Karzatlezárás és szegedi irodakeringő politikai okokból?

kozgyules28Lezárták a karzatot a városháza dísztermében. Statikai okokra hivatkoznak a torony alatt, de sokakban felmerült a gyanú, hogy – polgármesterünk célzásából merített szavakat kölcsönvéve – talán a „választópolgárnak álcázott aktivisták” ellen emelt védőbástyát az önkormányzati apparátus. A SZEGEDma.hu most felidézi, hogy egy év alatt mi is okozhatott öt műszaki, statikai, renoválási problémát a városházán.

A 2009. szeptember 25-i szegedi közgyűlésen drámai bejelentést halhattunk: életveszélyessé váltak a díszterem karzatai. Az ellenzék részéről Kohári Nándor segített felidézni az elmúlt év néhány olyan „statikai problémáját”, ami kapukat segített nyitni, zárni a demokrácia fehér házában.

„Innen eleddig többé-kevésbé szabadon, szegedi polgárok is közvetlenül nyomon követhették a városházi közgyűlések nyílt üléseit, néha tetszésüknek, vagy nem tetszésüknek is hangot adva – szórtak röplapokat, drapériákat is akasztottak ki. Mindezekre az ülésvezető szocialista polgármester Botka László látható idegességgel reagált, egyre több városházi egyenruhást rendeltek ki közgyűlésről közgyűlésre, és bizony volt olyan, akit kidobattak az elmúlt években, a szegedi demokrácia nagyobb dicsőségére. Ám ennek már vége. A szemmel láthatóan változatlan állagú, stabilan álló karzatokról az enyhén remegő hangú jegyző bejelentette, nem biztos, hogy most már képesek megbirkózni a rájuk nehezedő érdeklődő tömegek súlyával, és az esetleges tragédiát megelőzendő senki sem mehet immár a karzatokra” – így Kohári. „Statikai vizsgálatok szükségesek, szól az új verdikt – szerintem ezek akár 2010 októberéig is elhúzódhatnak, fránya műemlékvédelem, miegymás – addig szegedi polgár közgyűlés közben nem teheti be a lábát a nyílt üléseken sem a díszterembe.”

Sokadik „műszaki probléma” a szegedi demokrácia útjában

Érdekes ritmusa van a szegedi polgármesteri hivatal állagromlásának – véli a politikus. „Még emlékszem azokra a pillanatokra, amikor a szegedi ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a helyi egészségügy jövőjét illető kérdésekben. Bizony-bizony szorgos kezek azonnal befóliázták a dísztermet, és az újabb ’halaszthatatlan’ munkálatok miatt a Huszár utcában, egy teljes létszámú közgyűlés megtartására eleve alkalmatlan helyiségbe hívták össze a soron kívüli közgyűlést, amire a kormányoldal el se ment. Ugyanez történt egy januári, ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűléssel. Akkor ismét műszaki problémára hivatkozva zárták le a dísztermet, ahol két nappal előtte még konferenciát tartottak, s a képviselőket egy 22 fős kisterembe vezényelték, ahol a kormányoldal ismét nem jelent meg (be se fértek volna). Amikor 2006-ban Beck Zoltán akkori tanácsnok politikai különutakra merészelt tévelyedni – az általa vezetett szociáldemokraták végül az MSZP-től függetlenül indultak a 2006-os önkormányzati választásokon – tanácsnoki irodáját hirtelen felújító munkások lepték el, amiről valahogy Beck tanácsnok értesült utoljára. Fájdalom új helyiséget hirtelenjében nem sikerült számára találni, így véletlenül pont mikor Botkáéknak nem tetszően cselekedett, iroda nélkül maradt” – emlékezett Kohári, majd egy másik különös költözést, Sándor Klára „kilakoltatását” idézte, amikor a szegedi 2. választókerület akkor még SZDSZ-es országgyűlési képviselője a Deák Ferenc utcai ovi bezárása ügyében szintén Botkáéknak nem tetszően nyilatkozott. „A képviselőnő irodája azonnal repült a főépületből a ’torony alól’ a szomszédos ’szürke ház’ alagsorába. Persze szigorúan statikai alapon” – mondta sokat sejtető mosollyal a fideszes képviselő. „A komikus sor folytatása helyett inkább egy kéréssel fordulok Szeged jelenlegi szocialista fura uraihoz. Akkor, amikor egykori szövetségeseiket selejtezik, amikor az ellenzékkel kívánnak kitolni, vagy éppen a szegedieket nyomják ki a városházi ülésteremből: mutathatnának több nagyvonalúságot!”

