Karzatlezárás és szegedi irodakeringő politikai okokból?

kozgyules28Lezárták a karzatot a városháza dísztermében. Statikai okokra hivatkoznak a torony alatt, de sokakban felmerült a gyanú, hogy – polgármesterünk célzásából merített szavakat kölcsönvéve – talán a „választópolgárnak álcázott aktivisták” ellen emelt védőbástyát az önkormányzati apparátus. A SZEGEDma.hu most felidézi, hogy egy év alatt mi is okozhatott öt műszaki, statikai, renoválási problémát a városházán.

A 2009. szeptember 25-i szegedi közgyűlésen drámai bejelentést halhattunk: életveszélyessé váltak a díszterem karzatai. Az ellenzék részéről Kohári Nándor segített felidézni az elmúlt év néhány olyan „statikai problémáját”, ami kapukat segített nyitni, zárni a demokrácia fehér házában.

„Innen eleddig többé-kevésbé szabadon, szegedi polgárok is közvetlenül nyomon követhették a városházi közgyűlések nyílt üléseit, néha tetszésüknek, vagy nem tetszésüknek is hangot adva – szórtak röplapokat, drapériákat is akasztottak ki. Mindezekre az ülésvezető szocialista polgármester Botka László látható idegességgel reagált, egyre több városházi egyenruhást rendeltek ki közgyűlésről közgyűlésre, és bizony volt olyan, akit kidobattak az elmúlt években, a szegedi demokrácia nagyobb dicsőségére. Ám ennek már vége. A szemmel láthatóan változatlan állagú, stabilan álló karzatokról az enyhén remegő hangú jegyző bejelentette, nem biztos, hogy most már képesek megbirkózni a rájuk nehezedő érdeklődő tömegek súlyával, és az esetleges tragédiát megelőzendő senki sem mehet immár a karzatokra” – így Kohári. „Statikai vizsgálatok szükségesek, szól az új verdikt – szerintem ezek akár 2010 októberéig is elhúzódhatnak, fránya műemlékvédelem, miegymás – addig szegedi polgár közgyűlés közben nem teheti be a lábát a nyílt üléseken sem a díszterembe.”

Sokadik „műszaki probléma” a szegedi demokrácia útjában

Érdekes ritmusa van a szegedi polgármesteri hivatal állagromlásának – véli a politikus. „Még emlékszem azokra a pillanatokra, amikor a szegedi ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a helyi egészségügy jövőjét illető kérdésekben. Bizony-bizony szorgos kezek azonnal befóliázták a dísztermet, és az újabb ’halaszthatatlan’ munkálatok miatt a Huszár utcában, egy teljes létszámú közgyűlés megtartására eleve alkalmatlan helyiségbe hívták össze a soron kívüli közgyűlést, amire a kormányoldal el se ment. Ugyanez történt egy januári, ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűléssel. Akkor ismét műszaki problémára hivatkozva zárták le a dísztermet, ahol két nappal előtte még konferenciát tartottak, s a képviselőket egy 22 fős kisterembe vezényelték, ahol a kormányoldal ismét nem jelent meg (be se fértek volna). Amikor 2006-ban Beck Zoltán akkori tanácsnok politikai különutakra merészelt tévelyedni – az általa vezetett szociáldemokraták végül az MSZP-től függetlenül indultak a 2006-os önkormányzati választásokon – tanácsnoki irodáját hirtelen felújító munkások lepték el, amiről valahogy Beck tanácsnok értesült utoljára. Fájdalom új helyiséget hirtelenjében nem sikerült számára találni, így véletlenül pont mikor Botkáéknak nem tetszően cselekedett, iroda nélkül maradt” – emlékezett Kohári, majd egy másik különös költözést, Sándor Klára „kilakoltatását” idézte, amikor a szegedi 2. választókerület akkor még SZDSZ-es országgyűlési képviselője a Deák Ferenc utcai ovi bezárása ügyében szintén Botkáéknak nem tetszően nyilatkozott. „A képviselőnő irodája azonnal repült a főépületből a ’torony alól’ a szomszédos ’szürke ház’ alagsorába. Persze szigorúan statikai alapon” – mondta sokat sejtető mosollyal a fideszes képviselő. „A komikus sor folytatása helyett inkább egy kéréssel fordulok Szeged jelenlegi szocialista fura uraihoz. Akkor, amikor egykori szövetségeseiket selejtezik, amikor az ellenzékkel kívánnak kitolni, vagy éppen a szegedieket nyomják ki a városházi ülésteremből: mutathatnának több nagyvonalúságot!”

