Bocsásd el nékünk Barabást!

2009. december 31., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Barabás János ugyanolyan intellektuális talánya a magyar rendszerváltásnak, mint a kizsákmányolásmentes és igazságos társadalmat építő KISZ-funkcióból rothadó kapitalistává vedlett Nagy Imre és Gyurcsány Ferenc.

A Szentírás szerint Poncius Pilátus, Palesztina helytartója megadta a népnek a lehetőséget, hogy a Főtanács akarata ellenére Jézus szabadon bocsátása mellett döntsön. A népnek Jézus és Barabás között kellett választani, és az emberek azt kérték a helytartótól, hogy bocsássa el nékik Barabást.
A magyarok Barabása még soha nem került olyan helyzetbe, hogy a népakarat mentse meg a büntetéstől. Barabás János az MSZMP agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetőjeként építette a létező kapitalizmusnál magasabbrendűbb anti- és posztkapitalista társadalmat – a szocializmust. Ebbéli minőségében Barabás János nyilvánvalóan ellene volt az ember ember általi kizsákmányolásnak és úgy általában mindenféle társadalmi igazságtalanságnak, s nagy valószínűséggel dühítette őt a rohadt kapitalistákra jellemző profithajhászás. Csak és kizárólag anti- és posztkapitalista meggyőződése, valamint a közösség- és társadalomelvű értékeknek elkötelezettsége okán válhatott a magyar Barabás a KISZ KB ideológiai titkárává is.
Barabás János ugyanolyan intellektuális talánya a magyar rendszerváltásnak, mint a kizsákmányolásmentes és igazságos társadalmat építő KISZ-funkcióból rothadó kapitalistává vedlett Nagy Imre és Gyurcsány Ferenc.
1989-ben, amikor a kizsákmányolásmentes és igazságos társadalom hajója végképp léket kapott, a hajóról a kapitalista mocsárba menekülők közül Nagy Imre a KISZ KB első titkára, Gyurcsány Ferenc a KISZ KB titkára, Szilvásy György a KISZ KB szóvivője, Kiss Péter a KISZ KB Intéző Bizottságának tagja volt. Egy korábbi cikkemben azt írtam, hogy nem vártam el, hogy a szocializmus szabad építésének minden szabadon megválasztott vezetője Horn Gyulával az élen szőrcsuhába öltözzön, és kanosszát járjon 1989-ben lepukkant munkásszállókban és gyárakban. De azért éljen bennünk a mazochisztikus kíváncsiság, hogy nevezett antikapitalisták mit mondanának egy képzeletbeli visszarendeződés során felállított kommunista autodafé előtt, amikoris a tarkólövés és az életfogytig tartó börtön között forog a sorsuk, ha nem megfelelően vallanak hitet.
Mit mondana Barabás János a tegnapi hírre, miszerint abban a megtiszteltetésben részesült, hogy október 20. és december 31. között bruttó 2,4 millió forintért adhat tanácsot Kiss Péter társadalompolitikai miniszternek? A kommunista autodafé nagy valószínűséggel nem hinné el, hogy a KISZ KB egykori ideológiai titkára a KISZ KB Intéző Bizottságának egykori tagját olyan tanácsokkal látja el, amelyekkel a javak (közpénzek) igazságos, mert Barabás elvtársnak is kedvező elosztásával mérnek döntő csapást a monopolkapitalista államra. A kommunista autodafé is nagy valószínűséggel úgy ítélne a térdre rogyott és verejtékező magyar Barabásról, hogy amit csinál, az közönséges lopás, ezért Barabás elvtárs sorsa azon múlna, hogy mennyire intenzíven tudna önkritikát gyakorolni önnön burzsoá-kispolgári elhajlása felett, és újra magáévá tenni az egyszerre sokoldalúan magas fokú és magas fokúan sokoldalú kommunista ember eszményét. Ne legyenek kételyeink: a magyar Barabás, a volt ideológiai titkár, másodpercek tört része alatt lenne képes felidézni Lukács György „A kommunizmus erkölcsi alapja” és A. Siskin „A kommunista erkölcs alapjai” című művének legfontosabb tételeit.
A magyar Barabás 1981-ban az Állami Ifjúsági Bizottság titkára volt, mely poszt a következő gondolatokat volt képes kipréselni belőle a demokrácia kellős közepén: „Szerintem a demokratikusabb, igazabb, tisztább, átláthatóbb viszonyok megteremtéséhez a tilosak felmutatása éppoly fontos, mint az ’igeneké’ és a ’kelleké’ és ’leheteké’…”
Ha eltekintünk a magyar demokrácia 1981-es állásától, Barabás szavai még örökérvényűek is lehetnek. Olyannyira, hogy azt mondhatnók, Kiss Péter a demokratikusabb, igazabb, tisztább, átláthatóbb viszonyok megteremtéséhez igenis mutasson tilost Barabás Jánosnak. Ha pedig a magyar társadalompolitika képzeletbeli helytartójaként megkérdezne minket, akkor mi, az egybegyűlt tömeg, kiáltsuk csak oda Kiss elvtársnak: Bocsásd el nékünk állásából Barabást!

