módosabb tagok vendégül látták a játékosokat: szafaládé, zöldpaprika, kenyér volt a vacsora, csapra vertek egy hordó sört. Együtt énekelte az első Fradi indulót hentes, mészáros, ácsmester, patikus, nyomdász, kereskedő és a norvég főkonzul. A három „E” betű ma is ott van a klub címerében, ERŐ – EGYSÉG – EGYETÉRTÉS. Adaléknak e szép időkhöz még annyit, hogy 1900. decemberében a klubból külön szervezetként létrejött a „Football osztály”, következő év januárjában ferencvárosi kezdeményezésre megalakult az MLSZ. Semmi akadálya nem volt a szervezett bajnokság elindításának, illetve válogatott mérkőzések szervezésének. Az első magyar válogatott gólt ferencvárosi játékos lőtte, Borbás Gáspár Csehország ellen. A „szegedi őstalaj” sok értékes játékost adott többek között a Ferencvárosnak is. Korányi I Lajos 1930-tól játszott a Fradiban, korának kiemelkedő képességű hátvédje, tagja volt a világbajnoki ezüstérmes csapatnak. Kispéter Mihályt és a többi szegedi labdarúgót felsorolják majd a lelkes kommentelők.

Keller Józsit jaj de sokszor láttam játszani az Üllői úton. Hozzáállása, profizmusa mindig példaértékű volt, elnyűhetetlen focista. Talán tanulnak tőle a fiatalok. A kör bezárult, ősszel ismét focimeccsre megyek? Az egész történetet azért írtam le, mert szerintem csak pénzből nem lehet jó focit csinálni. S ha a tradíciók elhaltak, értéktelenné váltak, meg kell próbálni az alapoktól újjáépíteni. Én magam szurkolok a sikerért.

18 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  18. Kirke
  2010. augusztus 13., péntek, 12:03
  Válaszolok

  Nem teljesen értek egyet veled.
  1. Egy teljes stadion átépítésnél már csak morzsa a költségeknél a tartalék pályák felújítása is, természetesen atlétika pályával, minimális lelátóval és világítással.
  2. Hagy ne kelljen azt hinnem, hogy egyszer nem érik meg arra a szegedi (és a magyar) közönség, hogy a pálya mellett üljön és ne legyen előtte rács, vizesárok, tankcsapda és rendőrkordon. Mert egyébként akkor én nem is akarnék kijárni az új stadionba sem.

 • '>
  17. L.
  2010. augusztus 13., péntek, 10:52
  Válaszolok

  igen, voltam már olyan stadionban, ahol nincs futópálya, ott viszont komolyabb kockázati tényezők lépnek fel biztonsági szempontból. a másik ok pedig, hogy igen jó atlétika nevelés folyik a körülményekhez képest az etelkán, és őket is megilletné egy korszerű létesítmény. mivel két pályát úgyse épít senki ma magyarországon, így maradhatna összegyúrva a kettő, mert attól még kimegy 15.000 ember egy nb1-es meccsre, hogy nem az oldalvonalnál üvölt. ráadásul az én elképzelésem szerint, ha volna egy megfelelő minőségű rekortán atlétikapálya, akkor arra egy min. 3-5 ezer férőhelyes mobillelátót bármikor rá lehet tolni, ha a szükség úgy hozza. (mint a sportcsarnokban, egy kihúzható lelátórész, vagy a párizsi parc de prince stadionban). na persze mindezek csupán fantazmagóriák, a realitás borzasztó messze áll…

 • '>
  16. Kirke
  2010. augusztus 10., kedd, 17:06
  Válaszolok

  bocs, az 50 000-et ellőttem egy nullával, 5 000-re gondoltam 🙂 én egyébként az atlétikát is szeretem, voltam is GP versenyen anno, amikor még hozzánk is eljöttek véletlenül.

