Tetőzés közeli vízállás a Tisza alsó szakaszán

tisza_ar_it_01 Péntek estére várják a Tisza vízszintjének tetőzését a Csongrád és az országhatár közötti szakaszon, az árhullám várhatóan csak nagyon lassan vonul le; komolyabb árvízvédelmi beavatkozásra eddig nem volt szükség – közölte Hűse Zsolt, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) ügyeletvezetője az MTI-vel.

A Tisza vízállása péntek délelőtt Szegednél megközelítette a 800 centimétert, Mindszentnél a 875 centimétert – mondta a szakember, hozzátéve: a gátak jól bírják terhelést, köszönhetően annak, hogy csak viszonylag rövid ideje ilyen magas a vízszint, szivárgások, kisebb buzgárok és fakadóvizek azonban már megjelentek a mentett oldalon.
Az előrejelzések alapján az árhullám nagyon lassú levonulására számítanak, mivel a következő öt-hat napban a Maros és a Körösök vízgyűjtőjén 50 milliméter csapadék is eshet.
Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmadfokú, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben – közölte a szakember.
Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.
Az ügyeletvezető elmondta: az elvégzett beavatkozásoknak és a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően tovább – a korábbi csaknem 60 ezer hektárról 35,5 hektárra – csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Az igazgatóság területén valamennyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a szivattyútelepeken – melyek már csak szakaszosan működnek – naponta 2,2 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe.

Megszűnik a rendkívüli készültség

Közben a kormány csütörtökön 18 órai hatállyal feloldotta az árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzeteket, illetve megszüntette a megjelölt területekre elrendelt rendkívüli készültséget.
A Magyar Közlöny friss számában olvasható intézkedések szerint a kormány feloldotta a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az ennek során teendő intézkedésekről szóló június 2-i rendeletében Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére kihirdetett veszélyhelyzetet, valamint megszüntette az abban megjelölt területekre elrendelt rendkívüli készültséget.
A kormány feloldotta a Jászdózsa, Jánoshida, Jászalsószentgyörgy, Alattyán, Jásztelek, Jászjákóhalma és Jászberény (Jász-Nagykun-Szolnok megye) települések, valamint a Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási területére kihirdetett veszélyhelyzetet is, megszüntetve egyúttal a rendkívüli készültséget is.
Az árvízi védekezéssel összefüggésben felmerült és indokolt költségek felméréséről és biztosításáról a kabinet külön intézkedik.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.