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 22 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.71.184 IP címről szól hozzá.

 • 22. Löffler Tibor hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 23:42
  Válaszolok

  Kedves KunBéla Bátyám!

  Ha összeraknád a mozaikot, akkor kiderülne, hogy másodszor azért szolgáltam fegyveresen a dolgozó népet 1988-ban, mert egyetem UTÁN hívtak be. Ergo: az, hogy milyen “1988 ELŐTTI megnyilvánulások lehetnének érdekesek az adott Marxista Tanszéki témában”, számomra rejtély. De úgy tűnik, Neked nem.
  Szerintem ezért ne is beszéljünk virágnyelven, mert Te nagyonis jól tudod, hogy – visszatérve eredeti kérdésedhez – “mit is képviseltem a Marxizmus Tanszéken” 1988 ELŐTT.
  Na mit?
  1) Tartóztassák le és rúgják ki a diákársaimat?
  2) Küldjék őket átnevelő táborba?
  3) Fülükbe forró ólmot öntsenek?
  4) Sújtsa őket dolgozó népünk megvetése?

  Nos, informátoraidnak milyen tuti infói vannak?

 • 21. kunbéla hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 23:30
  Válaszolok

  mukk, örülök, hogy luk van az altesteden….igy nem kell annyira erölködnöd. Vigyázz, nehogy besz@rj a nagy sikeredtől…

 • 20. mukk hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 23:00
  Válaszolok

  kunbéla ez olyan, mintha én a kommunista érában termelődött spermákért emelnék hangot, amelyek téged úgy testileg megformáltak.
  Kissé erőlködős nem?
  Ahogy te is, überszánalom!!!

 • 19. kunbéla hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 22:45
  Válaszolok

  Tisztelt L.Tibor tartalékos örvezető
  Köszönöm az élménybeszámolókat, most már csak az 1981 utáni és 1988 elötti megnyilvánulások lehetnének érdekesek az adott Marxista Tanszéki témában….

  Volt elvtársi üdvözlettel:
  kunbéla, tartalékos örmester

 • 18. mukk hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 21:04
  Válaszolok

  NagySándor… zászlóalj
  ez jó

 • 17. Löffler Tibor hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 20:59
  Válaszolok

  5. Hadsereg Parancsnokság
  43. Nagysándor József Híradózászlóalj

 • 16. Löffler Tibor hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 20:26
  Válaszolok

  Kedves Béla Bátyám!
  Nos, ha pl. az 1988-as diáksztrájkra gondolsz, akkor bizony akkortájt abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy másodjára is a Magyar Néphadsereg katonája lehettem…
  Van egy gyanúm (másoknak is, akik hasonló megtiszteltetésben részesültek), hogy nem véletlenül. A hallgatói önkormányzati rendszert célzó, a diáksztrájkot megelőző mozgolódásokban a magam igen szerény módján részt vettem. A későbbi, Antall-kormány alatti diákmegmozdulásokról az volt a NYÍLTAN VALLOTT és máig vállalt véleményem, hogy az ösztöndíjakkal és közvetlen érdeksérelmekkel kapcsolatos és szerinem is jogos követelésekre rárakódtak, mert rárakták őket, pártpolitikai-ellenzéki törekvések. Ennek volt szerintem látványos jele/bizonyítéka Solt Ottilia (SZDSZ) szereplése a BTK-n, az Auditorium Maximumban.

  Nem tudom, mi mást hallottál, vagy hallattak veled, “diákmozgolódások” ügyében.
  Üdvözlettel
  Löffler Tibor
  tartalékos őrvezető

 • 15. kunbéla hozzászólt ekkor: 2010. január 3., vasárnap, 18:10
  Válaszolok

  Löfi ur, köszönöm. Én másképp hallottam. De lehet, hogy az késöbb volt…

 • 14. nokedliszaggató hozzászólt ekkor: 2010. január 2., szombat, 08:41
  Válaszolok

  Szép volt Löfi! Csak így tovább!