Karzat alatt ülni lehet, rámenni nem

A legutolsó statikai probléma miatt felkerestük városunk főjegyzőjét, Mózes Ervint, hogy megkérdezzük, miért épp most zárták le a karzatot, meddig tart a felújítás és mit tudni az oszlopok állapotáról. A jegyző Zádori Balázst, az önkormányzat ellátási osztályának vezetőjét jelölte ki illetékes nyilatkozónak. „Most vettük észre, hogy a repedések miatt szükséges a karzat megvizsgálása, hiszen jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen konkrét probléma lehet a szerkezetben, mekkora mértékű az oszlopok statikai romlása” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a köztisztviselő, aki hozzátette, hogy szakértői véleményt kell kérni, ami már folyamatban van, addig le kell zárni a karzatot. A felújítási munkálatok ezután kezdődhetnek el, természetesen csak a műemléki felügyelet engedélyeivel. „Nem lehet tudni, meddig tart a felmérés és a felújítás”– fűzte hozzá Zádori. Arra a kérdésünkre, hogy nem veszélyes-e a karzat az alatta ülőkre, az osztályvezető úgy felelt, hogy nem valószínű, hiszen a karzatra a terhelés jelent veszélyt, ezért nem engednek fel rá senkit. Arról majd a jegyző fog nyilatkozni, hogyan lehet majd ezek után a közgyűlés nyilvánosságát biztosítani az érdeklődőknek.


Városháza – Díszterem in Szeged

51 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  40. Nógrádi Tibor
  2009. október 4., vasárnap, 12:31
  Válaszolok

  Dávid!
  -Vagy fed fel kiléted,s akkor ajándékozok neked egy könyvet a dicső 110évből
  – Vagy maradj csöndbe , és ne írj hülyeségeket.
  Maximálisan tisztelem Kun Lajost,-a szegedi labdarúgás igazi sztárjának tartom- de a múltunkról,s jövőnkről nyilatkozzon,föleg ha nem ismeri azt.
  /a szegedikékfeketék.hu oldalom folytatásban feldolgozásra kerül a 110 év története,a sok dicsőség,és siker,persze csak ha a tények is érdekelnek kedves Dávid !/

  CSAK A SZEGED

 • '>
  39. szögedi
  2009. október 4., vasárnap, 09:48
  Válaszolok

  Che apja ez nagy duma. És most tényleg idegesek a botkáék mert kiderült hogy hazudik mint a vízfolyás ez a hústorony. Az már meg csak hab a tortán hogy az embereket kizárják a teremből mert be vannak REZELVE. Ez a botkademokrácia.

 • '>
  38. CHE_APJA
  2009. október 4., vasárnap, 09:43
  Válaszolok

  EGY KOMCSIT ARROL LEHET MEGISMERNI HOGY IDEGES ÉS ARROGANS.

 • '>
  37. CHE_APJA
  2009. október 4., vasárnap, 09:41
  Válaszolok

  BENFENTES,ENGEM NEM RENDELT IDE SENKI!NE LÉGY PSZICHOPATA! ÉN MAGAMTOL IROK IDE HA MEGENGEDED.IDIOT.

 • '>
  36. CHE_APJA
  2009. október 4., vasárnap, 09:39
  Válaszolok

  AZ EGESZ ORSZAG RÖHÖG bOTKA ELVTÁRSON.

 • '>
  35. demokrata
  2009. október 4., vasárnap, 09:30
  Válaszolok

  Benfentes (amúgy két n-nel írják) mi az hogy álkommentelő? Nektek fáj hogy az embereknek más a véleményük mint a tiétek?
  Bezzeg akkor sír a szátok mikor Botka álcivileknek nevezi a ti fideszes aktivistáitokat, akik szerintetek nagyon civilek.

 • '>
  34. benfentes
  2009. október 4., vasárnap, 09:22
  Válaszolok

  Azért is talált be nagyon az ügy, épp úgy, ahogy a Botka-portré (akárhogy akarják csorbítani a kirendelt szoci-jobbikos kommentelők) mert itt még nem láttam soha ennyi ÁLKOMMENTELŐT, mint itt. (Cumm, ahaha, Che, Oki Doki, Szögedi)
  Ennek oka van.