 • '>
  15. epila
  2010. augusztus 10., kedd, 15:00
  Válaszolok

  Sajnos 50,000 nézőt a foci se tud nálunk megmozgatni. Abban viszont igazad van, hogy külön kell választani az atlétikát és a focit, de akkor az atlétáknak is meg kell adni ami már régen megillette volna őket. (ahogy a klasszikus mondá: “az atléták is jól járnak, mert kapnak egy európai szintű, nyolcsávos SALAKPÁLYÁT”. Csak Európában már sajnos évtizedek óta nincs ilyen!) Röviden: új korszerű létesítményekre van szüksége Szegednek.Remélem a közeljövőben kiderül a következő városvezetés milyen terveket sző az áldatlan létesítményi gondok megszüntetésére.

 • '>
  14. Kirke
  2010. augusztus 10., kedd, 07:04
  Válaszolok

  én szétválasztanám a focit és az atlétikát, ha ültél már olyan stadionban, ahol szinte ráesel a pályára, érted miről beszélek. egészen más élmény, mint 50 méter távolságból nézni. másik, hogy a mostanában nem lesz 50 000 néző kiváncsi atlétikára Szegeden.

 • '>
  13. Kapus
  2010. augusztus 9., hétfő, 21:53
  Válaszolok

  Ajándék Kirkének:
  http://www.youtube.com/watch?v=TfBpBiuga5U
  Csak úgy.
  🙂

 • '>
  12. L.
  2010. augusztus 9., hétfő, 21:43
  Válaszolok

  a kérdőjelek nem a bontásra utalnak, hiszen akármelyik helyszín jön szóba, mindenhol bontással kellene kezdeni. a kérdőjelek a műfű köré épült stadionra vonatkoznak. na ez lenne a legkivitelezhetetlenebb. blődség lenne a pálya mérete, funkciója, valamint elhelyezkedése miatt is. higgye el! nagyon szépen meg lehetne csinálni a centerpályát (atlétikának is!) egy alapos dózerolás után.

 • '>
  11. Kirke
  2010. augusztus 9., hétfő, 21:17
  Válaszolok

  a régi lelátó alkalmatlan arra, hogy a pálya mellé épüljön az új, előtte el kellene bontani.

 • '>
  10. L.
  2010. augusztus 9., hétfő, 21:11
 • '>
  9. Kirke
  2010. augusztus 9., hétfő, 20:55
  Válaszolok

  lehet, de az a legdrágább, mert előtte le kell dózerolni az egészet. vagy a mostani műfüves pálya köré kell az ékszerdoboz.

 • '>
  8. L.
  2010. augusztus 9., hétfő, 17:18
  Válaszolok

  …de a mi otthonunk!!!
  és egy éxerdobozt oda is lehet varázsolni…

 • '>
  7. Kirke
  2010. augusztus 9., hétfő, 17:13
  Válaszolok

  Én magam részéről nem szeretem az Etelka sori stadiont. Ez a legkevésbé közönségbarát pálya, ahol valaha is jártam. Egy ötöd-osztálybeli angol csapat ehhez képest ékszerdobozban játszik. Egyszerűen elidegeníti a nézőt a csapattól és a játéktól. Nagy bazi szocialista gagyi.

 • '>
  6. L.
  2010. augusztus 9., hétfő, 16:30
  Válaszolok

  még csak nem is kell spanyolig utazni, h az ember pofás kis stadionokat lásson, itthon is van pár: kaposvár, kecsó, pápa, de még van néhány. a szegedinél nem sok hitványabb állapotú lehet… nemrég hévízen jártam, és egy kimondottan kulturált, csinos pályát láttam. persze, hogy égetően fontos nálunk ez a kérdés is, de ha lenne ez az első lépés, akkor van egy nulladik is. mégpedig a stabilitás. mind szakmai, anyagi és morális téren is. legyen jövőkép! ha ezek megvannak, akkor foglalkozhatunk a stadionnal is. (ami az etelkán van, 15+5(mobil)ezer férőhelyes, kék rekortán atlétikapályával, hófehér székekkel) 🙂

 • '>
  5. Kirke
  2010. augusztus 9., hétfő, 12:07
  Válaszolok

  Én úgy gondolom, első lépés egy európai színvonalú stadion, Orosházának szebb pályája van, mint Szegednek. (Azt a stadiont is egy volt Fradi játékosról nevezték el). Nem kell 40 ezres, elég egy 10 ezres, futópálya nélkül, akár a Kisstadion vagy a volt Dózsa pálya helyén. Nemrég vonatoztam át Spanyolországot és tátottam a számat a kisvárosok focipályái láttán. És természetesen az utánpótlás folyamatos beépítése a legjobb szegedi csapatba.