 • 13. haturul hozzászólt ekkor: 2010. január 1., péntek, 23:00
  Válaszolok

  Itt, köztünk él és virul a Barabás-nemzedék. Igaz alább még mindig a cuclimus szoptatós üvege körül folyik a mellébeszélő polémia, ahelyett, hogy a cuclizmus és korunk megbukott neoliberalizmusának azonosságait, összefüggéseit tárnánk fel (persze úgy, hogy az összes médiát, így ezt a portált is pénzelő és jutalmazó gazdasági-pénzügyi hatalom érdekeit nem sérthetjük, mert kérem itt szabadság van, csak épp a pénz hangosan beszél).
  SZOCLIB analógia lehet pl. a Kun-Rákosi-Kádár-Horn-Lendvai-Gyurcsány eredetvonal.
  Analógia ezen vezérek anyagelvű, istentagadó, önközpontú, célorientált választottság-, és küldetéstudata.
  Feltűnő jellemzőjük még a szélsőséges materialista kommunizmusból szélsőséges materialista kapitalizmusba való zsigeri konvertibilitásuk.

 • 12. pilátus hozzászólt ekkor: 2010. január 1., péntek, 20:47
  Válaszolok

  Löfflerki? szánalmas próbálkozása összemosni a “sárt a májjal” nem sikerülhetett, mert nincs erkölcsi alapja, (még 38 évi munkásléttel sincs) védeni ezeket a rabló szociálkapitalistákat. Az meg, hogy Kunbéla (gondolom Kun Ágota öccse vagy Kunágota szomszéd faluja) sárt próbál dobálni Löffler Tanár úrra, őt magát minősíti!

 • 11. Löffler Tibor hozzászólt ekkor: 2010. január 1., péntek, 20:22
  Válaszolok

  Kedves löfflerki?!

  A rettegett kommunizmus nem nyomorított agyon a gulágtáborokban és valamiféle bosszúvágy sem motivál.
  Vitriolos megjegyzéséből viszont arra következtetek, hogy 1) érzéketlen azok iránt, akiket a rettegett kommunizmus tényleg agyonnyomorított a gulágtáborokban, meg hasonló helyeken; 2) semmi erkölcsi problémát nem lát abban, hogy akik a kizsákmányolásmenes és igazságos társadalom nevében kizárólagos hatalmat vindikáltak maguknak, minden lelki skrupulus nélkül váltak kapitalistává akkor, amikor kizárólagos hatalmukat elvesztették. Ez még véletlenül sem pusztán csak a meggazdagodás kérdése.
  Ön azt írja, amiért minden tiszteletem, hogy 38 évet dolgozotgyárban illetve alkalmazottként a szolgáltatás területén, nem helyezkedett, csak dolgozott. Nos, 1989-ig Ön a nép egyike volt, és Barabásék szerint Ön volt hatalmon (néphatalom), viszont Barabásék a kisujjukat sem mozdították 1989-ben, hogy az Ön hatalmát, a néphatalmat, megvédjék… Ha ez fröcsögés Önnek, akkor József Attilához utalom Önt: “csak az olvassa versemet, ki ismer engem s szeret” Ez a tökfej József is a Kis felcsúti Mussolinit előlegezte meg, amikor az írta kora sztálinistáiról, hogy fasiszta kommunisták…

 • 10. Löffler Tibor hozzászólt ekkor: 2010. január 1., péntek, 20:02
  Válaszolok

  Drága kunbéla!
  Már kérdéséből látszik, hogy Te igen jól tájékozott vagy:
  “Az 1981 körüli diákmozgolódások idején mit is képviseltél a Marxizmus Tanszéken??”
  Válaszom: semmit.
  Az 1981 körüli diákmozgolódások idején középiskolás voltam…

