Kultúra

Diáktáborral hoznák vissza a Baka-féle költőiskolát

Diáktáborral hoznák vissza a Baka-féle költőiskolát

2010. július 11., vasárnap
Diáktáborral hoznák vissza a Baka-féle költőiskolát

Baka István költő, író, műfordító 20 évig volt a „Kincskereső” című, 10-14 éves gyerekeknek szóló irodalmi folyóirat szerkesztője, s az évente megrendezett Kincskereső-táborokban olyan költőiskolát hozott létre, amelyből mára jelentős költők és irodalomtörténészek nőttek ki (például Nagy Gábor és Bombitz Attila). Ezt a hagyományt szeretné a Baka István Alapítvány feleleveníteni és folytatni egy költő-, újságíró-, illusztrátor-, versmondó- és színjátszóképző tábor megrendezésével.

A tábornak a költő lakóhelye, Szeged és szülővárosa, Szekszárd egy-egy általános iskolájának (Dózsa György- és Baka István Általános Iskola) 10-14 éves diákjai számára hirdetnek meg ingyenes részvételi lehetőséggel július 11. és 17. között. Ezekben az iskolákban sok olyan gyerek tanul, akik Csongrád megye és Tolna megye más településeiről járnak be, tehát a táborban nem csak városi gyerekek vesznek részt. Hagyományteremtő szándékkal a két megyében váltakozva rendezik meg a tábort: egyik évben a Tolna megyei Szálkán, a másik évben pedig Szegeden, a KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány által működtetett Grand Café Art Moziban és az SZTE Móra Ferenc Kollégiumban. A tábor művészeti csoportjainak vezetését kiváló alkotók vállalták: 1. Költőiskola:

Nagy Gábor

(1972-) nyolckötetes költő, író, irodalomtörténész, a Hitel c. Folyóirat szerkesztője, főiskolai tanár, aki maga is Baka-tanítvány volt a Kincskereső-féle költőiskolában, s akinek „...legyek versedben asszonánc” címmel doktori értekezése, majd monográfiája jelent meg

Baka Istvánról.

2. Újságírás, interjú- és televíziós riportkészítés:

Kis Pál István

(1951) négykötetes költő, magyartanár, újságíró, a Dunatáj Televízió munkatársa. 3. Illusztráció:

Baky Péter

(1950) festőművész, aki a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán diplomázott, 1980-1986 között elsősorban grafikusként dolgozott. Hat évig tanított az Illyés Gyula Tanárképző Főiskolán. Jelenleg a szekszárdi Művészetek Háza igazgatója és a ferencvárosi Pincegaléria művészeti vezetője. 1979 óta kiállító művész.

Kis Pál István

Mirtuszlevelek Bakkhosz kertjéből című kötete, amelyet ő illusztrált, megtekinthető

ITT.

4. Versmondás, előadóművészet:

Orbán György

előadóművész, aki két évtizede számos önálló esttel, többek között József Attila-, Pilinszky- és Baka-műsorokkal járta be Magyarország, Erdély és a Vajdaság településeit, CD-lemeze jelent meg. A Tolna Megyei Baka István Versmondó Egyesület alapító elnöke. 5. Színjátszás:

Rotkainé Pászti Lívia

és

Kocsisné Dóra Ildikó

, a Baka István Általános Iskola nagy tapasztalattal rendelkező drámapedagógusai. A tábori szakmai munka mellett gazdag program vár a gyerekekre: kirándulások Tolna megye irodalmi emlékhelyeire (Ozora, Rácegres, Sárszentlőrinc, Bonyhád, Alsóbörzsöny, Decs, Szekszárd), art film-vetítések, vetélkedők, találkozás, interjúkészítés

Móser Zoltán

fotóművész-íróval,

Schubert Péter

grafikusművésszel,

Kovács Zoltán

festőművésszel,

Farkas Pál

Szegedről elszármazott szobrászművésszel és

Dobcsányi László

muzsikussal. A tábor a Baka István Alapítványon kívül a következő szegedi és szekszárdi civil szervezetek összefogásával jött létre: Szögedi Múzsa Nonprofit Kft., Grand Café, Pad Egyesület, Szekszárd. Támogatta Szeged és Szekszárd MJV Önkormányzata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.