 • '>
  33. szögedi
  2009. október 4., vasárnap, 09:14
  Válaszolok

  Kedves nagybetűs Szögedi azért csak ne bízd el magad. Nem lefutott még az a per.
  A szegedma meg pedig attól hogy húz jobbra még mindíg objektívebb mit a Délmadár. Mert mit művel a DM? Nézd már meg mit írtak a héten a fideszes sajtótájékoztatóról Botka ügyben – semmit. Nézd már meg hogy írták le a Kohári-pert – elítélték Kohárit. No véletlen az érintett nem szólal meg csak Szentgyörgyi Paja/Pia bácsi.
  Úgyhogy a -1 100 éves multi csak nektek jó ott a város házán öregem. Legyetek véle boldogok.

 • '>
  32. Szögedi
  2009. október 4., vasárnap, 08:31
  Válaszolok

  “Szeretettel várlak egy beszélgetésre a Kohári per végén,a jogerős döntésnél,addig viszont szíveskedjél mellőzni a rágalmazásaid./Persze csak ha tudod/”
  Egy Kohári féle per már folyt. Az, amelyiknek az eredményét nem engedte Kohári a közgyűlés nyilvánossága elé vinni. A Szegedma majd biztos oknyomoz abban az ügyben is egy kicsit. 🙂

  Rágalmazás ügyben pedig érdemes lenne egy pillantást vetned az értelmező kéziszótárra, mert jól látható modón nem vagy tisztában a szó jelentésével.

 • '>
  31. Szögedi
  2009. október 4., vasárnap, 08:28
  Válaszolok

  “Kérlek válaszol arra a kérdésre,mért a közgyűlés reggelén kellet bejelenteni a karzat bezárását,akkor derült ki a statikai probléma ,vagy csak egyszerűen taktikáznak,hazudoznak?”
  Belátom, hogy a fenti butaság erősítheti a jobboldali lelkeket, de ettől még igen távol marad az igazságtól. A folyosóra kitett TV oka épp a karzat nemlátogathatósága, azt meg csak nem egy hűvös hajnalon szerezték be, meg szerelték fel. Hogy a fideszes képviselők mikor szembesültek a problémával, az meg az ő dolguk.

 • '>
  30. DAVID
  2009. október 4., vasárnap, 07:59
  Válaszolok

  NEKEM VOLT ALKALMAM TEGNAP BESZÉLGETNI KUN LAJOSSAL A SZEGEDI DOZSA NAPOKON(HUNYADI TÉREN)A SZEGED JELENLEGI FOCI HELYZETRŐL…ÉS ELMONDTA HOGY TÖK MINDEGY KI VOLT LESZ A POLITIKAI HATALMON RÉGEN SEM TÁMOGATTAK ITT SZEGEDEN A FOCIT ÉS EZ UTAN SEM FOGJAK..A SZEGED SOSEM TARTOZOTT A NAGY FOCI CSAPATOK KÖZZÉ CSAK JO VOLT A SZURKOLO TÁBORA(EZT Ő MONDTA ES Ö AZERT ÉRT HOZZÁ)NAGY VÁROS DE SOSEM VOLT NAGY FAVORIT A FOCI ERRE JO PÉLDA ÉS EZT IS MONDTA ÜSD BE ITT A NETEN A SZEGED SC VAGY A SZEOLAK SZOT ES EGYETLEN VIDEO MECCSET SEM DOB KI (DE BEZZEG A VASAS HONVED VIDEOTON STB MÉG A 70 ES ÉVEKBÖL IS TALALUNK VIDEOT ROLUK)MEGTETTEM ÉS IGAZA VOLT……DE AKKOR MÉG HOL VOLT BOTKA ,DLUSZTUS STB…..SEHOL….TEHÁT TÖK MINDEGY KI VOLT REGEN IS A POLITIKAI HATALMON A SZEGEDI FOCI SOSEM VOLT JO VAGY CSAK VILLANASOK VOLTAK,LÁSSUK BE EZ IGY VAN…..SAJNOS..ÉS KUN LAJOS AZT IS ELÁRULTA NEKEM HOGY LEHET NEM SOKÁRA ISMÉT LÁTJUK A FOCI KÖRÜL HISZ AHOL LAKIK(BÉKÉS MEGYE)A BÉKÉSCSABA ELÖRÉBE HIVJÁK EDZÖNEK…..SOK SIKERT LAJOS..

 • '>
  29. Nógrádi Tibor
  2009. október 3., szombat, 07:52
  Válaszolok

  Kedves Szögedi!

