Karzatlezárás és szegedi irodakeringő politikai okokból?

2009. október 1., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kozgyules28Lezárták a karzatot a városháza dísztermében. Statikai okokra hivatkoznak a torony alatt, de sokakban felmerült a gyanú, hogy – polgármesterünk célzásából merített szavakat kölcsönvéve – talán a „választópolgárnak álcázott aktivisták” ellen emelt védőbástyát az önkormányzati apparátus. A SZEGEDma.hu most felidézi, hogy egy év alatt mi is okozhatott öt műszaki, statikai, renoválási problémát a városházán.

A 2009. szeptember 25-i szegedi közgyűlésen drámai bejelentést halhattunk: életveszélyessé váltak a díszterem karzatai. Az ellenzék részéről Kohári Nándor segített felidézni az elmúlt év néhány olyan „statikai problémáját”, ami kapukat segített nyitni, zárni a demokrácia fehér házában.

„Innen eleddig többé-kevésbé szabadon, szegedi polgárok is közvetlenül nyomon követhették a városházi közgyűlések nyílt üléseit, néha tetszésüknek, vagy nem tetszésüknek is hangot adva – szórtak röplapokat, drapériákat is akasztottak ki. Mindezekre az ülésvezető szocialista polgármester Botka László látható idegességgel reagált, egyre több városházi egyenruhást rendeltek ki közgyűlésről közgyűlésre, és bizony volt olyan, akit kidobattak az elmúlt években, a szegedi demokrácia nagyobb dicsőségére. Ám ennek már vége. A szemmel láthatóan változatlan állagú, stabilan álló karzatokról az enyhén remegő hangú jegyző bejelentette, nem biztos, hogy most már képesek megbirkózni a rájuk nehezedő érdeklődő tömegek súlyával, és az esetleges tragédiát megelőzendő senki sem mehet immár a karzatokra” – így Kohári. „Statikai vizsgálatok szükségesek, szól az új verdikt – szerintem ezek akár 2010 októberéig is elhúzódhatnak, fránya műemlékvédelem, miegymás – addig szegedi polgár közgyűlés közben nem teheti be a lábát a nyílt üléseken sem a díszterembe.”

Sokadik „műszaki probléma” a szegedi demokrácia útjában

Érdekes ritmusa van a szegedi polgármesteri hivatal állagromlásának – véli a politikus. „Még emlékszem azokra a pillanatokra, amikor a szegedi ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a helyi egészségügy jövőjét illető kérdésekben. Bizony-bizony szorgos kezek azonnal befóliázták a dísztermet, és az újabb ’halaszthatatlan’ munkálatok miatt a Huszár utcában, egy teljes létszámú közgyűlés megtartására eleve alkalmatlan helyiségbe hívták össze a soron kívüli közgyűlést, amire a kormányoldal el se ment. Ugyanez történt egy januári, ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűléssel. Akkor ismét műszaki problémára hivatkozva zárták le a dísztermet, ahol két nappal előtte még konferenciát tartottak, s a képviselőket egy 22 fős kisterembe vezényelték, ahol a kormányoldal ismét nem jelent meg (be se fértek volna). Amikor 2006-ban Beck Zoltán akkori tanácsnok politikai különutakra merészelt tévelyedni – az általa vezetett szociáldemokraták végül az MSZP-től függetlenül indultak a 2006-os önkormányzati választásokon – tanácsnoki irodáját hirtelen felújító munkások lepték el, amiről valahogy Beck tanácsnok értesült utoljára. Fájdalom új helyiséget hirtelenjében nem sikerült számára találni, így véletlenül pont mikor Botkáéknak nem tetszően cselekedett, iroda nélkül maradt” – emlékezett Kohári, majd egy másik különös költözést, Sándor Klára „kilakoltatását” idézte, amikor a szegedi 2. választókerület akkor még SZDSZ-es országgyűlési képviselője a Deák Ferenc utcai ovi bezárása ügyében szintén Botkáéknak nem tetszően nyilatkozott. „A képviselőnő irodája azonnal repült a főépületből a ’torony alól’ a szomszédos ’szürke ház’ alagsorába. Persze szigorúan statikai alapon” – mondta sokat sejtető mosollyal a fideszes képviselő. „A komikus sor folytatása helyett inkább egy kéréssel fordulok Szeged jelenlegi szocialista fura uraihoz. Akkor, amikor egykori szövetségeseiket selejtezik, amikor az ellenzékkel kívánnak kitolni, vagy éppen a szegedieket nyomják ki a városházi ülésteremből: mutathatnának több nagyvonalúságot!”

