Karzatlezárás és szegedi irodakeringő politikai okokból?

2009. október 1., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kozgyules28Lezárták a karzatot a városháza dísztermében. Statikai okokra hivatkoznak a torony alatt, de sokakban felmerült a gyanú, hogy – polgármesterünk célzásából merített szavakat kölcsönvéve – talán a „választópolgárnak álcázott aktivisták” ellen emelt védőbástyát az önkormányzati apparátus. A SZEGEDma.hu most felidézi, hogy egy év alatt mi is okozhatott öt műszaki, statikai, renoválási problémát a városházán.

A 2009. szeptember 25-i szegedi közgyűlésen drámai bejelentést halhattunk: életveszélyessé váltak a díszterem karzatai. Az ellenzék részéről Kohári Nándor segített felidézni az elmúlt év néhány olyan „statikai problémáját”, ami kapukat segített nyitni, zárni a demokrácia fehér házában.

„Innen eleddig többé-kevésbé szabadon, szegedi polgárok is közvetlenül nyomon követhették a városházi közgyűlések nyílt üléseit, néha tetszésüknek, vagy nem tetszésüknek is hangot adva – szórtak röplapokat, drapériákat is akasztottak ki. Mindezekre az ülésvezető szocialista polgármester Botka László látható idegességgel reagált, egyre több városházi egyenruhást rendeltek ki közgyűlésről közgyűlésre, és bizony volt olyan, akit kidobattak az elmúlt években, a szegedi demokrácia nagyobb dicsőségére. Ám ennek már vége. A szemmel láthatóan változatlan állagú, stabilan álló karzatokról az enyhén remegő hangú jegyző bejelentette, nem biztos, hogy most már képesek megbirkózni a rájuk nehezedő érdeklődő tömegek súlyával, és az esetleges tragédiát megelőzendő senki sem mehet immár a karzatokra” – így Kohári. „Statikai vizsgálatok szükségesek, szól az új verdikt – szerintem ezek akár 2010 októberéig is elhúzódhatnak, fránya műemlékvédelem, miegymás – addig szegedi polgár közgyűlés közben nem teheti be a lábát a nyílt üléseken sem a díszterembe.”

Sokadik „műszaki probléma” a szegedi demokrácia útjában

Érdekes ritmusa van a szegedi polgármesteri hivatal állagromlásának – véli a politikus. „Még emlékszem azokra a pillanatokra, amikor a szegedi ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a helyi egészségügy jövőjét illető kérdésekben. Bizony-bizony szorgos kezek azonnal befóliázták a dísztermet, és az újabb ’halaszthatatlan’ munkálatok miatt a Huszár utcában, egy teljes létszámú közgyűlés megtartására eleve alkalmatlan helyiségbe hívták össze a soron kívüli közgyűlést, amire a kormányoldal el se ment. Ugyanez történt egy januári, ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűléssel. Akkor ismét műszaki problémára hivatkozva zárták le a dísztermet, ahol két nappal előtte még konferenciát tartottak, s a képviselőket egy 22 fős kisterembe vezényelték, ahol a kormányoldal ismét nem jelent meg (be se fértek volna). Amikor 2006-ban Beck Zoltán akkori tanácsnok politikai különutakra merészelt tévelyedni – az általa vezetett szociáldemokraták végül az MSZP-től függetlenül indultak a 2006-os önkormányzati választásokon – tanácsnoki irodáját hirtelen felújító munkások lepték el, amiről valahogy Beck tanácsnok értesült utoljára. Fájdalom új helyiséget hirtelenjében nem sikerült számára találni, így véletlenül pont mikor Botkáéknak nem tetszően cselekedett, iroda nélkül maradt” – emlékezett Kohári, majd egy másik különös költözést, Sándor Klára „kilakoltatását” idézte, amikor a szegedi 2. választókerület akkor még SZDSZ-es országgyűlési képviselője a Deák Ferenc utcai ovi bezárása ügyében szintén Botkáéknak nem tetszően nyilatkozott. „A képviselőnő irodája azonnal repült a főépületből a ’torony alól’ a szomszédos ’szürke ház’ alagsorába. Persze szigorúan statikai alapon” – mondta sokat sejtető mosollyal a fideszes képviselő. „A komikus sor folytatása helyett inkább egy kéréssel fordulok Szeged jelenlegi szocialista fura uraihoz. Akkor, amikor egykori szövetségeseiket selejtezik, amikor az ellenzékkel kívánnak kitolni, vagy éppen a szegedieket nyomják ki a városházi ülésteremből: mutathatnának több nagyvonalúságot!”