  Szeretettel várlak egy beszélgetésre a Kohári per végén,a jogerős döntésnél,addig viszont szíveskedjél mellőzni a rágalmazásaid./Persze csak ha tudod/
  Cserébe-ígérem-én sem fogom hangoztatni azt a városban terjedő szó beszédet,az ügyet tárgyaló bíró Lakatos Péter a város vezetés házi bírója .

 • '>
  28. Diagnozis
  2009. október 3., szombat, 07:41
  Válaszolok

  Pontos voltál Szögedi,csak fordítva,a szoci gépezet dolgozik agit. prop. módon.
  /Délmagyar,Szegedi Tükör…../

  Figyeld meg Botkát milyen lelkesen igyekszik majd a \"STATIKAI PROBLÉMA\" ideje alatt megoldani a közgyűlés nyilvánosságának,törvényességének biztosítását
  Kérlek válaszol arra a kérdésre,mért a közgyűlés reggelén kellet bejelenteni a karzat bezárását,akkor derült ki a statikai probléma ,vagy csak egyszerűen taktikáznak,hazudoznak?

 • '>
  27. Szögedi
  2009. október 3., szombat, 07:09
  Válaszolok

  Kedves Mérges pajtás!
  A karzat gerendái nem “leginkább”-ból, hanem fából vannak. Belátom, hogy Kohári ezek statikai terhelhetőségéhez is legalább annyira ért, mint bármi máshoz. Bizonyára jobban, mint a szakvéleményt kiadó statikus. Persze tudjuk, hogy akinek a mindenható hivatalt adott, annak bizonyára észt is adott hozzá.

  Városii pajtás figyelmébe meg talán a bíróság ítéletét lehetne ajánlani, ami épp arról szól, hogy teke pálya ügyben (is) bizony kreálmányról van szó, nem másról.

  A szegedi fideszesek olyanok, mintha a pártállamból csak az agit. prop. osztály maradt volna meg, de ott is a szakemberek helyett csak a törtető ifjak, akik a hozzáértést küldetéstudattal pótolják.

 • '>
  26. Nógrádi Tibor
  2009. október 3., szombat, 07:09
  Válaszolok

  Doki
  Apszolut egyetértek:Szegednek termelő beruházásokra,sok új munkahelyre,anyagi,és szellemi konjukturára van égető szüksége !!

  HAJRÁ SZEGED,CSAK ELŐRE

 • '>
  25. Nógrádi Tibor
  2009. október 3., szombat, 07:03
  Válaszolok

  Doki
  Azt,hogy a szegedi embereknek mi kell nem te,és nem én fogjuk meghatározni.
  Azt a gondolatodat primitivnek tartom ,hogy a tudományt,és a sportot szembeállítod egymással.
  Magyarország ,és a világ legnépszerűbb sportágát lehülyézni pedig paranoid,Botka,és az Őt kézben tartó Pistrui ,gondolatait félelmeit tükrözi.

  Baráti üdvözlettel.

 • '>
  24. Oki Doki
  2009. október 3., szombat, 00:20
  Válaszolok

  Helló Nógrádi!

  Szerintem Szegedre nem hülye foci kell, meg a várost szétverő drukkerek, hanem egyetemi beruházások, EU-s pénzek, munkahely és REND. A debreceni focicsapatot meg a zsidó TEVA tette és teszi versenyképessé, nem a debreceni Fidesz és Kósa, de te álmodozz csak..

 • '>
  23. CHE_APJA
  2009. október 2., péntek, 21:09
  Válaszolok

  botka kapja a pofonokat az országos mediákban!

 • '>
  22. Nógrádi Tibor
  2009. október 2., péntek, 16:46
  Válaszolok

  ahaha ,szerintem sokan,a választók sokkal okosabbak,mint sok” buta” politikus gondolja,egyéb iránt az sem árt ha kicsit gondolkodni kell egy-egy szlogenen.
  Sokak szerint a fenti szlogen kiírása miatti félelmében záratta be a karzatot a polgármester !

 • '>
  21. ahaha
  2009. október 2., péntek, 16:24
  Válaszolok

  Nógrádi szerinted hány ÁTLAG szegedi választó érti ezt a mondatot?

  “KOSA A BAJNOKOK LIGÁJA ,BOTKA MEG A HARMADOSZTÁLY”

  Nekem is gondolkozni kellett pedig okos vagyok, csak nem követem a focit.
  🙂