 • '>
  4. L.
  2010. augusztus 9., hétfő, 11:43
  Válaszolok

  kedves szerző! a “szegedi őstalaj” kifejezés kimondottan találó, és a mai napig élő jelenség. hiszen ha végigpásztázzuk az nb1-es, nb2-es csapatok névsorát, akkor rengeteg szegedhez kötődő játékost találunk. pápán az edzővel együtt egy egész különítmény van. csak ez a szerepkör unalmas már. nagyon unalmas. nyilván kell egy erős utánpótlás, mert anélkül nem lehet focit csinálni, de kellene egy perspektívát nyújtó felnőtt csapat is, hogy ne a pápának kelljen szurkolni a tv előtt, hanem a SZEGEDnek, kint a stadionban!

 • '>
  3. Korányi Emil
  2010. augusztus 9., hétfő, 11:03
  Válaszolok

  A magyar labdarúgás átélt két világháborút, népszerűsége töretlen maradt, a diktatúra “békeidejében” szintén és jött 1989. A demokratizálódás folyamata padlóra küldte.
  Igaza van Kirkének CSAK pénzből nem lehet focit csinálni. De valami oka van, hogy CSAK Magyarországon csökkent a pályák száma az elmúlt évtizedben. Min ahogy a legkevesebb igazolt labdarúgó is hazánkban van a volt keleti államok viszonylatában (nyugatot ne is említsük).
  Ez egy k..ott nagy kérdőjel ám, amit ki kellene egyenesíteni, magába néznie minden egyes nyavajgónak, féltékeny, kisstílű kivagyinak és örülni például ha egy új csapat alakul, új pálya épül.

  Most szemtanúi lehetünk ennek a folyamatnak. KITE-Szeged NBIII új városi csapata, és a Baktó-Petőfitelep, ahol rendbe teszik majd a tetszhalott pályát.
  Hajrá!

 • '>
  2. Kirke
  2010. augusztus 9., hétfő, 10:47
  Válaszolok

  Köszi L, éppen ilyen hozzászólásokra vártam. Akkor helyesbítek, a tradíciók nem haltak el, csak nem élt vele a város. A “szegedi őstalaj” kifejezést Nagy Bélától kölcsönöztem egy kifejezetten hálás mondatkörnyezetből.

 • '>
  1. L.
  2010. augusztus 9., hétfő, 10:36
  Válaszolok

  nagyon érdekes cikk, de a tradíciók nem haltak el, sőt még csak nem is értéktelenedtek el. a szurkolók szemében semmiképp, talán csak pont azoknál, akiknek módjukban állna tovább ápolni.
  mindenképp meg kell említeni két nevet, akik nálunk lettek élvonalbeli labdarúgók: Baróti Lajos és Lakat Károly. őket nem kell senkinek sem bemutatni, mint ahogy az újkor talán legsikeresebb szegedijét sem, Szabics Imrét. és ha nem csak a szeged-fradi vonalat vizsgáljuk, akkor kb holnap reggelig lehetne sorolni a neveket. csak néhány: Sándor “Csikar”, a móraváros gyöngyszeme. aztán a kitűnő szegedi szobrász Kalmár Márton édesapja Kalmár György, szegedi gólkirály. esetleg Kocsis Lajos neve sem ismeretlen.
  egy biztos: nekem úgy kellett felnőnöm, hogy nem járhattam nb1-es meccsekre, leszámítva a 99-es félszezont, nekem nem adatott meg az, hogy igazi futballhangulatban készüljek a hétvégékre. csak annyi maradt meg bennem kispöcs koromból, hogy az ablakból lógva bámulhattam a meccsre hömpölygő tömeget, és a kékfityóból kiszűrődő hangolást. nekem elegem van a “szegedi őstalaj” szerepből, a tradíciók ennél jóval többről szólnak. ide újra stabil nb1 kell!!!