Karzat alatt ülni lehet, rámenni nem

A legutolsó statikai probléma miatt felkerestük városunk főjegyzőjét, Mózes Ervint, hogy megkérdezzük, miért épp most zárták le a karzatot, meddig tart a felújítás és mit tudni az oszlopok állapotáról. A jegyző Zádori Balázst, az önkormányzat ellátási osztályának vezetőjét jelölte ki illetékes nyilatkozónak. „Most vettük észre, hogy a repedések miatt szükséges a karzat megvizsgálása, hiszen jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen konkrét probléma lehet a szerkezetben, mekkora mértékű az oszlopok statikai romlása” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a köztisztviselő, aki hozzátette, hogy szakértői véleményt kell kérni, ami már folyamatban van, addig le kell zárni a karzatot. A felújítási munkálatok ezután kezdődhetnek el, természetesen csak a műemléki felügyelet engedélyeivel. „Nem lehet tudni, meddig tart a felmérés és a felújítás”– fűzte hozzá Zádori. Arra a kérdésünkre, hogy nem veszélyes-e a karzat az alatta ülőkre, az osztályvezető úgy felelt, hogy nem valószínű, hiszen a karzatra a terhelés jelent veszélyt, ezért nem engednek fel rá senkit. Arról majd a jegyző fog nyilatkozni, hogyan lehet majd ezek után a közgyűlés nyilvánosságát biztosítani az érdeklődőknek.


Városháza – Díszterem in Szeged

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 51 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.166.236.238 IP címről szól hozzá.

 • 31. Szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 08:28
  Válaszolok

  “Kérlek válaszol arra a kérdésre,mért a közgyűlés reggelén kellet bejelenteni a karzat bezárását,akkor derült ki a statikai probléma ,vagy csak egyszerűen taktikáznak,hazudoznak?”
  Belátom, hogy a fenti butaság erősítheti a jobboldali lelkeket, de ettől még igen távol marad az igazságtól. A folyosóra kitett TV oka épp a karzat nemlátogathatósága, azt meg csak nem egy hűvös hajnalon szerezték be, meg szerelték fel. Hogy a fideszes képviselők mikor szembesültek a problémával, az meg az ő dolguk.

 • 30. DAVID hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 07:59
  Válaszolok

  NEKEM VOLT ALKALMAM TEGNAP BESZÉLGETNI KUN LAJOSSAL A SZEGEDI DOZSA NAPOKON(HUNYADI TÉREN)A SZEGED JELENLEGI FOCI HELYZETRŐL…ÉS ELMONDTA HOGY TÖK MINDEGY KI VOLT LESZ A POLITIKAI HATALMON RÉGEN SEM TÁMOGATTAK ITT SZEGEDEN A FOCIT ÉS EZ UTAN SEM FOGJAK..A SZEGED SOSEM TARTOZOTT A NAGY FOCI CSAPATOK KÖZZÉ CSAK JO VOLT A SZURKOLO TÁBORA(EZT Ő MONDTA ES Ö AZERT ÉRT HOZZÁ)NAGY VÁROS DE SOSEM VOLT NAGY FAVORIT A FOCI ERRE JO PÉLDA ÉS EZT IS MONDTA ÜSD BE ITT A NETEN A SZEGED SC VAGY A SZEOLAK SZOT ES EGYETLEN VIDEO MECCSET SEM DOB KI (DE BEZZEG A VASAS HONVED VIDEOTON STB MÉG A 70 ES ÉVEKBÖL IS TALALUNK VIDEOT ROLUK)MEGTETTEM ÉS IGAZA VOLT……DE AKKOR MÉG HOL VOLT BOTKA ,DLUSZTUS STB…..SEHOL….TEHÁT TÖK MINDEGY KI VOLT REGEN IS A POLITIKAI HATALMON A SZEGEDI FOCI SOSEM VOLT JO VAGY CSAK VILLANASOK VOLTAK,LÁSSUK BE EZ IGY VAN…..SAJNOS..ÉS KUN LAJOS AZT IS ELÁRULTA NEKEM HOGY LEHET NEM SOKÁRA ISMÉT LÁTJUK A FOCI KÖRÜL HISZ AHOL LAKIK(BÉKÉS MEGYE)A BÉKÉSCSABA ELÖRÉBE HIVJÁK EDZÖNEK…..SOK SIKERT LAJOS..