Karzat alatt ülni lehet, rámenni nem

A legutolsó statikai probléma miatt felkerestük városunk főjegyzőjét, Mózes Ervint, hogy megkérdezzük, miért épp most zárták le a karzatot, meddig tart a felújítás és mit tudni az oszlopok állapotáról. A jegyző Zádori Balázst, az önkormányzat ellátási osztályának vezetőjét jelölte ki illetékes nyilatkozónak. „Most vettük észre, hogy a repedések miatt szükséges a karzat megvizsgálása, hiszen jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen konkrét probléma lehet a szerkezetben, mekkora mértékű az oszlopok statikai romlása” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a köztisztviselő, aki hozzátette, hogy szakértői véleményt kell kérni, ami már folyamatban van, addig le kell zárni a karzatot. A felújítási munkálatok ezután kezdődhetnek el, természetesen csak a műemléki felügyelet engedélyeivel. „Nem lehet tudni, meddig tart a felmérés és a felújítás”– fűzte hozzá Zádori. Arra a kérdésünkre, hogy nem veszélyes-e a karzat az alatta ülőkre, az osztályvezető úgy felelt, hogy nem valószínű, hiszen a karzatra a terhelés jelent veszélyt, ezért nem engednek fel rá senkit. Arról majd a jegyző fog nyilatkozni, hogyan lehet majd ezek után a közgyűlés nyilvánosságát biztosítani az érdeklődőknek.


Városháza – Díszterem in Szeged

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 51 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.166.236.238 IP címről szól hozzá.

 • 11. tikle hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 16:48
  Válaszolok

  fossanak is! Eljön az igazság órája! tik…tak… ketyeg…ketyeg…

 • 10. ataqam hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 16:46
  Válaszolok

  Addig jó, míg a Bigfoot Botka berosál és egyre sűrűbben! Egyszer csak megunja vmelyik híve és kipakol a bűnös űzelmeikről.

 • 9. torony alatti hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 16:05
  Válaszolok

  Botkáék betegesen rettegnek a valsztasoktól és a független nyilvánosságtól. Ki van adva, hogy aki nem az emberük azt ki kell rúgni a városházáról. Annyi a disznóságuk csak zárt körben remélik a túlélést. Botka napról napra idegesebb, fosik és van miért

 • 8. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 15:06
  Válaszolok

  Bocs miki!
  Nem plagizálni akartam ,párhuzamosan írtunk a hazudozásaikról !!

 • 7. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 15:02
  Válaszolok

  Kedves Cumm Ped Lee !
  Ha a renitenskedők miatt került a karzat lezárásra,akkor azt kell mondani,s nem statikai okot hazudni,vagy szerinted hazugsággal kel vezetni Szegedet??
  A véleményem egyezik a tiéddel a” köpködőket,kiabálókat”ki kell zárni a teremből,de nem a nyilvánosságot,mint ahogy tette azt múlt pénteken az egyre gyengébb idegekkel bíró Botka.
  Megjegyezném ,hogy a képen látható kiírást fegyelmezetten,csendben mutatták fel a legutóbbi közgyűlésen a foci szurkolók,lehet ,hogy az igazságuktól,véleményüktől tart a polgármester??

  HAJRÁ SZEGED,CSAK ELŐRE

 • 6. miki hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 14:43
  Válaszolok

  Annyira fülöncsíphető a bensős szándékos csúsztatás.
  Cumm Ped Lee
  Megint nem arról van szó, hogy karzat, HANEM AZ ESZKÖZ. MÁR ÖTÖDIK ALKALOMMAL HIVATKOZNAK A MŰSZAKI DOLGOKRA, hogy a számukra kellemetlen problémákat megoldják. Tehát, mint a Botka-festmény ügyében megint HAZUDNAK, HAZUDNAK.

 • 5. afterbotka hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 13:06
  Válaszolok

  Vécsey sajtószóvivőnek nehéz napjai lehetnek…

 • 4. Cumm Ped Lee hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 12:52
  Válaszolok

  A folyosón ott a TV, élőben lehet nézni. Aki meg fentről akar köpködni a képviselőkre, vagy kiabálni, menjenek el a cirkuszba, szotyolázni. Ha az emlékezetem nem csal, a fidesz idején be sem lehetett menni a városházára, csak motozás és átvilágítás és detektoros kapu után. És most vacakolnak, hogy nem lehet felmenni a karzatra? Nevetnem kell rajtatok, jobboldaliak. Erre sem emlékeztek már?

 • 3. városházi hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 12:32
  Válaszolok

  Itt a torony alatt már olyan a hangulat, mint a Hitler bunkerben az utolsó napon. Még az őrülési jelenetek is mutatnak némi hasonlóságot. Mi lesz még itt elvtársak???

 • 2. hopipapucs hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 12:26
  Válaszolok

  Valami nagyon nem stimmel a Botka csapatban. Csak nem tégla van közöttük? Sorozatosan ennyi cumis ügy nem lehet a véletlen műve. Nem beteg ez az ember?

 • 1. ULTRAS SZEGED hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 11:38
  Válaszolok

  botka és társai ezt jól kitalálták… de nagyot hibáztak, mindig egy lépéssel előttük járunk!

  HAJRÁ SZEGEDI LABDARÚGÁS!

Ugrás az oldal tetejére