Karzat alatt ülni lehet, rámenni nem

A legutolsó statikai probléma miatt felkerestük városunk főjegyzőjét, Mózes Ervint, hogy megkérdezzük, miért épp most zárták le a karzatot, meddig tart a felújítás és mit tudni az oszlopok állapotáról. A jegyző Zádori Balázst, az önkormányzat ellátási osztályának vezetőjét jelölte ki illetékes nyilatkozónak. „Most vettük észre, hogy a repedések miatt szükséges a karzat megvizsgálása, hiszen jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen konkrét probléma lehet a szerkezetben, mekkora mértékű az oszlopok statikai romlása” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a köztisztviselő, aki hozzátette, hogy szakértői véleményt kell kérni, ami már folyamatban van, addig le kell zárni a karzatot. A felújítási munkálatok ezután kezdődhetnek el, természetesen csak a műemléki felügyelet engedélyeivel. „Nem lehet tudni, meddig tart a felmérés és a felújítás”– fűzte hozzá Zádori. Arra a kérdésünkre, hogy nem veszélyes-e a karzat az alatta ülőkre, az osztályvezető úgy felelt, hogy nem valószínű, hiszen a karzatra a terhelés jelent veszélyt, ezért nem engednek fel rá senkit. Arról majd a jegyző fog nyilatkozni, hogyan lehet majd ezek után a közgyűlés nyilvánosságát biztosítani az érdeklődőknek.


Városháza – Díszterem in Szeged

51 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  51. Kapufa
  2009. október 5., hétfő, 21:33
  Válaszolok

  Ki vagy te miki!
  Ne b..gass itt embereket, hanem állj elő bizonyítékkal, aztán, mert így csak egy irigy, öntelt nulla vagy. Semmi több. Ajánlom Kozmának, hogy az ilyenekkel le se álljon, arra se méltók

 • '>
  50. miki
  2009. október 4., vasárnap, 22:31
  Válaszolok

  Jaaaaaaaaaaaa
  Kihagytam Dlusztust!
  Na az a legnagyobb arc. A mai napig nem tudni, hogy hova kinek mire mikor mit játszik.
  DM fiatal főszerkesztőjeként a rendszerváltás után eladja a lapot a franciáknak. Polgári, de a politikában a polgári polgármester ellen indul 2006-ban, Botka legnagyobb örömére s győzelmére. Az SZDSZ-es Szabó rektor személyes tanácsadója, bormestere, és a rektor egyetemi lapjának főszerkesztője. Megmenteni jön ismét a szegedi focit, de közben a szocik (Botka, Szentgyörgyi) házi vállalatával Szeviéppel elhagyja csapatát, elviszi a legjobb játékosokat és Diósgyőrbe megy elnöknek, ahol közutálat tárgya lesz az egész vezetés, egy év után kilép a cég a miskolci fociból is (nem kapták meg a kért munkákat ott). Közben segít előteremteni a KÉSZ fociakadémiát, ami egyenlőre nehezen csiszolódik a helyi utánpótlásnevelő klubokkal. Na most nem tudni mi van vele, de Algyő kapcsán felmerült ismét a neve, aki a szocikkal tör focipirospontokra.
  Na őt kihagytam a sorból.
  De már most elnézést kérek ha valótlant írtam, amit kétlek…

 • '>
  49. miki
  2009. október 4., vasárnap, 22:19
  Válaszolok

  Elnézést, hogy Kozmáról a SZEGEDI focival kapcsolatban azt mondtam, hogy megpróbálta és nem sikerült. Mert megpróbálta elnökként és nem sikerült. Ja, és mindenki iszik, különben szomjan halna…