 • 29. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 3., szombat, 07:52
  Válaszolok

  Kedves Szögedi!

  Szeretettel várlak egy beszélgetésre a Kohári per végén,a jogerős döntésnél,addig viszont szíveskedjél mellőzni a rágalmazásaid./Persze csak ha tudod/
  Cserébe-ígérem-én sem fogom hangoztatni azt a városban terjedő szó beszédet,az ügyet tárgyaló bíró Lakatos Péter a város vezetés házi bírója .

 • 28. Diagnozis hozzászólt ekkor: 2009. október 3., szombat, 07:41
  Válaszolok

  Pontos voltál Szögedi,csak fordítva,a szoci gépezet dolgozik agit. prop. módon.
  /Délmagyar,Szegedi Tükör…../

  Figyeld meg Botkát milyen lelkesen igyekszik majd a \"STATIKAI PROBLÉMA\" ideje alatt megoldani a közgyűlés nyilvánosságának,törvényességének biztosítását
  Kérlek válaszol arra a kérdésre,mért a közgyűlés reggelén kellet bejelenteni a karzat bezárását,akkor derült ki a statikai probléma ,vagy csak egyszerűen taktikáznak,hazudoznak?

 • 27. Szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 3., szombat, 07:09
  Válaszolok

  Kedves Mérges pajtás!
  A karzat gerendái nem “leginkább”-ból, hanem fából vannak. Belátom, hogy Kohári ezek statikai terhelhetőségéhez is legalább annyira ért, mint bármi máshoz. Bizonyára jobban, mint a szakvéleményt kiadó statikus. Persze tudjuk, hogy akinek a mindenható hivatalt adott, annak bizonyára észt is adott hozzá.

  Városii pajtás figyelmébe meg talán a bíróság ítéletét lehetne ajánlani, ami épp arról szól, hogy teke pálya ügyben (is) bizony kreálmányról van szó, nem másról.

  A szegedi fideszesek olyanok, mintha a pártállamból csak az agit. prop. osztály maradt volna meg, de ott is a szakemberek helyett csak a törtető ifjak, akik a hozzáértést küldetéstudattal pótolják.

 • 26. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 3., szombat, 07:09
  Válaszolok

  Doki
  Apszolut egyetértek:Szegednek termelő beruházásokra,sok új munkahelyre,anyagi,és szellemi konjukturára van égető szüksége !!

  HAJRÁ SZEGED,CSAK ELŐRE

 • 25. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 3., szombat, 07:03
  Válaszolok

  Doki
  Azt,hogy a szegedi embereknek mi kell nem te,és nem én fogjuk meghatározni.
  Azt a gondolatodat primitivnek tartom ,hogy a tudományt,és a sportot szembeállítod egymással.
  Magyarország ,és a világ legnépszerűbb sportágát lehülyézni pedig paranoid,Botka,és az Őt kézben tartó Pistrui ,gondolatait félelmeit tükrözi.

  Baráti üdvözlettel.

 • 24. Oki Doki hozzászólt ekkor: 2009. október 3., szombat, 00:20
  Válaszolok

  Helló Nógrádi!

  Szerintem Szegedre nem hülye foci kell, meg a várost szétverő drukkerek, hanem egyetemi beruházások, EU-s pénzek, munkahely és REND. A debreceni focicsapatot meg a zsidó TEVA tette és teszi versenyképessé, nem a debreceni Fidesz és Kósa, de te álmodozz csak..

 • 23. CHE_APJA hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 21:09
  Válaszolok

  botka kapja a pofonokat az országos mediákban!

 • 22. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 16:46
  Válaszolok

  ahaha ,szerintem sokan,a választók sokkal okosabbak,mint sok” buta” politikus gondolja,egyéb iránt az sem árt ha kicsit gondolkodni kell egy-egy szlogenen.
  Sokak szerint a fenti szlogen kiírása miatti félelmében záratta be a karzatot a polgármester !