 • 9. löfflerki? hozzászólt ekkor: 2010. január 1., péntek, 12:20
  Válaszolok

  Orbán hol gazdagodott meg ,és mivel ?
  Munkával?
  Követ tört a papa dolomitbányájában, buzgón permetezte a szőlőt Tokajhegyalján?
  Melyik gyár személyzetisének fiókjában porosodott a Munkakönyve évtizedekig?
  Ki fizette a múlt rendszerben külföldön töltött iskoláséveit, ha nem a Magyar Népköztársaság?
  Ő nem az elszámoltatásról , számonkérésről fröcsög?
  Őt ki számoltatja el ?
  Tisztelt anasztázia!
  A gyurcsányok , orbánok kölykeinek , sőt unokáinak jövője is már sínen van ,nekem meg lelkiismeretfurdalásom van , hogy nem tudtam kellőképpen támogatni gyermekeimet az iskoláztatás , a pályakezdés éveiben.
  Igaz , én 38 évet dolgoztam gyárban illetve alkalmazottként a szolgáltatás területén, nem helyezkedtem , csak dolgoztam .
  Egy dolog miatt viszont büszkén nézhetek a kisunokám szemébe:nem voltam , nem vagyok és nem leszek semmilyen párt tagja .
  Tudják-e ezek a Kirakatpatkányok , hogy mennyibe kerül egy kiló kenyér , egy kilowattóra áram?
  Volt ezeknek kérges már a tenyere ásótól -lapáttól- talicskától?
  Nekem igen !
  Ezek után ki , és milyen jogon oktat ki engem itt ezeken az oldalakon?
  Kinek van joga Orbánt , Gyurcsányt védeni tőlem 38 év becsületes munka után?

 • 8. anasztázia hozzászólt ekkor: 2010. január 1., péntek, 10:54
  Válaszolok

  Tisztelt löfflerki?, kunbéla! Löffler Tiborra egyáltalán nem jellemző a “fröcsögő stílus”, csak azt merészelte mondani, hogy akinek vaj van a fején ne álljon ki a napra. Azok a pártmunkások, akik résztvettek az elnyomó rendszer fenntartásában, pillanatok alatt vagyonos kapitalistákká váltak, mert közel voltak a húsos fazékhoz. Nem volt annyi eszünk meg tapasztalatunk, hogy elzavarjuk őket, de talán most lehetőségünk lesz ebben a mutyi országban erre is.

 • 7. kunbéla hozzászólt ekkor: 2009. december 31., csütörtök, 20:39
  Válaszolok

  Löffler, te vagy a fény a sötét kapitalista éjszakában. Az 1981 körüli diákmozgolódások idején mit is képviseltél a Marxizmus Tanszéken??

 • 6. löfflerki? hozzászólt ekkor: 2009. december 31., csütörtök, 16:02
  Válaszolok

  Aha!
  Ráleltem ,eddigi munkássága mindenképp tiszteletet érdemel !
  Élemedett korom miatt a kurzusaira már biztos nem fogok bejelentkezni .
  Életkorát tekintve valamelyest tévedtem , ám beállítottsága , a fenti dolgozatából fröcsögő stílusa , szófordulatai a Kis felcsúti Mussolinit idézi .
  Apropó:Amennyiben Gyurcsány rothadó kapitalista , ennek fényében a Hős idősb felcsúti Dolomitbányászt milyen jelzővel illethetjük ?

 • 5. panelfater hozzászólt ekkor: 2009. december 31., csütörtök, 15:55
  Válaszolok

  BÚÉK Löfibácsi!

 • 4. hallgató hozzászólt ekkor: 2009. december 31., csütörtök, 15:36
  Válaszolok

  Hármaska nem titok ki Löffler, ajánlom a Google midentudását, néhány klikk és kiderül ami eddig nem. Rálelhetsz eddigi munkáira, cikkeire, s fel is veheted kurzusait majd az egyetemen, ha itten akarsz képződni amolyan politológiailag is…

 • 3. löfflerki? hozzászólt ekkor: 2009. december 31., csütörtök, 15:31
  Válaszolok

  Barabást már ismerjük.
  Egyrészt a Bibliából , másrészt -hála Löffler kioktató tematikájának- innen a jobbos fórumról.
  De ki valójában Löffler?
  Őt még nem ismerjük , nem ismerem!
  A mai szabados demokráciában gondolom róla is többet fogunk majd megtudni.
  Látatlanban -hangnemét ízlelgetve – talán ő is a Kisvelővel ,Kisgyimesivel azonos évjárat lehet , akit a rettegett kommunizmus agyonnyomorított a gulágtáborokban és valamiféle bosszúvágy motiválja.
  Kérdem én -ha már az én tehenem megdöglött- az ő állását ki veszi majd el?

Ugrás az oldal tetejére