  Szóval ő is azon elnökök egyike volt a Szeged SC? vezetői közül aki megpróbálta és nem sikerült (Nagylaki volt az edző asszem alatta). Többet nem mondtam. Bodó exelnök börtöntöltelék, maffiaarc, Nagylaki börtöntöltelék szélhámosarc, Bereck Imre adócsaló (Ványai Éva exapehvezár testvérével biznyákoltak és erre kellett csak a foci), szélhámos, 1. szerbek nemzetközi szélhámosok voltak, mint nemrég a 2. szerbek is. És volt Kozma elnöksége is, akiről semmi ilyet nem mondtam, csak, hogy nem sikerült. Ő biztos tudja miért…
  Ha nem iszik akkor elnézést, és nyúljon gyorsan a pohár után, mert szomjan hal, azt pedig nem venném a lelkemre 🙂

 • '>
  48. szögedi
  2009. október 4., vasárnap, 21:54
  Válaszolok

  Miki valóban moderáld magad, hogy jössz ahhoz hogy gyalázz itt komoly múlttal és jelennel bíró embereket, akik tiszteletben állnak. Kérj bocsánatot!

 • '>
  47. Sós György
  2009. október 4., vasárnap, 21:53
  Válaszolok

  Miki!
  A Kozma Zoltánnak igaza van, Ő többet tett Szegeden a labdarúgásé, mint sem Őt bánts.Te valóban nem is ismered Őt!Kérj tőle elnézést,ennyivel minimum tartózol Neki.

 • '>
  46. Kozma Zoltán
  2009. október 4., vasárnap, 21:34
  Válaszolok

  Tisztelt Miki!
  Ha rólam van szó, hogy Kozma is megpróbálta akkor igen
  megpróbáltam és a jövőben is megpróbálnám, mert én legalább megpróbálom.
  Ami az asszemre, azt kikérem magamnak, mert Te nem ismersz engem,és így nem ildomos véleményt alkotni,
  asszemre.

 • '>
  45. Nógrádi Tibor
  2009. október 4., vasárnap, 13:15
  Válaszolok

  Kunnál Lalánál nem,de nálad allien sokkal nagyobbnak képzelem magam,egyébként miki fontos dolgot fogalmazott meg,nagyon fontos, egy labdarúgó lobbi ismételt létrehozása Szegeden,s ebben a régi sztárok,Kun Lajosok sokat tudnánák segíteni.

  CSAK A SZEGED

 • '>
  44. allien
  2009. október 4., vasárnap, 12:47
  Válaszolok

  Ki a tököm ez a Nográdi?Ugyan valaki mutasson már be neki a végén még nagyobb embernek képzeli magát mint a Kun Lajos.Vagy ö találta fel a spanyol viaszt?Kis pöccs

 • '>
  43. miki
  2009. október 4., vasárnap, 12:41
  Válaszolok

  A szegedi foci már bocsánat de azért is van itt, mert az olyan sztárok, mint Kun Lajos volt annyira sem vitték, hogy a fociban maradva dolgozzanak. Mondjuk működjön egy vállalkozás, és azon keresztül a kapcsolati tőkéket megmozgatva összeránthatott volna az az utolsó nagy csapat néhány tagja egy olyan teamet, ami már rég legalább stabil második vonalban szerepeltetné a gárdát. Ehelyett: Kun kubikos, Bogdán csapos, de lehet már az sem, Bodó (elnök) börtöntöltelék, Kozma megpróbálta, kevés volt, és asszem iszik is, Váci Béla segédmunkás, a későbbi generáció pedig elbújt, vagy szélhámosként jött elő, mint Nagylaki

 • '>
  42. Nógrádi Tibor
  2009. október 4., vasárnap, 12:33
  Válaszolok

  helyesen Kun Lajos ne nyilatkozzon

 • '>
  41. zaza
  2009. október 4., vasárnap, 12:32
  Válaszolok

  igaza van DÁVIDNAK és KUN LAJOSNAK is itt sosem volt nagy foci pedig kár érte.Mit veszekedtek össze vissza az helyet hogy arrol beszélnénk milyen volt a DÓZSA napok,ja és ennek kéne sajtoba szerepelni nem annak hogy ilyen BOTKA meg olyan.SZAR ITT MINDEGYIK EGYIK SEM LESZ JOBB A MÁSIKNÁL