 • 21. ahaha hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 16:24
  Válaszolok

  Nógrádi szerinted hány ÁTLAG szegedi választó érti ezt a mondatot?

  “KOSA A BAJNOKOK LIGÁJA ,BOTKA MEG A HARMADOSZTÁLY”

  Nekem is gondolkozni kellett pedig okos vagyok, csak nem követem a focit.
  :)

 • 20. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 16:05
  Válaszolok

  Stílustanulmány,avagy válasz CHE,és C.P.L. urak módszerével:
  KOSA A BAJNOKOK LIGÁJA ,BOTKA MEG A HARMADOSZTÁLY.

  UI.fröcsögjetek urak,a hazudozáson kívül úgyis csak ahhoz értetek

  HAJRÁ SZEGED

 • 19. Cumm Ped Lee hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 12:30
  Válaszolok

  Ez ég szerelmére, én könyörgök hozzátok, töketlen szegedi fideszesek: tárjatok már fel legalább egy ÉRTELMES ügyet, aminek van mondanivalója, tétje. A karzatot leszarom, (csak le ne szakadjon a súlya miatt.)

  :)

  A legutóbbi fideszes jelöltválasztást még a Fidesz tagok sem nézhették, be sem mehettek, nem hogy a karzatról nem lehetett követni az eseményeket, kigyúrt kidobók álltak az ajtóban. Most mi is akarnak?

 • 18. mérges hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 11:01
  Válaszolok

  Ami igaz, az igaz, Németországban, Hollandiában, Angliában meg biztos másutt is láthat az ember ötszáz éves faházakat is, de azokból nem zavarja ki az embereket a jegyző! Micsoda felelőtlen jegyzők vannak arrafele! Nem olyanok, mint a mi drága nagy lelkiismeretű címzetesünk, aki így vigyáz életünkre, testi épségünkre és befogott szánkra! Rákosi óta nem volt ilyen apánk helyett apánk!

 • 17. anasztázia hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 10:35
  Válaszolok

  Valaki elfűrészelte a dupla oszlopokat, hogy statikai problémák akadtak? Kizárt dolog, hogy a karzat faszerkezetű lenne, de ha az, akkor is a régi mesterek tudták méretezni,/igaz az emberek azóta kövérebbek lettek/ 1880-as években is karzatként szolgált. Inkább az a baj, hogy félnek, az emberek nem akarják a szájukat befogni, és ez nagyon kényelmetlen.

 • 16. mérges hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 10:34
  Válaszolok

  Bárki megtudhatja nem egy Szegedről szóló könyvből, hogy a karzat 1883 óta rendületlenül áll. Na meg azt is, hogy akkor már leginkább vas gerendákkal építettek karzatot.
  Apró repedésekkel pedig minden házban tele van a vakolat, aki nem hiszi nézzen körül otthon. “Szögedi” pedig azonnal költözzön a szabad ég alá, ha egy picurka hajszálvékony repedés is van a lakásában, mert életveszélyes a lakása. Címzetes jegyző elvtárs is megmondta.

 • 15. Che hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 10:28
  Válaszolok

  A jobb oldal paranoidok gyülekezete.
  JAAAAAJ MINDENKI MINKET TÁMAAAD! Meg a magyar hazát, a címert, na és a turult, aztán jönnek gyarmatosítani a haszid zsidók.
  Ovisok!!!

 • 14. varossi hozzászólt ekkor: 2009. október 2., péntek, 09:04
  Válaszolok

  Szögedinek: a jobboldal nem ügyet kreál, hanem ügy van! Csakugyan nem semmi arca van a Botkának. Hülyének néz minden szögedit!

 • 13. Szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 19:51
  Válaszolok

  Jut eszembe: Baloghnak is csak addig volt fontos a \"sajtószabaccságot!\" amíg azt hitte, hogy ügyet lehet csinálni a HírTV-s pofátlanságból.

 • 12. Szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 1., csütörtök, 19:49
  Válaszolok

  Azért nem semmi arca van egyes jobboldaliaknak. Kohári úgy tűnik, hogy újabban már a faszerkezetek statikai terhelhetőségének is avatott tudora.

  Ügyet próbál kreálni az a jobboldal, amelynek polgármestere beléptető kaput szereltetett a városházára.

Ugrás az oldal tetejére