Megoldódik az újszegedi nagyfeszültség problémája?

tavvezetek_it (3) A civilek nevében ült tárgyalóasztalhoz az EDF Démász vezetőivel Bodó Imre országgyűlési képviselő, aki mai sajtótájékoztatóján az évek óta folyó viták lezárásának lehetőségéről számolt be. A politikus a szegedi önkormányzat bevonásával szakbizottságot alapítana, a nagyfeszültségű vezetékek földkábelekre cseréléséhez pedig pályázati úton szeretne anyagi forrást teremteni.

„Örömmel mondhatom el, hogy a hosszú évek óta visszatérő probléma megoldására a tegnapi napon biztató megállapodás született. Az EDF Démász vezetői nyitottan álltak a kérdés rendezéséhez, így van remény rá, hogy az anyagi források előteremtése után azonnal megkezdődhet a légkábelek földkábellé alakítása” – jelentette be Bodó Imre.

A fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Tápén-Petőfitelepen-Újszegeden keresztül húzódó 20 kilovoltos vezeték problémája csaknem 12-13 ezer embert érint. Ennek létesítésére még a 70-es években adták ki az engedélyt, amikor ezekben a városrészekben a lakosságszám is teljesen más volt. Az elmúlt 40 év alatt sűrűn beépült a terület, illetve a környezetvédelmi előírások is jelentősen megváltoztak, ezért a mai helyzethez igazodva kell megoldani a kérdést – mondta Bodó. „A nagyfeszültségű vezeték mellett és alatt lévő ingatlanok teljesen eladhatatlanná váltak, szakértői vélemények szerint pedig ezeknek egészségkárosító hatása is van.”

tavvezetek_it (1) Az itt élők először önállóan próbáltak kiállni az igazukért, egy erre a célra létrehozott civil szervezet, az Élhető Környezetért” környezetvédelmi egyesület alapításával, majd az elmúlt év végén kérték fel Bodó Imrét a közvetítésre.
Tegnap Thierry Le Boucher, az EDF Démász Zrt. elnök-vezérigazgatójával és Jean Paul Sainte-Marie ügyvezetővel abban sikerült megállapodniuk, hogy a cég részéről nincs akadálya a légkábelek földkábellé alakításának. Azonban mivel ennek költsége – 2-3 milliárd forint – nem áll rendelkezésre egyik oldalon sem, Bodó javasolta, hogy az önkormányzat bevonásával alakítsanak egy szakbizottságot, melynek feladata erre a célra európai uniós forrást találni.

„Azért érzem sikeresnek a megbeszélést, mert mindkét fél részéről a megállapodásra törekedtünk. Úgy gondolom, ma már nem azt kell nézni, hogy annak idején ki adott engedélyt a nagyfeszültségű vezetékek és a lakóépületek egymás mellé építésére, a védőtávolság figyelmen kívül hagyásával. Most azt a feladatunk, hogy az itt élők érdekében mielőbb megoldódjon ez a probléma” – összegezte a politikus, aki a Fidesz-KDNP színeiben indul az idei parlamenti választáson az 1-es szegedi körzetben.

13 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  13. Na mit találtam
  2010. március 10., szerda, 18:23
  Válaszolok

  Talán ezért kellene eltüntetni. Meg azért mert 1-2 éven belül a 20kV-ból 120kV lesz. Igaz akkor már a vezeték alatt élüknek lámpát sem kell gyújtaniuk, maguktól fognak világítani.
  http://kepfeltoltes.hu/100310/vezetek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 • '>
  12. Single Player
  2010. március 10., szerda, 10:34
  Válaszolok

  \"Az EDF Démász évente milliárdokat kaszál a szegedi fogyasztókon, ráadásul a profit nagy részét kimentik az országból.\"

  Az mit jelent, hogy kimentik a profitot? Amikor a fizetésemből elmegyünk nyaralni egy hétre, és elköltöm a pénzemet Olaszországban, akkor én is kimentem a profitot? Vagy ha veszek egy kis nyaralót az Adrián? Az is kimentés?

 • '>
  11. anasztázia
  2010. március 10., szerda, 10:27
  Válaszolok

  szunyi! Mivel az árnyékolt kábel árnyékolásán nem jön át az indukció, ez nem légvezeték a földbe rakva. Pénz még nincs, de a cikkben írják, hogy pályázattal megszerezhető. A lényeg az, hogy addig minden marad a régiben.

 • '>
  10. szunyi
  2010. március 10., szerda, 08:34
  Válaszolok

  Kérdésem miért jobb 1m-rel a föld alatt kihúzni a vezetéket és nem 10m magasan?
  Mágneses indukciót a föld nem nyeli el, nem árnyékolja!

 • '>
  9. konnektor
  2010. március 10., szerda, 08:15
  Válaszolok

  Az EDF Démász évente milliárdokat kaszál a szegedi fogyasztókon, ráadásul a profit nagy részét kimentik az országból. Az lenne a minimum, hogy figyelembe veszik a fogyasztók kérését.

 • '>
  8. rimfarago
  2010. március 10., szerda, 05:25
  Válaszolok

  baktón él az öreg votka
  bukjon még ma bottka 😀

 • '>
  7. macskabölcső
  2010. március 9., kedd, 22:40
  Válaszolok

  De jó,hogy a Bodó a villanyhoz is ért.Nála az ellenállás mértékegysége,a négyzet méter per partizán.

 • '>
  6. szőregi
  2010. március 9., kedd, 19:00
  Válaszolok

  Helyezzék át a kábelt Botka, Ujhelyi, Solymos villái fölé, majd meglátjuk mit szólnak hozzá.

 • '>
  5. szőregi
  2010. március 9., kedd, 18:58
  Válaszolok

  Hajrá Bodó imre! Le kell győzni és elszámoltatást követően börtönbe kell juttatni Ujhelyi Istvánt!

 • '>
  4. Thomas Wilder
  2010. március 9., kedd, 18:45
  Válaszolok

  Siker politizálás Fidesz módra. Semmi konkrétum. Pénz nincs. Ha volna, lenne megoldás. Köszönjük, ezt jól elintézte! 😀

 • '>
  2010. március 9., kedd, 18:39
  Válaszolok

  Ha-ha-ha-ha.
  Ha kap a démász 2-3 milliárdot, akkor megoldja. Ezt eddig is tudtuk!
  Hol az a 2-3 milliárd?
  Alakítson rá bizottságot? Az tényleg mindig megold mindent, egy újabb bizottság. Attól nem lesz 2-3 milliárdja senkinek kábelt építeni.

 • '>
  2. Al Capone
  2010. március 9., kedd, 17:26
  Válaszolok

  Ha ezt megoldja a Bodó akkor emelem kalapom!
  Sok sikert neki!

 • '>
  1. ataqam
  2010. március 9., kedd, 14:08
  Válaszolok

  Hajrá,Bodó!